Alt om valget
Følg valget:

Rødt: – Hvor store investeringer har Oljefondet i Amazonas-ødeleggelse, Siv?

DET BRENNER: Marie Sneve Martinussen (Rødt) ber Siv Jensen (Frp) klargjøre hvor store investeringer Oljefondet har i selskaper som kan være medskyldige i Amazonas.
DET BRENNER: Marie Sneve Martinussen (Rødt) ber Siv Jensen (Frp) klargjøre hvor store investeringer Oljefondet har i selskaper som kan være medskyldige i Amazonas. Foto: Rødt.no

– Mange er bekymret for de store brannene i Amazonas. Vi vil vite om pensjonsfondet som skal sikre våre barn og barnebarn, på grotesk vis undergraver de samme generasjonenes framtid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen til ABC Nyheter.

I dag sender hun spørsmål til finansminister Siv Jensen for å få avklart hvilke investeringer Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, har i selskaper med virksomhet som kan stå bak avskoging i Amazonas.

– Vi ber om en oversikt over Oljefondets investeringer i selskaper med virksomhet knyttet til gruvedrift, tømmerhogst, produksjon av kjøtt, soya og palmeolje og andre økonomiske aktiviteter som medfører fare for avskoging av regnskogen i Amazonas, forteller Martinussen.

Gigantinvesteringer i regnskogene

Hun vil også vite hvilken dialog Oljefondet har med disse selskapene, og om finansministeren kan garantere at investeringer fra Oljefondet ikke bidrar til regnskogødeleggende virksomhet.

Men norske pensjonsinvesteringer som kan ødelegge regnskog, begrenser seg ikke til Amazonas.

Oljefondet har aksjer for 182,3 milliarder kroner i selskaper som har direkte aktivitet i regnskoger verden over.

– Det framgår av tall Rødt har fått fra Regnskogsfondet over selskaper med høy risiko for regnskogsødeleggelse, sier Marie Sneve Martinussen.

Bør følge private investorers eksempel

Spørsmålet dreier seg om opplysninger Martinussen mener offentligheten har krav på å få.

– Vi mener jo det er helt uakseptabelt at den formuen som forvaltes til fordel for framtidige generasjoner, bidrar til virksomhet som truer livsgrunnlaget for de samme generasjonene, framholder Rødt-nestlederen.

Marie Sneve Martinussen mener at det statlige pensjonsfondet ikke bør være dårligere enn Storebrand og KLP, som nå krever av selskapene de har investert i, at de ikke skal være delaktige i ødeleggelser i Amazonas.

Personvernpolicy