Bolivia: – Vi pleide å leke gjemsel her i skogen

– Vi pleide å leke gjemsel her i skogen. Nå er alt sammen brent ned. Det er ingen steder å gjemme seg lenger, sier Maria del Carmen Roca.
– Vi pleide å leke gjemsel her i skogen. Nå er alt sammen brent ned. Det er ingen steder å gjemme seg lenger, sier Maria del Carmen Roca.

Det er ikke bare i Brasil skogen brenner. I Bolivia har voldsomme skogbranner i det siste herjet i Chiquitania, et tørt skogsområde som grenser til Amazonas. Ifølge offisielle tall er minst to millioner hektar brent. Det rammer både dyreliv og folks levebrød.

Skogbrannene skjer midt i valgkampen, og etter at president Evo Morales, liksom Braslis Bolsonaro, har åpnet for mer nydyrking i skogsområder.

Det lukter fortsatt røyk. Svart og hvitt av aske overalt. Nedbrente trestammer svarte som kull. Her, utenfor landsbyen Consuelo, nær San Ignacio i området Chiquitania, bor Maria del Carmen Roca (33), mor til tre.

Maria del Carmen satt og hvilte etter lunsj en torsdag i begynnelsen av august, da hun oppdaget røyken.

– Det var utenfor byen. Det hadde begynt å brenne i en av gressmarkene. Vi kunne ikke gjøre noe. Det var kraftig vind og sterk varme. Ilden tok fatt i skogen.

Etter to uker var til sammen 1800 hektar (én hektar tilsvarer om lag en fotballbane, red.anm.) brent ned. Det aller meste – 1400 hektar – var skog, der landsbyens folk normalt drev bærekraftig skogbruk.

Les også: Har norsk milliardbistand til Brasil vært forgjeves?

I harmoni med skogen

På samme måte som Brasils president Jair Bolsonaro har også Bolivias leder Evo Morales sagt at han går inn for utvikling i Amazonas. Landbruk går foran bevaring av skogen.
På samme måte som Brasils president Jair Bolsonaro har også Bolivias leder Evo Morales sagt at han går inn for utvikling i Amazonas. Landbruk går foran bevaring av skogen.

Lourdes Montero arbeider for den frivillige organisasjonen Oxfam Bolivia, og besøker et av de rammede områdene i Chiquitania for at se hvordan Oxfam kan bidra best mulig i situasjonen som er skapt av de voldsomme skogbrannene. Området er uframkommelig tørrskog og er svært tynt befolket, så skadene har først og fremst vært miljømessige. Men noen urfolksgrupper er også rammet.

– Det bor to urfolksgrupper i området, Chiquitano-folket og Ayoreo-folket. De produserer sitrusfrukter, bønner, ris og mais, og en del av deres avlinger er blitt ødelagt, forteller Lourdes Montero.

Maria del Carmen Roca tilhører Chiquitano-folket, og urinnvånerne har et nært forhold til skogen. De driver landbruk, men i liten skala, til eget forbruk. Ris, mais, bananer og så videre.

Produsentorganisasjonen MINGA organiserer 36 indianske landsbyer i San Ignacio-provinsen i Chiquitania. Organisasjonens president Diego Lino Olivares mener det er stor forskjell på verdenssynet mellom migranter fra andre deler av Bolivia og urfolksgruppene i Chiquitano.

– Vi har en idé om å passe på skogen og bare ha små jorder. Bo i fred og ro i harmoni med skogen. Men i det siste har regjeringen gitt jord her til personer fra andre deler av landet. Og de tenker på en annen måte. De ønsker å rydde store områder og drive stor-skala landbruk. Vi opplever en stor trussel med utvidelsen av landbruksgrensen og for eksempel dyrkning av soya i stor skala, forteller Diego Lino Olivares.

Les også : Satellittbilder viser økende luftforurensing i Brasil

Trist syn

MINGA har blant annet arbeidet med bærekraftig skogbruk og med å dyrke kaffe, sitrusfrukter, mandler, mais, bønner og opprinnelige treslag fra området.

Diego og Maria del Carmen går rundt mellom de nedbrente stammene og asken fra brannen. Den indianske kvinnen har vokst opp i området.

– Det er trist å se. Vi bør plante trær igjen. Gjenopprette skogen. Skogen er en del av livet her, sier Maria del Carmen Roca.

Men de to chiquitanos ser også dilemmaet mellom naturvern og økonomisk utvikling:

– Det letteste for oss ville være å rydde området der trærne er brent ned, og så avlinger, for eksempel soya. Vi vet godt at det kanskje ikke er det beste for naturen, for miljøet. Men noe skal vi jo leve av, sier Maria del Carmen Roca.

Oppmuntret til å brenne?

I juli utstedte Bolivias president Evo Morales et dekret som gjorde det lovlig å rydde skog helt opp til 20 hektar, opp fra fem hektar. Mange mener dekretet har oppmuntret til nedbrenning og bidratt til at brannene kom ut av kontroll. På samme måte som Brasils president Jair Bolsonaro har også Morales sagt at han går inn for utvikling i Amazonas. Landbruk går foran bevaring av skogen.

Presidentdekretet og skogbrannene i Bolivia kommer dessuten mitt i valgkampen. I oktober er det presidentvalg, der Morales stiller til gjenvalg.

Skogbrannene er blitt sterkt politisert, både internasjonalt, i Brasil og i Bolivia. Morales’ motstandere bruker brannene mot presidenten. Men samtlige presidentkandidater går inn for å utvide landbruksarealene i landet.

Amazonas er i oppbrudd, under forandring. De siste årtiene har det vært sterk migrasjon til Amazonas, og storparten av Amazonas’ nå over 30 millioner innbyggere er tilflyttere uten spesiell tilknytning til naturen her, men derimot med visjoner om å utvikle området med landbruk. En kollisjon mellom ulike verdenssyn på bruk og utnyttelse av naturressursene.

Les også : Bolivias regnskog brenner også – ønsker utenlandsk hjelp velkommen

Erklærte «økologisk pause»

President Evo Morales er blitt kritisert for dekretet i juli, som legaliserte brenning av større områder. Han blir også kritisert for å ha reagert for sent på skogbrannene. I slutten av august erklærte han derfor økologisk pause i Chiquitania, som blant annet betyr stopp i salg av jord i området.

Han har også sagt at befolkningen bør stå sammen for å forsvare det biologiske mangfoldet, i stedet for å protestere.

– Nå må vi forberede oss på tiden etter skogbrannene, sa Evo Morales blant annet på et pressemøte.

Foto: Bistandsaktuelt.no.
Foto: Bistandsaktuelt.no.

Vi kjører kilometer etter kilometer gjennom området der skogbrannen har herjet. Etter hvert kommer vi til et område med kjempestore landbruksarealer. Her dyrkes blant annet soya og mais.

Consuelo ligger nærmest på landbruksgrensen, store jorder med Amazonas-skogen som nærmeste nabo. MINGA-president Diego Lino Olivares er indignert over Morales’ økologiske pause:

– Hva skal vi så leve av her i Chiquitania? Vi vil gjerne passe på skogen, ja. Men vi og barna våre skal jo også ha mat på bordet, skal vi ikke? Han slår indignert i bilrattet mens han ser ut over de kilometervis av store jorder som grenser opp mot den indianske landsbyen Consuelos fellesjorde.

Både Diego og Maria del Carmen virker oppriktig interesserte i og innstilte på å gjenplante og bevare skogen. Men de trenger hjelp, sier de, og foreslår en modell som ligner på den Ecuadors tidligere president Correa foreslo for planene om oljeutvinning i nasjonalparken Yasuni i den ecuadorianske delen av Amazonas: At noen utenfra, for eksempel europeiske land, skulle betale for å la oljen bli i jorda. Eller i tilfellet med Chiquitania: At institusjoner eller andre land betaler lokalbefolkningen for å passe på skogen i stedet for å rydde den for å legge om til landbruk.

Ingen steder å gjemme seg

– Vi vil med glede passe på skogen, dersom noen vil hjelpe med å betale oss for å gjøre det, sier Maria del Carmen Roca.

– Vi pleide å leke gjemsel her i skogen. Nå er alt sammen brent ned. Det er ingen steder å gjemme seg lenger, sier hun, der hun står i aske mellom forkullede trestammer.

Etter besøket i restene av Chiquitano-folkenes skog kommer vi mot slutten av dagen til provinshovedstaden San Ignacio. Sola er knalloransje. I det siste har områdene berørt av skogbrannene i Chiquitania opplevd ekstraordinært vakre og fargerike solnedganger.

– Sola blir trist av røyken, er Diego Lino Olivares tørre kommentar. Et vakkert og samtidig sørgelig syn.

En påminnelse om de én million hektar som er brent ned i Chiquitania.

Foto: Bistandsaktuelt.no.
Foto: Bistandsaktuelt.no.

Les også:
Satellittbilder viser økende luftforurensing i Brasil
Nå brenner det mer i Afrika enn i Amazonas
Bolivias regnskog brenner også – ønsker utenlandsk hjelp velkommen

Denne saken ble først publisert i Bistandsaktuelt.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Statsministeren hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 E-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis
Siste nytt
08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00NorgeFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeStatsministeren hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42NorgeBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26NorgeNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29NorgeE-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis
Populært