Bolsonaro hamrer løs mot verdensledere etter skogbrannene i Amazonas

Brasils president Jair Bolsonaro under FNs hovedforsamling.
Brasils president Jair Bolsonaro under FNs hovedforsamling. Foto: Richard Drew / AP/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brasils president Jair Bolsonaro sier under FNs hovedforsamling at det er en feilslutning å fastslå at Amazonas-regnskogen er en del av verdensarven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en feilslutning å si at Amazonas er en del av verdensarven, og det er misoppfatning bekreftet av forskere å si at Amazonas-regnskogen er verdens lunger, sa Bolsonaro da han talte under FNs hovedforsamling.

Han sa videre at regjeringen hans har forpliktet seg til å bidra til miljøvern som kommer hele verden til gode.

– Vi er det landet i verden med mest biodiversitet og naturressurser. Dette er fortsatt et urørt område, noe som beviser at vi er blant de landene som gjør mest for miljøvern, sa Bolsonaro.

Han sa at Brasil har nulltoleranse for all kriminalitet, også miljøkriminalitet. Gjennom talen hamret han løs på stater som han mener ikke har respektert landets suverenitet.

Uten å nevne land sa Bolsonaro at flere land har utvist en «kolonial» og «respektløs» holdning overfor Brasil.

Resten av innlegget brukte han blant annet til å rase mot Cuba og skryte av landets nylige inngåtte frihandelsavtale med EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs hovedforsamling er en av verdensorganisasjonens viktigste beslutningsarenaer, i tillegg til Sikkerhetsrådet og FNs økonomiske og sosiale råd (ECOSOC), som Norges FN-ambassadør Mona Juul i sommer overtok som president for. Høynivåuken i hovedforsamlingen ledes av Guterres.

Les også: Merkel og Bolsonaro i telefonsamtaler om Amazonas

Trump: Håper USA aldri må bruke militærmakt

USAs president Donald Trump talte også under FNs hovedforsamling tirsdag. Han sier han håper USA aldri vil få brukt den militære makten landet har.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forhåpentligvis vil vi aldri bruke denne makten, sa Trump. etter at han nettopp hadde uttalt at landet er verdens mektigste og at militæret har blitt rustet kraftig opp.

Trump tok også opp handelskrigen med Kina og sa at da landet ble med i Verdens handelsorganisasjon, ble det argumentert med at de ville fremme liberalisme og eiendomsrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne teorien er blitt testet og har blitt bevist feil, sa Trump og nevnte at Kinas økonomiske politikk blant annet består av tollbarrierer og sosial dumping.

Les også: Bolsonaro dropper regionalt Amazonas-møte

Håper Hongkong blir beskyttet

Trump sa også han håper at Hongkong blir beskyttet, og han fastslo at alle har troen på president Xi Jinping.

– Vi søker ikke konflikt med noe land og ønsker fred og samarbeid med alle. Men jeg vil aldri feile i å beskytte USAs interesser, sa presidenten.

FNs hovedforsamling er en av verdensorganisasjonens viktigste beslutningsarenaer, i tillegg til Sikkerhetsrådet og FNs økonomiske og sosiale råd (ECOSOC), som Norges FN-ambassadør Mona Juul i sommer overtok som president for. Høynivåuken i hovedforsamlingen ledes av generalsekretær António Guterres.

Les også:

Bolsonaro forbyr ildpåsetting i to måneder

Bolsonaro ut mot beskyttelse av urfolk i Brasil

Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner