Nettet snører seg rundt Donald Trump: – Han innrømmer aldri feil eller skyld

– Trump forventer lojalitet, og han får det. Det er forbløffende hvilken kustus Trump fortsatt har på partiet. I dette tilfelle er det ikke kun fordi partifellene frykter Trump, men fordi mange mener han faktisk får urettferdig behandling, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde.
– Trump forventer lojalitet, og han får det. Det er forbløffende hvilken kustus Trump fortsatt har på partiet. I dette tilfelle er det ikke kun fordi partifellene frykter Trump, men fordi mange mener han faktisk får urettferdig behandling, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde. Foto: Nicholas Kamm / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er det siste akt i Trumps politiske liv, eller bare starten på et nytt kapittel i jakten på gjenvalg som USAs president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er det foreløpig ingen som vet. Men de neste dagene og ukene kan bli skjebnesvangre for den karismatiske, hardtslående og polariserende eks-presidenten.

Det store spørsmålet er om 76-åringen fra New York nok en gang rir stormen av.

– Forbløffende hvilken kustus Trump fortsatt har på partiet

Jacob Chansley, også kjent som Jake Angell eller QAnon-sjamanen, var en av de mest profilerte deltakerne da Kongressen ble stormet. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP
Jacob Chansley, også kjent som Jake Angell eller QAnon-sjamanen, var en av de mest profilerte deltakerne da Kongressen ble stormet. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

– Trump risikerer opp til flere tiltaler mot seg, fordi det pågår flere saker mot ham. Til slutt er det kanskje snipp-snapp-snute, også for Trump.

Det tror førsteamanuensis i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet, Hilmar Mjelde. Han har fulgt amerikansk politikk svært tett i mange år. Til tross for de mange politisk skandalene, mener han Trump har klart å sno seg unna alle angrep. Spørsmålet er om hellet er i ferd med å ta slutt.

– Trump forventer lojalitet, og han får det. Det er forbløffende hvilken kustus Trump fortsatt har på partiet. I dette tilfelle er det ikke kun fordi partifellene frykter Trump, men fordi mange mener han faktisk får urettferdig behandling, sier Mjelde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Angrep er eneste forsvar for Trump

Han mener ett av kjennetegnene på Trump som politiker, er evnen til å distansere seg fra ansvaret for egne handlinger, og aldri akseptere påstander fra politiske motstandere, selv om bevisene er aldri så gode.

– Uavhengig av sak, innrømmer Trump aldri feil eller skyld. Det har vært en leveregel for ham i snart 50 år. Angrep er eneste forsvar for Trump. Han ser alt annet som svakhet, sier Mjelde.

– Jeg er ganske sikker på at dette svekker ham politisk

– Hvordan vil en pågripelse, og eventuell tiltale og dom i en eller flere av sakene påvirke Trumps presidentkandidatur? Har han da i realiteten en sjanse til å bli president igjen?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Juridisk kan han fortsette valgkampen. Han kan også bli valgt til president og til og med styre landet fra fengsel, rent juridisk, selv om det ikke kommer til å gå så langt. Men det vil komplisere valgkampen hans. Selv om Trump vil få mye politisk støtte fra egne nå til å begynne med, tror jeg ganske sikkert at dette svekker ham politisk, på sikt. Det blir bare nok et ankepunkt mot ham, oppsummerer Hilmar Mjelde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange støttespillere ble dømt eller kan ha blitt skremt

Rasende Donald Trump-tilhengere stormet Kongressbygningen 6. januar. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB Foto: NTB
Rasende Donald Trump-tilhengere stormet Kongressbygningen 6. januar. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB Foto: NTB

Han tviler på om Trumps mest fanatiske tilhengere vil ta sjansen på å ta til gatene etter erfaringene fra stormingen av Kongressen 6. januar 2021.

– Nei, jeg har ingen tro på at vi vil se noe a la 6. januar. Det var en unik hendelse, og vi ser ikke tegn til lignende mobilisering nå. Mange støttespillere ble dømt eller kan ha blitt skremt fra å ta til gatene, gitt det rettslige etterspillet 6. januar-stormingen fikk, mener Mjelde.

USA-eksperten mener det denne gang ikke er uenighet om selve faktagrunnlaget, men hvorvidt Trump får utilbørlig behandling av påtalemyndigheten i New York i det som Mjelde anser som en relativt sett mindre alvorlig sak.

– Trump har mange svin på skogen

– Det blir hevdet at etterforskningen mot Trump er partisk. Er det hold i dette?

– Den ser noe politisk ut fra utsiden, i alle fall. Amerikanske påtalemyndigheter har tidligere droppet samme sak. Statsadvokaten er en valgt demokrat som lovet å fokusere på Trump da han ble valgt i 2021. Det er et rimelig spørsmål om Trump her får negativ spesialbehandling fordi han er Trump. Trump har mange svin på skogen, og det er mange som ønsker å se han tatt for et eller annet. Demokratene kan spille «hardball», de også, understreker Mjelde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mye mer utsatt for å bli tiltalt nå

Han viser til at Trump ikke kunne tiltales da han var sittende president, i henhold til rådende praksis. Denne gang er det annerledes, og immuniteten som rollen i Det hvite hus ga ham, er nå borte.

– Det gjør generelt at han er mye mer utsatt for å bli tiltalt nå som han ikke lenger er president, fastslår førsteamanuensis i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet, Hilmar Mjelde.

Trump risikerer tiltale i forbindelse med utbetaling av såkalte hysjpenger til pornostjernen Stormy Daniels. Politiet i New York og Washington har økt beredskapen og sikkerheten av frykt for at hans tilhengere skal bli voldelige.

I delstaten Georgia vurderer påtalemyndigheten å reise sak mot Trump for å ha prøvd å omgjøre valgresultatet i 2020.

Justisdepartementet er i gang med en gransking av Trumps besittelse av graderte dokumenter etter at han forlot Det hvite hus, samt forsøk på å endre valgresultatet.

Hans rolle under stormingen av Kongressen kan også ende i tiltale.