De politiske løgners farlige spill

<p>USAs president Donald Trump under et møte med sin russiske kollega Vladimir Putin den 15. juli 2018. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP Photo/NTB scanpix.</p>
USAs president Donald Trump under et møte med sin russiske kollega Vladimir Putin den 15. juli 2018. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP Photo/NTB scanpix.

I USA sprer det seg nå et inntrykk av at president Donald Trump er blitt lurt av en farlig løgn fra Putin, som skal ha bidratt til at Trump er stilt for riksrett, skriver vår kommentator Audun Tjomsland.

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

(Ved en inkurie sto det i den opprinnelige versjonen av denne kommentaren at Trump hadde hatt møte med ambassadør Kislyak. Det var Trumps nærmeste utenrikspolitiske rådgiver Michael Flynn som hadde møtet. Feilen er rettet).

President Trump har lansert seg selv som verdens dyktigste person til å inngå avtaler, underforstått avtaler som gir fordeler for Trump og dem han inngår avtaler på vegne av. Men nå ved inngangen til et nytt år, mens riksrettssaken mot presidenten utspiller seg for fullt i Washington, har presidenten også fått en mer tvilsom «ære», å bli utnevnt til «Årets løgner».

Ifølge avisen Washington Post har Trump presentert hele 15.413 løgner eller villedende påstander fra han ble president den 20. januar 2017 til og med 16. desember 2019. Undersøkelsen er utført av The Fact Chequer, som er en del av Washington Post.

Ifølge avisen kom ingen offentlig person i nærheten av Trumps bruk av løgner og villedende påstander. Å få dette som en daglig del av budskapet fra den amerikanske presidenten, er i sannhet et farlig spill fra en av verdens mektigste menn.

Ifølge avisen kan president Trump selv ha blitt lurt under en samtale med den russiske president Vladimir Putin i juli 2017 i Hamburg.

I det møtet skal Trump ha blitt overbevist om at det var administrasjonen i Ukraina som forsøkte å motarbeide Trumps kandidatur ved presidentvalget i 2016. Flere av Trumps medarbeidere som Washington Posts journalister har snakket med, mener at det var Putin personlig som overbeviste Trump om at det var Ukraina som forsøkte å blande seg inn i den amerikanske valgkampen, ikke Russland.

Denne striden er utgangspunktet for den bitre konlikten som har utviklet seg mellom den tidligere visepresident Joe Biden og den nåværende president Donald Trump.

(Saken fortsetter under)

Tidligere visepresident Joe Biden (D) og nåværende president Donald Trump (R) kan ikke akkurat beskrives som gode venner. Foto: AFP Foto: Saul Loeb] [robyn Beck / AFP
Tidligere visepresident Joe Biden (D) og nåværende president Donald Trump (R) kan ikke akkurat beskrives som gode venner. Foto: AFP Foto: Saul Loeb] [robyn Beck / AFP

Det som er fakta, er at det foregikk en betydelig aktivitet fra utenlandske agenters side for å styrke Trumps kandidatur i valgkampen i 2016. Det er for lengst kjent at president Trump har et «godt øye» til Putin, samtidig som Ukraina under president Volodomyr Zelenskys vestorienterte ledelse er i krig mot Russland, som siden 2014 har okkupert en del av Ukrainas område.

Bare historien vil kunne vise om det virkelig var en løgn fra Putin som startet hele det farlige spillet rundt USAs forhold til sin allierte nasjon Ukraina og Trumps forsøk på å presse Ukraina til å starte en etterforskning av far og sønn Biden. Mer så, hvis det hele ble startet av en løgn fra Putin.

I en oppsummerende artikkel den 26. desember skrev Washington Post at Ukraina har bragt Trump og Biden på kollisjonskurs.

Det er Trumps forhold til Ukraina som også er hovedtema i den riksrettssaken som pågår i Washington, og som nå venter på å bli sluttbehandlet av Senatet. Utgangspunktet for saken er en telefonsamtale den 25. juli 2019, da Trump ringte til Ukrainas nyvalgte president Volodomyr Zelensky og ba ham i klare ordelag om å etterforske amerikaneren Hunter Biden og hans far, tidligere visepresident Joe Biden, for mulig korrupsjon. Hunter Biden hadde hatt et høyt betalt styreverv i det ukrainske petroleumselskapet Burisma, samtidig som hans far ifølge meningsmålingene lå best an til å bli demokratenes presidentkandidat ved valget i 2020.

(Saken fortsetter under)

Hunter Biden (49) er en av de sentrale skikkelsene i Ukraina-kontroversen som har utløst riksrettsprosess i USA. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Hunter Biden (49) er en av de sentrale skikkelsene i Ukraina-kontroversen som har utløst riksrettsprosess i USA. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Dersom far og sønn Biden skulle bli utsatt for en slik etterforskning, ville det svekke Biden som presidentkandidat, uansett om det var grunnlag for mistanken om korrupsjon eller ikke. Og det ville dermed styrke Trumps muligheter for å bli gjenvalgt, forutsatt at han ikke blir dømt i riksrettssaken.

For å legge ytterligere press på det amerikanske kravet om etterforskning av Biden, ga president Trump ordre om at militærhjelp til Ukraina til en verdi av 391 millioner dollar skulle holdes tilbake inntil Ukrainas president hadde gitt beskjed om at en slik etterforskning skulle settes i gang. Ukraina er midt inne i en blodig krig med Russland, hvor 13.000 mennesker har mistet livet siden russiske styrker i 2014 invaderte Krim-halvøya. Væpnet konflikt pågår i Øst-Ukraina mellom ukrainske myndigheter og pro-russiske grupper (krigen i Donbass).

Kongressen har godkjent militær hjelp fra USA til Ukraina, men en ordre om å stanse overføringen av militærhjelp til Ukraina ble iverksatt 1½ time etter at telefonsamtalen mellom Trump og Zelensky ble avsluttet. Overføringen er nå gjenopptatt etter at saken ble offentlig kjent da en hemmelig «varsler» slo alarm.

Det er hevet over enhver tvil at russiske agenter samarbeidet med Trumps kampanjeorganisasjon foran valget i USA i 2016.

Det framgår tydelig av rapporten til spesialetterforsker Robert Mueller – en tidligere sjef for FBI – som etterforsket om kandidat Trump hadde samarbeidet med russiske agenter under valgkampen mot Hillary Clinton i 2016.

Det siste president Obama gjorde før han trakk seg tilbake og overlot Det hvite hus til Donald og Melania Trump, var å utvise 35 russere som oppholdt seg i USA på diplomatpass, og Obama forlangte at russerne skulle selge fire eiendommer i Washington-området hvor de drev aktivt undergravingsarbeid – mot kandidat Hillary Clinton og i favør av kandidat Trump. Disse forretningsbyggene ble av alle ting kalt Troll-fabrikkene.

Michael Flynn ligger an til å slippe å havne i fengsel etter at han har samarbeidet med granskerne. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Michael Flynn ligger an til å slippe å havne i fengsel etter at han har samarbeidet med granskerne. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Så ble ambassadør Kislyak brått hentet hjem til Moskva. Og noe av det første Trump måtte gjøre som president, var å avskjedige generalløytnant Michael Flynn, som hadde fått jobben som presidentens nærmeste rådgiver i utenriks- og sikkerhetspolitikk i Det hvite hus, da det ble kjent at Flynn hadde hatt et hemmelig møte med den russiske ambassadøren. Flynn har innrømt lovbrudd og venter dom i februar 2020.

En rekke av Trumps tidligere medarbeiderei valgkampen i 2016 er dømt for sine aktiviteter før og under valgkampen: KampanjelederPaul Manafort , ble dømt til 7 ½ års fengsel for bank- og skattesvindel og forbrytelser i forbindelse med sitt arbeid som politisk konsulent i Ukraina. En rekke andre er blitt dømt for valgfusk i favør av Donald Trump.

Få har beskrevet situasjonen under valgkampen i USA i 2016 bedre enn Nancy Pelosi, som ved inngangen av riksrettssaken mot Donald Trump sa det klinkende klart, at «alle veier fører til Vladimir Putin».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:38 Mild vinter kan gi mer flått08:34 Den nye Solberg-regjeringen er klar08:06 Kinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48 Støre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26 – Solskjær må ha forsterkninger07:09 Norsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00 SV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51 Nybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45 Norsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24 Kina bekrefter flere virusdødsfall06:15 UDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59 Dette skjer i dag05:32 Dette skjedde i natt05:32 Bøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30 Ikke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29 Valgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23 Sjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51 Storbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51 India på innvandrertoppen04:32 Flere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05 Departement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:38 Frp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36 Australia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33 Oslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31 Dommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10 Kallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08 Eksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02 Trump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24 Byrådet i Bergen går av00:05 Styremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01 Tidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56 Russere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34 Medier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29 VG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55 Wolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11 Putin besøkte Abbas i Betlehem21:56 Ny jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18 DNB advarer mot svindel på Finn.no21:04 Byrådet i Bergen går av20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34 Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30 DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13 «Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50 SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49 Aftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45 VG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38 KrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34 Vaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20 NRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11 Minst ni døde i uvær i Spania16:55 Erfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51 Dronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30 36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30 TV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08 Anniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04 Hauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59 Tre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54 Linda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39 Ulykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31 Eurorenten blir stående på 0 prosent15:29 Thingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12 Frode Berg får millionerstatning fra staten15:02 Turoperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02 Snøskred i turområde i Kirkenes14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Slik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13 «Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03 Falun sliter tungt med desperat snømangel12:03 Død person funnet i branntomt11:48 Gris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28 En fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23 Norwegian med nye regler for håndbagasje10:50 Folket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49 Været endrer programmet under ski-NM10:24 NAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07 Fortsatt ingen endring i styringsrenten09:35 Virusfrykt rammer Asia-børsene09:28 Norge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16 Mye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15 Brækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14 Barn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14 – 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12 Laila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46 Arbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45 Stadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05 Eksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar
Siste nytt
08:38Helse og livsstilMild vinter kan gi mer flått08:34PolitikkDen nye Solberg-regjeringen er klar08:06NorgeKinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48PolitikkStøre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26Sport– Solskjær må ha forsterkninger07:09VerdenNorsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00NorgeSV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51NorgeNybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45NorgeNorsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24VerdenKina bekrefter flere virusdødsfall06:15NorgeUDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59NorgeDette skjer i dag05:32NorgeDette skjedde i natt05:32NorgeBøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30Helse og livsstilIkke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29NorgeValgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23VerdenSjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51VerdenStorbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51NorgeIndia på innvandrertoppen04:32NorgeFlere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05NorgeDepartement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:38NorgeFrp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36VerdenAustralia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33NorgeOslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31VerdenDommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10NorgeKallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08NorgeEksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02VerdenTrump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24NorgeByrådet i Bergen går av00:05NorgeStyremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01NorgeTidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56VerdenRussere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34NorgeMedier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29NorgeVG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55SportWolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11PolitikkPutin besøkte Abbas i Betlehem21:56PolitikkNy jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18PengerDNB advarer mot svindel på Finn.no21:04PolitikkByrådet i Bergen går av20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05KulturSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34NorgeAbid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30PolitikkDN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13Norge«Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50PolitikkSV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49PolitikkAftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45PolitikkVG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38PolitikkKrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34VerdenVaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20PolitikkNRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11VerdenMinst ni døde i uvær i Spania16:55NorgeErfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51PolitikkDronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30Norge36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30PolitikkTV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08NorgeAnniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04PengerHauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59NorgeTre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54PolitikkLinda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39NorgeUlykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31PengerEurorenten blir stående på 0 prosent15:29SportThingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12NorgeFrode Berg får millionerstatning fra staten15:02ReiseTuroperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02NorgeSnøskred i turområde i Kirkenes14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenSlik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13Politikk«Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03SportFalun sliter tungt med desperat snømangel12:03NorgeDød person funnet i branntomt11:48VerdenGris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28Helse og livsstilEn fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23ReiseNorwegian med nye regler for håndbagasje10:50NorgeFolket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49SportVæret endrer programmet under ski-NM10:24MotorNAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07PengerFortsatt ingen endring i styringsrenten09:35PengerVirusfrykt rammer Asia-børsene09:28SportNorge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16SportMye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15SportBrækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14VerdenBarn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14Penger– 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12NorgeLaila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46PengerArbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45NorgeStadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05Helse og livsstilEksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar
Populært