Kan riksrett gi Romney ny rolle?

Senator Mitt Romney har vært kritisk til Trumps ledelse av det republikanske partiet.
Senator Mitt Romney har vært kritisk til Trumps ledelse av det republikanske partiet. Foto: Rick Bowmer / AP

En eldre politisk stjerne ser nye muligheter for seg selv dersom Trump skulle bli fjernet fra makten, mener utenrikskommentator Audun Tjomsland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Riksrettssaken mot president Donald Trump har fullført to ukers intense avhør i Representantenes hus, og stadig nye avsløringer kommer for dagen.

Flere politiske kommentatorer reiser nå spørsmålet om riksrettssaken mot president Trump kan bringe Trumps partifelle Mitt Romney tilbake i det politiske rampelyset. Romney er i dag senator fra Utah og har vært en fast kritiker av Trump, men han har brukt mildere ord og uttrykk enn mange andre.

Romney tapte kampen om å bli republikanernes presidentkandidat i 2008, men var republikanernes kandidat i 2012, da han tapte presidentvalget til Barack Obama. Da Trump hadde vunnet valget i 2016, og han skulle sette sammen en regjering, skal Mitt Romney ha vært vurdert av Trump som utenriksminister. Men da hadde Romney allerede blitt sitert på å ha kalt Trump en «phoney» (falskner), og Trump valgte i stedet businessmannen Rex Tillerson, som hadde vært toppsjef i oljeselskapet Exxon Mobil.

Tillerson ble imidlertid oppsagt av Trump etter ett år, da Tillerson skal ha kalt Trump for en «fucking moron» som kanskje kan oversettes til «forbanna idiot». Trump er ikke fullt så nøye med hvordan han karakteriserer folk. Nylig kalte han Romney for en «pompous ass», som på norsk kanskje han bety «en pompøs drittsekk».

Romney har kritisert presidentens forsøk på å få Kina og Ukraina til å framskaffe «politisk møkk» om politiske motstandere, noe Romney oppfatter som «galt og motbydelig».

Mormoneren Romney som representerer delstaten Utah i Senatet, bruker nok ikke fullt så sterke uttrykk om presidenten, men han sa nylig at hvis han var blitt valgt til Trumps utenriksminister, hadde han nok ikke holdt ut så lenge som det Rex Tillerson gjorde.

– Folk sier til meg at hvis du kritiserer presidenten, skader du partiet. Nei, det gjør jeg ikke. Jeg staker ut en ny kurs for partiet etter denne presidenten, svarer Mitt Romney, til Washington Post, gjengitt i the Guardian.

Trump kan bli dømt i den pågående riksrettssaken i Representantenes hus, og det er fortsatt mulig at et 2/3 flertall i Senatet vil dømme ham til å forlate sin posisjon i Det hvite hus. I disse dager er det kommet fram i riksrettsavhørene i Representantenes hus at også visepresident Mike Pence og utenriksminister Mike Pompeo og muligens andre medlemmer av regjeringen, har vært delaktig i forsøket på utpressing av president Zelenskyj.

Hvis også visepresident Pence har vært delaktig i utpressingsarbeidet og dømmes ut av jobben som visepresident, oppstår det et konstitusjonelt problem, ved at den neste i rekken av etterfølgere da vil være lederen i Representantenes hus, nemlig demokraten Nancy Pelosi.

I den amerikanske grunnloven heter det nemlig at den som ifølge «arverekkefølgen» skal overta som president, må tilhøre det politiske partiet som vant forrige presidentvalg. Og det var republikanerne. Det er denne situasjonen den republikanske senatoren Mitt Romney forbereder seg på.

I løpet av de siste ukene har Mitt Romney markert seg som en klar kritiker av president Trump og hans ledelse av partiet. Romney har kritisert presidentens forsøk på å få Kina og Ukraina til å framskaffe «politisk møkk» om politiske motstandere, noe Romney oppfatter som «galt og motbydelig».

Tonen var mer gemyttlig da president Trump nylig inviterte Mitt Romney til lunsj i Det hvite hus. De to berørte ikke spørsmål de var uenige om under lunsjen, hvor også en annen av presidentens kritikere i Senatet, senator Susan Collins fra Maine, deltok. En form for tilnærming synes å være på gang.

Da Romney tok sete i Senatet, trodde han at han kunne være en uavhengig representant uten å bli for sterkt identifisert med Donald Trumps parti og kunne øve innflytelse på andre måter. Men det har vært vanskelig.

Dersom forholdene skulle ligge til rette for det og den amerikanske grunnloven tillate det, ser Romney likevel for seg en rolle som «fungerende leder» av administrasjonen uten presidentens politiske makt. Hans rolle ville være å utføre de praktiske, administrative oppgavene som en president ellers ville utført.

Romney vil ha til hensikt å utføre oppgaver mest mulig på grunnlag av det partiet står for og ikke være avhengig av personen Donald Trump, uansett hvilke politiske roller de to måtte få i tiden framover, går det fram av en portrettartikkel i magasinet The Atlantic.

For da Romney tok sete i Senatet, trodde han at han kunne være en mer uavhengig senator uten å bli for sterkt identifisert med Donald Trump og hans parti. Han trodde han kunne øve innflytelse på andre måter. Men det har vært vanskelig.

For her gjelder det ikke bare de to hovedpersonene, her gjelder det også deres tilhengere. Trump-tilhengerne har sett på Romney som en «aldri-trumpianer», og de glemmer ikke så lett en profilert republikaner som ikke ville støtte Trumps presidentkampanje i 2016. Og for Romneys mormonske tilhengerskare er det mange hatefylte ukvemsord som må svelges.

Det beste som kan sies om et samarbeid mellom de to, må det være at det trolig blir meget kortvarig – og temmelig innholdsløst.

Personvernpolicy