«Exit»-skuespiller Jon Øigarden (49) har lært seg å leve med Tourettes

– Jeg har liten grad av det. Jeg kan kontrollere det i stor grad og har lært meg å leve med det. Jeg er egentlig takknemlig for at jeg har det. Jeg kunne ikke vært uten de små ticsene og uvanene, forteller Jon Øigarden i podkasten «Stormkast med Valebrokk & Stordalen».
– Jeg har liten grad av det. Jeg kan kontrollere det i stor grad og har lært meg å leve med det. Jeg er egentlig takknemlig for at jeg har det. Jeg kunne ikke vært uten de små ticsene og uvanene, forteller Jon Øigarden i podkasten «Stormkast med Valebrokk & Stordalen». Foto: Hilde Unosen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I den kritikerroste TV-serien «Exit» spiller Jon Øigarden (49) den kyniske og kaldblodige forretningsmannen «Jeppe». Privat møter han på helt andre utfordringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I podkasten «Stormkast med Valebrokk & Stordalen» forteller Øigarden åpenhjertig om sine personlige erfaringer med Tourettes syndrom.

Sykdommen starter som regel i barneårene, og de aller fleste har fått sykdommen ved 15-årsalder.

Symptomene blir lett misforstått, og det kan ofte ta lang tid før diagnosen blir stilt. Det er en overvekt av gutter som får sykdommen , ifølge Store medisinske leksikon.

– Jeg ble litt ertet på skolen: «Hvorfor gjør du sånn?

Øigarden husker selv da han som liten skolegutt fikk kommentarer for sine uvaner.

– Jeg ble litt ertet på skolen: «Hvorfor gjør du sånn?» og «Hvorfor sitter du sånn?». Du får signaler fra hjernen om å gjøre ting, og hvis du gjør det, så skapes det en viss ro. Derfor må du gjøre det ticset, eller så fortsetter det bare, forteller 49-åringen i podkasten, skriver Se & Hør.

Deltatt i en rekke filmer

Jon Øigarden er fra Grefsen i Oslo. Han er utdannet ved Statens teaterhøgskole.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har deltatt i en rekke norske filmer og skuespill, blant annet Sofies verden, Detektor, Gymnaslærer Pedersen, Berlinerpoplene, Kurt blir grusom, En helt vanlig dag på jobben, Kommandør Treholt & Ninjatroppen, Kong Curling, Varg Veum - I mørket er alle ulver grå, Halvbroren, Lilyhammer, Jul i Blodfjell, Mammon og Exit, som nå vises på NRK i en ny sesong.

– Jeg er egentlig takknemlig for at jeg har det

Tourettes syndrom kjennetegnes av tilbakevendende tics. Det betyr at du får ufrivillige bevegelser og lyder som kommer og går i perioder. Eksempler på vanlige tics er blunking, hodebevegelser eller harking/kremting, ifølge helsenorge.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har liten grad av det. Jeg kan kontrollere det i stor grad og har lært meg å leve med det. Jeg er egentlig takknemlig for at jeg har det. Jeg kunne ikke vært uten de små ticsene og uvanene, forteller Jon Øigarden i podkasten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ofte flere i samme familie som har tics

Tourettes syndrom er en nevrobiologisk tilstand. Det betyr at tics skyldes at nervesystemet ditt fungerer annerledes enn hos andre. Tvangspregede tanker og handlinger er vanlig.

Familie- og tvillingstudier har vist at det ofte er flere i samme familie som har tics. Det synes å være ulike kombinasjoner av forskjellige gener og miljøfaktorer som kan resultere i denne tilstanden.