Mange misforstår Greta Thunbergs diagnoseAspergers syndrom: – En annerledes, men ikke defekt, måte å tenke på

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nei, Greta Thunberg er ikke mentalt tilbakestående, hun trenger ikke Ritalin og Aspergers syndrom er ikke en psykisk lidelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Greta Thunberg har fått merke kanskje mer enn noen andre det siste året at det eksisterer mange myter om autisme. Den 16 år gamle klimaaktivisten har vært åpen om at hun har Aspergers syndrom, noe som har ført til at mange kritikere har slengt ut uriktige påstander knyttet til hennes autismediagnose.

Som at: «Greta er mentalt tilbakestående».

Nei, personer med høy IQ kan ha en diagnose på autismespekteret.

Autisme er en atferdsdiagnose som kan stilles på tvers av hele IQ-skalaen, har psykolog Terje Nærland forklart til ABC Nyheter tidligere.

En autismediagnose kan være ledsaget av tilleggsvansker og utviklingshemming, men er ikke nødvendigvis det.

Og: «Greta trenger Ritalin».

Nei, Ritalin er et legemiddel som brukes til å behandle ADHD og søvnsykdommen narkolepsi, ikke diagnoser på autismespekteret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eller: «Greta har en mental lidelse».

Nei, Aspergers syndrom er ikke en psykisk lidelse.

Mennesker med Aspergers syndrom har riktignok en sårbarhet for å utvikle psykiske vansker, men det betyr ikke at alle får en slik tilleggsdiagnose.

Thunberg har vært åpen om at hun har slitt med en spiseforstyrrelse tidligere, men hun sier at det ikke lenger er et problem.

Kommentar: Menn som hater Greta

Ofte sett som en høyt fungerende form for autisme

Asperger syndrom er en nevropsykologisk utviklingsforstyrrelse som kjennetegnes av:

  • Forstyrrelse i sosial interaksjon med andre
  • Avvik i kommunikasjon og språk
  • Atferdsmønster som er begrenset og/eller stereotypt

Tilstanden hører inn under autismespekterforstyrrelsene. Asperger syndrom blir ofte sett på som en høyt fungerende form for autisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som ABC Nyheter tidligere har skrevet, har man i USA allerede sluttet å skille ut Asperger syndrom, og snakker i stedet bare om forstyrrelser på autismespekteret. Det samme forventer man at vil skje i Europa og dermed også Norge i løpet av 2020.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer her: Autisme: Fra flere forskjellige til én diagnose

– Annerledes, ikke defekt

Tony Attwood er en britisk psykolog som er kjent for sitt arbeid med Asperger syndrom.

Han skriver på sine nettsider at barn og voksne med Aspergers har en annerledes, men ikke defekt, måte å tenke på.

Personen har ofte et sterkt ønske om å søke kunnskap, sannhet og perfeksjon, med andre prioriteringer enn man kanskje vil forvente.

«Den overordnede prioriteringen kan være å løse et problem i stedet for å tilfredsstille andres sosiale eller emosjonelle behov», skriver han.

Og:

«Personen er gjerne kjent for å være direkte, for å si sin mening og å være ærlig og bestemt og ha en sterk følelse av sosial rettferdighet.»

Les også: – Det eksisterer mange myter om autisme

Thunberg: – En superkraft

Thunberg har selv vært tydelig på at hennes autismediagnose ikke er en hindring, men snarere en årsak til at hun er der hun er i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har Aspergers syndrom og det betyr at jeg noen ganger er litt annerledes enn det som er normen. Og – under de rette omstendighetene – er det å være annerledes en superkraft , skrev Thunberg på Twitter forrige måned.

Da hun tidligere i år fikk spørsmål fra Fredrik Skavlan om hva hennes autismediagnose har betydd for hennes rolle i klimasaken, svarte Thunberg:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror det har betydd alt. For hvis jeg ikke hadde hatt Asperger og vært så rar, så hadde jeg sittet fast i dette i det sosiale spillet som alle andre virker så betatt av. Det gjør at jeg fungerer litt annerledes, at jeg ser verden på en annen måte, i et annet perspektiv. Om jeg ikke hadde hatt det, så hadde jeg ikke kunnet se det utenfra, fortsatte hun.

Les også: Greta Thunberg: – Haterne går også på min søster

– Kan innebære ekstra ressurser

En autismediagnose kan gjøre at man tenker litt utenfor boksen, har nevropsykolog og forfatter Mia Tuft forklart til ABC Nyheter med henvisning til Thunberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Psykologen forklarte at en autismediagnose kan innebære at man har mange ressurser. For eksempel ekstra god hukommelse, sans for presise detaljer, økt forståelse for systemer og økt sanseopplevelse, som kan være plagsomt, men som også kan være en ressurs.

– Det er noe man kan sette stor pris på i stedet for å tenke negativt om, sa Tuft.

– Det er mange psykologer som snakker om «neurodiversity», eller nevrovariasjon, at man heller bør anerkjenne variasjoner i hvordan hjernene fungerer og se på verdiene i forskjeller, i at man har ulike styrker og ressurser. Og at man skal legge vekt på at personer med autisme finner en plass i samfunnet, der styrkene deres blir verdsatt, fortsatte hun.

Uansett hva den enkeltes autismediagnose innebærer, må man aldri slutte å fremheve deres evner, mener Tuft.

Les hele saken: – Det er en enorm variasjon i autismediagnosen. Enorm!