Mammon var gull verdt

LYS OG MØRKE: Både komedie og drama føles like naturlig for skuespiller Jon Øigarden. Det at han er sentral i det prisvinnende dramaet «Mammon», endrer ikke på hans ambisjoner i så måte.
LYS OG MØRKE: Både komedie og drama føles like naturlig for skuespiller Jon Øigarden. Det at han er sentral i det prisvinnende dramaet «Mammon», endrer ikke på hans ambisjoner i så måte. Foto: Hilde Unosen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når Jon Øigarden er ferdig med forsvarsadvokat Geir Lippestad, er han mer enn klar for å bli VG-journalist Peter Verås igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Intervjuet ble først publisert i Dagsavisen lørdag 25 november. Emmy-utdelingen gikk av stabelen 21. november.

Gratulerer med Emmy-prisen til «Mammon 2», der du spiller hovedrollen som Peter Verås. Hva føler du nå?

– Jeg har en sånn «Er det sant?»-følelse. Jøss, klarte vi det? Å vinne noe sånt? Sesong en fikk mye omtale og bra anmeldelser. Det gjorde sesong to også, men da fikk vi i tillegg til terningkast seks i Aftenposten, også noen dårlige anmeldelser, med terningkast to fra Dagbladet. «Hva har vi laget nå?», tenkte jeg da. Så det at alt arbeidet med denne sesongen, det at alle kranglene, alle diskusjonene, all usikkerheten, men også all den tiden vi hadde det fint sammen, ja, alt mulig rart i forbindelse med serien, kulminerer med en Emmy, er veldig hyggelig.

Tror du det blir det en tredje sesong med Mammon?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er jo noe vi har jobbet med, for lenge siden. Vi fikk utviklingsstøtte for et synopsis, men av forskjellige grunner ble ikke arbeidet med sesongen iverksatt. Vi har lyst til å lage en tredje sesong, mest fordi den vil bli enda bedre enn sesong to, som igjen var bedre enn sesong en. Men det å lage en TV-serie koster mye penger, og det som er bra med NRK er at de går videre og lar andre slippe til. Nå er det likevel åpenbart at med Emmy-prisen vil en ny sesong av «Mammon» få et bredere publikum, så det er klart at det da blir et spørsmål om man skal eller ikke skal lage en ny sesong. Jeg er iallfall innstilt på en tredje sesong. Jeg føler meg veldig privilegert som får drive på med TV-serier og filmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du spiller Anders Behring Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, i den nye filmen om 22. juli, som Oscar-nominerte Paul Greengrass («United 93», «Captain Phillips», «Jason Bourne» med mye mer) har regien på. Blir det flere «Hollywood-filmer» for deg nå etter Emmy-prisen til «Mammon 2»?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror nok at denne prisen vil kunne gjøre det enklere for mitt amerikanske og engelske management å presentere meg i ulike sammenhenger, men det hele koker ned til om du er en god nok skuespiller. Helt realistisk ser jeg ikke på Emmy-prisen som en «gamechanger» for meg.

Les også: Serieskaperne håper på «Mammon 3»

Rollen som Geir Lippestad vil kanskje likevel kunne åpne noen nye dører for deg?

– I teorien kan denne rollen åpne for mange muligheter, for det er snakk om en sentral rolle i filmen, en stor snakkerolle. Men min erfaring er at det er ingenting som kommer av seg selv i denne bransjen. For å bruke et bilde så er det slik at flyet letter - og så lander det - og så letter det igjen. Det går opp og ned, opp og ned, hele tiden. Sånn har det vært helt siden jeg begynte med dette her. Det er et veldig uforutsigbart yrke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da «Mammon»-skaper Vegard Stenberg Eriksen kommentere Emmy-prisen, sa han at du har hatt to mål i livet - å vinne en Emmy og å spille inn film med en amerikansk regissør. I fjor sa du til Dagsavisen at det du var mest redd for, var at du skulle slutte å være sulten. Er du mett nå?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei, jeg er fortsatt sulten, men ikke på hva som helst. Det må være noe litt mer grovere, noe med grønnsaker og fiber. Noe ordentlig noe. Som nå med Paul Greengrass. Han er i mine øyne en veldig ordentlig fyr som kan sine saker, samtidig som han er intelligent, hyggelig og veldig snill med alle. Jeg setter pris på snille mennesker. De har ofte noe å fare med. Jeg får veldig respekt for dem som er slik som Paul Greengrass. Det er da jeg blir sulten.

Les også: Samme uka som Emmy-triumf kuttes det i film- og TV-støtte

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva er drømmerollen?

– Jeg drømmer ikke om en spesiell rolle. Jeg synes det er gøy å gjøre mye forskjellig. Når du har spist mye tunfisk er det godt med biff. Jeg har alltid satt pris på variasjon, og det å spille komedie trenger ikke å utelukke muligheten for også å spille drama. Nå spiller jeg jo i «Vikingane», samtidig som jeg spiller Geir Lippestad, og det er jo to helt forskjellige ting.

Hva blir den neste rollen vi får se deg i etter Greengrass-filmen?

– Jeg vet ikke helt ennå. Prosjekter trenger finansiering og det kan ta lang tid før de får grønt lys. Og så får vi se om det nå er noe ønske om å prioritere «Mammon 3».

Les også: En spire til videre suksess