Corona sprer seg blant norsk-somaliere: – Vi har ingen å miste

Arkivfoto fra 2009, da norsk-somaliere feiret Somalias nasjonaldag i Vaterlandsparken i Oslo. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
Arkivfoto fra 2009, da norsk-somaliere feiret Somalias nasjonaldag i Vaterlandsparken i Oslo. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix

Norsk-somaliere er overrepresentert blant innvandrere med påvist coronavirus. – Smittetallene for corona går opp i de østlige bydelene i Oslo, og det bekymrer meg, sier byråd. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. april kom ferske tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) som viste at personer født i Somalia er hardest rammet av coronasmitte blant innvandrere i Norge. Av 4655 personer som i skrivende stund har fått påvist corona i Norge, skal 829 personer være født utenfor Norge.

201 av disse skal være født i Somalia, skriver FHI.

Dermed utgjør personer født i Somalia over fire prosent av de smittede. Til sammenligning er det, ifølge SSB, 28.554 innvandrere i Norge som er født i Somalia, noe som utgjør bare litt over en halv prosent av den totale befolkningen.

– Så langt ser vi ingen generell overrepresentasjon blant utenlandsfødte. Når vi analyserer data etter kjønn, alder, smittested og fødeland, ser vi imidlertid at det er noen grupper som kan være mer utsatt, deriblant innbyggere født i Somalia, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet i en uttalelse.

– For å nå denne gruppen i enda større grad iverksetter vi nå et tiltak gjennom sosiale medier på somalisk. Målet er å nå somaliere i enda større grad, fortsetter hun.

Les også: WHO bekymret over rask virusspredning

Trangboddhet en utfordring

Omar Samy Gamal (SV) er byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold i Oslo. Han er bekymret for smittetallene som går opp i de østlige bydelene i Oslo.

– Samtidig er det veldig mange positive trekk nå. Vi ser at det er mange som følger myndighetenes smittevernråd og det tyder på at kommunen og frivillige organisasjoner sitt budskap begynner å treffe, sier Gamal til ABC Nyheter.

– Men fortsatt er det nok altfor mange som ikke har tatt alvoret innover seg, og vi har ingen å miste. Derfor intensiverer vi kommunikasjon med minoriteter med ulik bakgrunn, fortsetter han.

(Saken fortsetter under)

Omar Samy Gamal (SV) er byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold. Foto: Sturlason
Omar Samy Gamal (SV) er byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold. Foto: Sturlason

Gamal forteller at det jobbes for sikre at utsatte innvandrergrupper får viktig informasjon om corona. Videre bekrefter han at trangboddhet er en utfordring, men at det nok ikke er den eneste forklaringen på at norsk-somaliere er overrepresentert på FHIs statistikk.

Somaliere er den innvandrergruppen som bor trangest, ifølge SSB.

– Mye har nok også med at man er sosiale, og er vant til å møtes for å ta vare på hverandre ved sykdom og lignende. Det er selvfølgelig en utfordring når man har et virus som sprer seg ved nærkontakt. Bydelene jobber nå med målrettete og oppsøkende tiltak i arbeidet med å hindre smittespredning.

Legger ut advarsler på Facebook

Tall fra SSB viser at norskfødte med innvandrerforeldre fra Somalia er rangert som den største gruppen i seks av Oslos bydeler, blant annet i indre Oslo Øst og i bydelene St.Hanshaugen, Nordre Aker og Nordstrand. I tillegg utgjør norsk-somaliere den nest største gruppen i bydeler som Frogner, Vestre Aker og Østensjø.