Eva Meijer: – Selvfølgelig kan dyr snakke. Vi hører bare ikke etter

Eva Meijer sammen med den 20 år gamle hesten Fagin. Foto: David Levene
Eva Meijer sammen med den 20 år gamle hesten Fagin. Foto: David Levene

Tysk filosof mener vi bør endre vårt forhold til dyr. Det innebærer å anerkjenne at de kan snakke og at vi gir dem skikkelige rettigheter.

Den store hesten Fagan er åpenbart nervøs. Eva Meijer klapper ham ømt på nakken, hvisker ham i øret og hesten blir merkbart roligere.

Tyske Eva Meijer er filosof, forfatter, kunstner og artist. Hun er på besøk hos Faith (en forkortelse for «For animals in trouble there is hope», eller «Det er håp for dyr i trøbbel» på norsk) – et senter for dyr som har blitt reddet i Norfolk, England.

The Guardians fotograf håper å få knipset et bilde av Meijer som snakker med et av dyrene i forbindelse med intervjuet om hennes nye bok «Animal Languages» (dyrespråk), i ekte Doktor Dyrego-stil. «Animal Languages» en fascinerende ny bok om hvordan dyr kommuniserer og hvilken betydning det bør ha for deres plass på vår menneskedominerte planet.

Les også: KrF-Ropstad mener miljøbevegelsen truer det kristne menneskesynet

– De snakker til oss hele tiden

Meijer skuffer ikke. Hun fortsetter å snakke mykt til den kamerasky hesten:

– Fagan er fantastisk. Han er en jeg har lyst til å bli kjent med, sier hun til The Guardian.

– Folk sier at dyr ikke kan snakke. Selvfølgelig kan de det. De snakker til oss hele tiden, men vi lytter ikke. Det er veldig viktig at vi lytter. Ikke bare for deres skyld, men også for vår skyld. Det er grenser for hvor langt vi kan gå når det gjelder å bruke opp planeten vår og dens naturressurser.

Meijer er en del av en stadig større gruppe akademikere, for det meste yngre folk, som undersøker hvordan man omdefinere menneskers forhold til andre dyr. Selv vokste hun opp i Nederland med katter, en naboponni og marsvinet Dotje, som ble hele 13 år gammel. Da hun ble vegetarianer som 13-åring, angret hun på at hun ikke hadde blitt det tidligere.

– Min kjærlighet til dyr falt seg helt naturlig, sier hun.

Da hun begynte å studere filosofi, oppdaget hun at dyrene var nesten helt fraværende fra det vestlige tankegodset. Og da dyrene dukket opp i vitenskapen, ble de omtalt som gjenstander. Dette kolliderte med virkeligheten hun kjente til gjennom egen erfaring – at dyr hadde et formål og følelser, og at de kommuniserte på et dypt plan. Hun påpeker at det er stor grad av kommunikasjon mellom hest og rytter, og at forskning viser at hjerteslagene til hest og rytter synkroniseres.

Nye vitenskapelige bevis

Mens de gamle grekerne så på mennesker som en del av en større helhet sammen med andre dyr, skapte kristendommen og opplysningstiden et større skille mellom mennesker og dyr.

Filosofen René Descartes mente dyr ikke hadde sjel. I løpet av de siste tiårene har listen over «ting bare mennesker får til» blitt stadig kortere. Vitenskapen er i ferd med å bevise at dyr blant annet har evnen til å tenke, ha empati og uttrykk.

Meijer forteller om fascinerende forskning rundt hvordan dyr kommuniserer. Nøtteskriker og kråker velger ut gaver de tror vil appellere til en potensiell parntner, noe som innebærer at de har en bevissthet og at de kan vurdere andres oppfatning.

Nord-amerikanske præriehunder (en stor gnager i ekornfamilien) bruker ulike gjøende lyder for å varsle om mulige inntrengere. Lydene sier ikke bare om det for eksempel er et menneske, men også noe om størrelsen, fargen på klærne og hvorvidt de har med seg en paraply eller et våpen.

Mange pattedyr kan lære seg ord som mennesker bruker, produsere nye lyder og lære seg nye språk. Spekkhuggere kan for eksempel etterligne ropene til delfiner.

(Saken fortsetter under)

Præriehunder er svært sosiale dyr som hilser hverandre med at de presser leppene mot hverandre (kysser). De har også utviklet et språk for trusler og ukjente dyr. Foto: Wikimedia
Præriehunder er svært sosiale dyr som hilser hverandre med at de presser leppene mot hverandre (kysser). De har også utviklet et språk for trusler og ukjente dyr. Foto: Wikimedia

Rop om mennesker som signaliserer farer

Et annet eksempel Meijer viser til kan også bidra til å endre manges oppfatning om dyrs indre liv: Elefanter har et rop om mennesker som også signaliserer farer.

Når vi ser på mennesker i lys av dyrenes språk, er det ikke noe pent syn. Dette er hva Meijer vil omtale som en antroposentrisk idé (hei, la oss finne ut av hva dyrene synes om oss), men det kan likevel være bevisstgjørende.

– Det er heller ikke langt fra å studere dyr som objekter til å anerkjenne at de er subjekter. At de tenker på oss og snakker om oss, sier Meijer.

For henne bør økt kunnskap om dyrespråk føre til et større skifte som vil gi flere rettigheter for dyrene. Meijer har merket forandringer innen akademia ( hun jobber blant annet som stipendiat ved et nederlandsk universitet) – ikke bare innenfor biologien og etologien, men også filosofi og dyrerettigheter.

– Samfunnet vårt er dypt antroposentrisk (mennesket som midtpunkt). Det gjenspeiler seg også i vitenskapen, men jeg tror dette er i ferd med å endre seg. Det blir selvbekreftende. Når vi studerer dyrekultur, oppdager vi at disse dyrene har kulturell kunnskap som de viderefører, og det endrer bildet du har av hva et dyr egentlig er. Jeg synes vi lever i en veldig spennende tid, sier hun.

Gi rettigheter til bier og maneter

Innen dyrerettighets-filosofien ser vi en «politisk endring». Den blir ikke bare drevet frem av innflytelsesrike tenkere som den australske filosofen Peter Singer, men også som følge av fremveksten av fabrikkaktige gårder og mer generell angst rundt klima og det åndelige. Stadig flere erstatter aktiviteter som shopping med givende aktiviteter som kretser omkring dyr og natur.

Dyr kan ikke stemme, men Meijer har flere eksempler på at de kan gjøre noe som ligner veldig: Enkelte hjorteflokker vil kun flytte seg når 60 prosent av flokken reiser seg.

Hvordan og på hvilken måte skal vi kunne gi dyr politiske rettigheter? Kanskje burde vi begynne med å tillegge antroposentiske ideer om intelligens og gi begrensede rettigheter til for eksempel sjimpanser og delfiner?

– Det er en typisk menneskelig måte å gjøre ting på, sier Meijer.

Hun argumenterer for at det ville ha vært ideellt om alle dyr, fra bier til maneter, var blitt tildelt rettigheter. Hun mener det er noe det burde arbeides for, men at man bør vurdere å ha ulikt forhold til ulike grupperinger av dyr.

– De bor i våre hus og sover i våre senger

De politiske filosofene Sue Donaldson og Will Kymlica hevder det finnes tre ulike dyresamfunn. Det første er ville dyr som lever for seg selv og har selvstyre. Det andre er ville dyr som lever sammen med mennesker, som for eksempel duer som sameksisterer med oss i byer og som kan betraktes som «borgere». Det tredje består av husdyr.

(Saken fortsetter under)

Byduen er en variant av brevduen, som har etablert seg i vill tilstand i bebodde områder. Brevduer stammer igjen fra temmede klippeduer. Foto: Wikimedia
Byduen er en variant av brevduen, som har etablert seg i vill tilstand i bebodde områder. Brevduer stammer igjen fra temmede klippeduer. Foto: Wikimedia

– Det er tydelig at visse dyr ønsker å ha et forhold til mennesker, i hvert fall foreløpig. Det kan endre seg om vi slutter å begrense deres livsutfoldelse, sier Meijer.

– Dette er arter som mennesker har temmet, som vi frarøvet noe. Vi burde faktisk bekrefte deres medlemsskap i vårt samfunn. I bunn og grunn er de jo det allerede. De bor i våre hus og de sover i sengene våre, ler hun og legger til:

– Men dette anerkjenner vi ikke i det hele tatt.

– Mange hunder er veganere

Hvordan ville Meijer begynne å endre vårt forhold til for eksempel hunder?

Hun sier hun ville ha sluttet å avle frem hunder på bakgrunn av stamtavle og rase.

– Kanskje la dem velge sin egen partner.

– Hele systemet rundt det å eie dyr er problematisk. Det å selge dem og gjøre dem gravide.

Vi kunne også ha satt hundene våre fri. Den amerikanske skribenten Ted Kerasote lagde en hundedør til hunden sin Merle for å gi han frihet til å ta seg en tur inn til byen. Som en hvilken som helst tenåring kom Merle hjem for å sove og spise.

– De fikk et dypere forhold og Merle ble mer intelligent og kappabel til å ta sine egne valg når han fikk muligheten, forteller Meijer.

– Tenker vi at dyr ikke klarer ting, vil de fortsatt være i den posisisjonen.

Meijers hund Olli er en gatehund hun reddet fra Romania. Olli er veganer.

– Det finnes mange hunder som er veganere. De liker grønnsaker. En av favorittrettene til Olli er gresskar. Når vi høster de første gresskarene om høsten, blir han gira. «Ja!, liksom».

Snuser Olli fram en død rotte, vil Meijer la ham spise den.

– De er ikke veganere av egne etiske årsaker. Men jeg vil ikke at svin eller kyr skal slaktes for at jeg skal mate hunden min. Det er rett og slett unødvendig.

(Saken fortsetter under)

Meijer mener det er tydelig at visse dyr ønsker å ha et forhold til mennesker, som for eksempel hunder. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Meijer mener det er tydelig at visse dyr ønsker å ha et forhold til mennesker, som for eksempel hunder. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Burde vært færre mennesker

Men hva om en hunds frihet vil begrense en hekkendes fugls frihet til å oppdra kyllinger? Det er også vanskelig å forestille seg hvordan dyr kan få betydelige rettigheter når det finnes så mange mennesker. Til syvende og sist konkurrerer vi om ressursene med andre arter.

– Ideellt sett burde det ha vært færre mennesker, mener Meijer.

Men hun argumenterer også for at vi har et konfliktperspektiv når vi ser på interaksjoner mellom dyr og mennesker.

– Det er utfordrende for oss som art å leve med andre arter som er så forskjellige fra oss. Vi er ikke veldig tolerante. Det var kanskje nødvendig på et tidligere evolusjonsstadie, men vi er på et helt annet stadie nå og vi kan velge å ha forskjellige typer forhold til disse dyrene.

Dyr er villige til å tilgi oss

Vi er fremdeles langt unna at dyr har betydelige rettigheter, men Meijer ser likevel stor fremgang - fra valgsuksessen til dyrepartiet i Nederland (som økte antall seter i parlamentet fra to til fem fra 2006 til 2017), til pensjon for politihunder og fristed for dyr hvor vi på en måte forhandler med dyrene om hvordan stedet skal være.

Akademikere som Barbara Smuts er ikke bare mer våkne for antroposentriske antagelser rundt «intelligens» og «moral». De undersøker også mulighetene for at dyr kan være med på bestemme forskningsspørsmål.

Meijer blir samtidig håpefull av å se tilbake på historien. Hun påpeker at for et århundre siden ble ikke kvinner ansett som verdige til å ha politiske rettigheter.

– Folk blir opprørte og sier man sammenligner kvinner og dyr, men det er ikke tilfellet, sier hun og legger til:

– Samfunnet er sentrert rundt mennesket og endring er ennå langt unna. Men det er likevel fint å se tilbake til historien og se på liknende situasjoner. Mennesker har vært i stand til å endre sine kollektive oppfatninger om enkelte grupper. Det er mange grunner til å være pessimistiske. Men vi er her nå, så vi bør gjøre det beste ut av det. Generelt sett er dyr veldig hyggelige, og de er ofte villige til å tilgi oss.

Oversatt av Redaksjonen/ ABC Nyheter © Guardian News & Media Limited.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:14 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:00 Stor feil ødela for Kristoffersen i Val d'Isere10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:22 Kraftig jordskjelv på Filippinene10:14 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal10:00 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Kvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Ingen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04 Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58 Savnet mann funnet i god behold på Sotra10:57 Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42 Hoppdronningens legendejakt10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41 Tallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29 Mann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03 USA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52 Unge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15 Nationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14 Nord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00 USA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26 23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26 Presidentkandidater truer med å droppe debatt06:15 Kunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni
Siste nytt
11:14SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:00SportStor feil ødela for Kristoffersen i Val d'Isere10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeStort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:22VerdenKraftig jordskjelv på Filippinene10:14VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal10:00VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgeKvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenIngen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04NorgeFare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58NorgeSavnet mann funnet i god behold på Sotra10:57PolitikkAp-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42SportHoppdronningens legendejakt10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41VerdenTallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29NorgeMann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03VerdenUSA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52Helse og livsstilUnge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15NorgeNationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14VerdenNord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00VerdenUSA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26Verden23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26VerdenPresidentkandidater truer med å droppe debatt06:15VerdenKunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni
Populært