KrF-Ropstad mener miljøbevegelsen truer det kristne menneskesynet

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad mener deler av den europeiske miljøbevegelsen truer det kristne menneskesynet.
KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad mener deler av den europeiske miljøbevegelsen truer det kristne menneskesynet. Foto: NTB scanpix

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstads sier deler av den europeiske miljøbevegelsen kommer med «farlig tankegods». – Har du hørt noe sånt vrøvl? kontrer MDG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ropstad startet debatten i en tale til partiets landsstyre fredag.

– Den grønne bevegelsen har bidratt med enormt mye bra, men deler av den grønne bevegelsen i Europa kommer også med et farlig tankegods med på kjøpet: En total avvisning av tanken om at mennesket er skapt med iboende egenverdi, sa barne- og familieministeren.

– Det kristne menneskesynet er under angrep fra miljøbevegelsen. Deler av den mener mennesket ikke er noe annet enn et litt intelligent dyr, fremholdt han.

MDG tror knapt sine egne ører

Ropstad fikk kraftig motbør da han møtte MDGs stortingsrepresentant Une Bastholm til debatt i NRK P2s Politisk kvarter onsdag.

– Har du hørt sånt vrøvl? Ropstad påstår at vi likestiller dyr med mennesker. Det har ingen rot i sannheten, sa hun.

– Det her er temmelig hårreisende, uredelig og en splittende retorikk som vi ikke har sett fra KrF på veldig lenge.

Flere partiledere fra andre partier kritiserer KrF-lederens utspill.

– Det var det mest elleville jeg har hørt fra en norsk politiker på lang tid når det gjelder intens produksjon av stråmenn. Det er ingen i norsk miljøbevegelse som mener dyr er mer verdt enn mennesker, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Les også: SV anklager Ropstad for moralisme i familiepolitikken

Hagler med reaksjoner på Twitter

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener utspillet tydelig viser hva veivalget til KrF innebærer for partiet.

– Ganske utrolig å høre Kjell Ingolf Ropstad kalle miljøbevegelsen en trussel mot det kristne menneskesynet i Politisk kvarter. Her tar du kampen på feil side Ropstad, tydelig et nytt (gammelt) KrF vi ser nå, skriver Støre på Twitter.

Emneknaggen #Polkvart viser til debatten i politisk kvarter, og trender på Twitter i Norge. Det samme gjør «Kjell Ingolf Ropstad».

Ropstad finner lite støtte på det sosiale nettverket.

Blant dem som kritiserer opptredenen i Politisk kvarter er politisk redaktør i Dagens Næringsliv, Kjetil Alstadheim, politisk kommentator i Bergens Tidende, Jens Kihl og kollega Morten Myksvoll, tidligere politisk kommentator i TV2, Mathias Fischer, leder av WWF Norge Bård Vegar Solhjell og SVs Kari Elisbeth Kaski.

Sjefsredaktør i kristenavisa Dagen, Vebjørn Selbekk, mener debatten på Politisk kvarter viser konturene av en mer konfronterende og offensiv KrF-leder.

Les også: Erna Solberg støtter homoterapi-utredning