Meny

Vår oppmerksomhet påvirker hunders ansiktsuttrykk

<p>Hvem kan vel motstå store øyne som disse? Foto: Colourbox.com</p>
Hvem kan vel motstå store øyne som disse? Foto: Colourbox.com

Hunder byr på flere ansiktsuttrykk når de får blikk-kontakt med oss mennesker enn om vi overser dem. Og de går ikke av veien for å bruke det gode, gamle valpeblikket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange hundeiere vil med hånden på hjertet hevde at deres kjære firbente venn kommuniserer med dem via blikket, og nå får de også støtte fra vitenskapelig hold:

En gruppe forskere ved Universitetet i Portmouth i England har oppdaget at hunder produserer flere ansiktsbevegelser når vi mennesker er oppmerksom på dem – deriblant heving og senkning av indre øyebryn som gjør at øynene deres virker større.

Studien hevder dyrs ansiktsuttrykk er en måte å kommunisere på, stikk i strid med den rådende oppfatningen om at dyrs ansiktsuttrykk stort sett er ubevisste bevegelser som reflekterer indre følelser.

Valpeblikk

Forskningen, som er publisert i Scientific Reports, er en del av en serie studier som ser nærmere på det særegne forholdet mellom mennesker og hunder. Blant annet indikerer forskning at hunder forstår både ord og tone i menneskelig tale.

Den aktuelle studien ble gjennomført ved at man benyttet et videokamera til å registrere et antall hunders ansiktsbevegelser gjennom en rekke eksperimenter der en person enten møtte dyret ansikt til ansikt eller vendte seg bort. Det ble også variert om personen hadde en godbit på lur eller ei.

Etterpå ble opptakene analysert bilde for bilde for å se etter endringer i hodebunnens ansiktsmuskler. Resultatene avslørte at hundene produserte langt flere ansiktsuttrykk når mennesket var vendt mot dem enn om personen snudde ryggen til. I tillegg var sjansen større for at de benyttet valpetrekk, som store øyne og å vise tunge.

– Ikke overrasket

Irja Ida Ratikainen er forsker ved Institutt for biologi på NTNU, med atferdsøkologi og evolusjonær økologi som interessefelt. Hun er ikke overrasket over forskernes funn når det gjelder hvordan hunder benytter ansiktsbevegelser ansikt til ansikt med mennesker.

Irja Ida Ratikainen, forsker ved Institutt for biologi på NTNU. Foto: Thor Nielsen
Irja Ida Ratikainen, forsker ved Institutt for biologi på NTNU. Foto: Thor Nielsen

– Jeg synes vel ikke det er så veldig overraskende ettersom hunder er flokkdyr som også er tilpasset å leve sammen med mennesker over svært lang tid. Disse resultatene bygger videre på tidligere forskning som viser at hunder kan følge menneskers blikk og peking, sier Ratikainen til ABC Nyheter.

– At de bruker flere ansiktsbevegelser når mennesket er vendt mot dem trenger ikke å bety at dette er bevisst bruk av uttrykk, mer sannsynlig er nok at de har en underbevissthet som styrer mesteparten av dette, fortsetter hun.

Ratikainen kjenner ikke til at det har vært gjort liknende studier på andre arter.

– Hunder har over lang tid hatt en annen type forhold med mennesker og jeg ville nok blitt noe mer overrasket om andre dyr kan kommunisere med ansiktsuttrykk slik som hunder. Også hundenes forfedre, ulver, kommuniserer med artsfrender ved hjelp av blant annet ansiktsuttrykk - primater er det opplagte unntaket. Andre dyr kommuniserer hovedsakelig på andre måter.

Mulighet til kommunikasjon

Den britiske studien hevder hundens ansiktsuttrykk ikke bare er et resultat av hvordan de føler seg på innsiden, men en mulighet til å kunne kommunisere med oss mennesker.

– Forskning forteller oss at hundens ansiktsuttrykk sannsynligvis vil reagere på mennesker, ikke bare på andre hunder. Det sier oss noe om hvordan temming har påvirket hunder og at det har gjort dem mer kommuniserende overfor mennesker, sier Bridget Waller, professor i evolusjonær psykologi ved University of Portsmouth og en av forfatterne av studien, til The Guardian.

Forskerne understreker at de ikke kan si sikkert hvorvidt hunden lærer å gjøre ansiktuttrykk når vi ser på dem eller om det gjenspeiler en dypere forbindelse.

Forstår hunder vi kjenner

Mange hundeeiere vil nok kanskje si at de kommuniserer med hunden sin og at de forstår nærmest hva den tenker og føler. Men er det et uttrykk for at vi mennesskeliggjør hunden, eller foreligger det et helt spesielt bånd mellom kjæledyr og eier?

– Mennesker forstår nok ganske mye av hva hunder tenker og føler, delvis fordi hunder er flinke til å kommunisere med oss. På samme måte som vi forstår mennesker vi kjenner bedre enn de vi ikke kjenner, vil vi også raskere forstå hunder vi kjenner enn de vi ikke kjenner, forklarer Ratikainen.

(Saken fortsetter under)

Båndet mellom hud og mennesker er i mange tilfeller svært tett. På bildet ser vi en sibirsk husky. Foto: Colourbox.com
Båndet mellom hud og mennesker er i mange tilfeller svært tett. På bildet ser vi en sibirsk husky. Foto: Colourbox.com

NTNU-forskeren mener dette kommer av at det er variasjon mellom individene i nøyaktig hvordan og hvor ofte de bruker ulike uttrykk og at vi lærer repertoaret til ett individ når vi interagerer mange ganger over lang tid.

– Da kan vi jo føle at vi har et spesielt bånd med de vi kjenner, utdyper hun.

– Overraskende, men forståelig

Tilstedeværelse av mat hadde ifølge forskerne ingen effekt på dyrets uttrykk, noe som forundrer Irja Ida Ratikainen.

– Dette er noe overraskende, men forståelig da det er menneskets oppmerksomhet som er viktig for alle former for belønning for de fleste hunder.

– Forskerne skriver at de ikke kan konkludere basert på de dataene de har når det gjelder vokalisering – som for eksempel ved bjeffing og logring. Det er altså usikkert om mat har en effekt på andre bevegelser enn ansiktsuttrykk, avslutter Ratikainen.

FILMTRAILER: 9. mars 2018 er det duket for premiere på spenningsfilmen «Alpha», som forteller historien om hvordan det tette båndet mellom hund og menneske startet under den siste istiden for 20.000 år siden

Les også:

DNA avslører Fidos utrolige reise

Døende hund på eventyr

Hunder bruker et indre kompass når naturen kaller

Sleip katt stakk av med naboens cannabis

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:54 Jordras stenger vei langs Beisfjord i Narvik23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA23:01 Enebolig i Tana overtent22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 Krever billigere og flere nattog06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Vil endre reglene for å ta førerkort05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49 Danmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30 Intenst regnvær langs svenskegrensa02:23 Thunbergs seiltur får klimakritikk01:48 Økende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11 95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47 Diskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10 Trump sier USA har gode diskusjoner med Taliban
Siste nytt
23:54NorgeJordras stenger vei langs Beisfjord i Narvik23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA23:01NorgeEnebolig i Tana overtent22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30PengerTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkKrever billigere og flere nattog06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30MotorVil endre reglene for å ta førerkort05:29NorgeDette skjedde i natt05:26KulturPrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35PolitikkValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49VerdenDanmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30VerdenIntenst regnvær langs svenskegrensa02:23VerdenThunbergs seiltur får klimakritikk01:48NorgeØkende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11Verden95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47NorgeDiskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10VerdenTrump sier USA har gode diskusjoner med Taliban
Populært