Forskere: D-vitamin kan hjelpe mot corona

– Overvektige, eldre, personer med mørk hud, gravide og personer som er mye innendørs, har større risiko for å få D-vitaminmangel, og bør sørge for å få i seg vitaminet, mener forsker Peter Bergman ved Karolinska Institutet. Foto: NTB Scanpix.
– Overvektige, eldre, personer med mørk hud, gravide og personer som er mye innendørs, har større risiko for å få D-vitaminmangel, og bør sørge for å få i seg vitaminet, mener forsker Peter Bergman ved Karolinska Institutet. Foto: NTB Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

D-vitamin beskytter mot luftveisinfeksjoner, og kan også hjelpe mot covid-19, konstaterer forskere som har sammenlignet flere studier på området. Samtidig advarer forskere mot for store doser D-vitamin, som kan gi høyere dødelighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Covid-19 er en helt ny type av luftveisinfeksjon, et nytt virus, og vi vet ennå ikke hvordan det ser ut. Men det er all grunn til å unngå vitamin D-mangel, ikke minst for å beskytte skjelettet ditt, men også for å beskytte mot andre luftveisinfeksjoner, sier Peter Bergman til TV4.

Forskerne har gått gjennom 43 studier med til sammen 49.000 deltakere, i tillegg til å gjøre egne undersøkelser.

– Alt i alt ser vi en beskyttelseseffekt på rundt 10 prosent, men ser man på visse undergrupper, er beskyttelsen så stor som 40 prosent , sier lege og forsker Peter Bergman ved Karolinska Institutet til TV 4, ifølge Aftonbladet.

Overvektige, eldre, personer med mørk hud, gravide

Det er ikke blitt studert om D-vitamin beskytter mot covid-19 spesifikt. Tidligere har forskere påpekt at det ser ut til å være mer D-vitaminmangel blant dem som har dødd av covid-19, enn i befolkningen ellers.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overvektige, eldre, personer med mørk hud, gravide og personer som er mye innendørs, har større risiko for å få D-vitaminmangel, og bør sørge for å få i seg vitaminet, mener forsker Peter Bergman.

Ekspert: – Vitamin D synes å spille en viktig rolle i immunforsvaret

Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo, er spesialist i infeksjonssykdommer.
Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo, er spesialist i infeksjonssykdommer.

I Tidsskriftet Den norske legeforening, publisert i november i fjor, skrev Gunnar Hasle, spesialist i infeksjonssykdommer, om D-vitaminets funksjon og nytte for å beskytte mot sykdommer. Han mener tilskudd av vitamin D er en enkel, ufarlig og billig intervensjon, men som ikke gjør andre tiltak mot covid-19 overflødige.

– Vitamin D synes å spille en viktig rolle i immunforsvaret. En metaanalyse fra BMJ i 2017 konkluderte med at tilskudd av vitamin D ga en generell beskyttelse mot luftveisinfeksjoner, og effekten var størst hos dem som hadde vitamin D-mangel. Et nærliggende spørsmål er: Bør alle ta tran, spør Hasle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har doktorgrad i skjæringspunktet mellom medisin og zoologi, og har siden 1999 drevet Reiseklinikken i Oslo.

– Tankevekkende at afroamerikanere har høy risiko for å dø av covid-19 i forhold til hvite

Hasle er i likhet med svenske forskerne opptatt av hvordan ulike faktorer kan påvirke risikoen for om mennesker blir alvorlig syke av coronavirus.

– Vi ser at mange av risikofaktorene for covid-19, som overvekt, høy alder og sterkt pigmentert hud, faller sammen med risiko for vitamin D-mangel. Det er i den sammenheng tankevekkende at afroamerikanere har høy risiko for å dø av covid-19 i forhold til hvite, samtidig som covid-19 ikke synes å ramme Afrika særlig hardt. I Afrika vil aldersfordelingen kunne forklare mye, men vitamin D fra sollyset kan være medvirkende, påpeker smitteeksperten Gunnar Hasle.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vitamin D-mangel kan unngås med noe eksponering for sollys om sommeren og tilskudd av D-vitamin i vinterhalvåret. Vitamin D finnes i mat som fisk og fiskeprodukter, noen melkeprodukter, tran og andre kosttilskudd. Foto: Valentin Flauraud / EPA
Vitamin D-mangel kan unngås med noe eksponering for sollys om sommeren og tilskudd av D-vitamin i vinterhalvåret. Vitamin D finnes i mat som fisk og fiskeprodukter, noen melkeprodukter, tran og andre kosttilskudd. Foto: Valentin Flauraud / EPA

– Blir de med vitamin D-mangel oftere smittet og sykere?

9. mars i år skrev ansvarlig redaktør i forskning.no og Uviten-spaltist i Aftenposten, Nina Kristiansen, en kommentar om D-vitaminens effekt: «Hjelper vitamin D mot corona, diabetes og kreft?»

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I den enorme mengden av studier som er satt i gang om smitte, sykdomsforløp og behandlingsmåter, har vitaminet fått en stor dose oppmerksomhet. Blir de med vitamin D-mangel oftere smittet og sykere? Kan høye doser av vitaminet gi lettere sykdom?, spurte redaktøren i forskning.no.

Hun viste til at studier har gitt varierende og motstridende resultater, og understreket at det som teller er den samlede kunnskapen som kommer frem gjennom gode, etterprøvde studier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forskningen går sakte fremover, bakover og fremover igjen. Derfor setter forskere sjelden to streker under resultatene sine. Det er alltid behov for mer forskning. (...) Det er ikke umulig at D-vitaminet kan komme til å spille en rolle i kampen mot coronaviruset, men det er det ingen som vet akkurat nå, understreker Nina Kristiansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For høye doser D-vitamin kan øke risikoen for tidlig død

I forskningstidsskriftet Nutrients skriver forsker William Grant at mangel på D-vitamin kan være noe av forklaringen på at coronaviruset rammer spesielt hardt blant eldre og kronisk syke. Grant og hans kolleger anbefaler derfor store doser D-vitamin for å redusere risikoen for influensa og covid-19, skriver forskning.no.

Men for høye doser av D-vitamin er heller ikke risikofritt, men kan tvert imot øke sjansene for tidlig død, ifølge tidligere forskning gjengitt i tidsskriftet Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

– Vi har funnet ut at det er en forhøyet dødelighet hos personer med et lavt nivå av D-vitamin, men overraskende nok gjelder det også for personer med et høyt nivå, uttalte doktorgradsstudent Darshana Durup ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, skriver forskning.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spiller en viktig rolle i kalsium-balansen i kroppen

D-vitamin er et fettløselig vitamin som spiller en viktig rolle i kalsium-balansen i kroppen og opprettholdelse av skjelettet. D-vitaminer er sparsomt utbredt i naturen. Fiskelever er den eneste rike kilden, men mange typer fisk og annen sjømat, egg og også soltørket sopp kan inneholde betydelige mengder , ifølge Store norske leksikon.

Vitamin D kan dannes i huden ved bestråling med ultrafiolett lys, ikke minst når huden eksponeres for direkte dagslys. I store deler av Norge er solintensiteten i vintermånedene for lav til at syntesen er av betydning. Derfor er inntak av mat med D-vitamin spesielt viktig i vinterhalvåret.