Meny

Forskning: – D-vitamin kan forebygge astmaanfall

D-VITAMIN: – Alle med astma bør sjekkes for vitamin D-status, og de med vitamin D-mangel bør få vitamintilskudd, sier overlege Aina Akerø etter at en ny forskningsanalyse viser at tilskudd av vitaminet kan hjelpe astmapasienter. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En analyse av flere studier viser at det å ta et D-vitamintilskudd i tillegg til astmamedisin kan redusere alvorlige astmaanfall og behov for hjelp eller innleggelse.

Forskningsinstituttet Cochrane, som spesialiserer seg på å granske vitenskapelig forskning, står bak en ny analyse der de har sett på hvorvidt tilskudd av D-vitamin kan hjelpe astmasyke.

Forskerne har sett på resultatene fra flere såkalt dobbeltblinde randomiserte studier, som regnes som studier av høy kvalitet.

Konklusjonen av metaanalysen er at bruk av D-vitamin reduserte både risikoen for alvorlige astmaanfall med behov for helsehjelp eller innleggelse og hvor mange anfall pasienter måtte behandle med steroider i tablettform.

Les også:   – Fedme, angst og depresjon øker risikoen for astma

– Alle bør sjekkes

Resultatene ble presentert denne uken under European Respiratory Society (ERS) sin kongress i London, skriver Dagens Medisin

– Alle med astma bør sjekkes for vitamin D-status, og dem med vitamin D-mangel bør få vitamintilskudd. Vitamin-D bidrar til å forhindre alvorlige astmaforverringer ved å redusere grad av inflammasjon, sier Aina Akerø, overlege ved lungemedisinsk avdeling på Ullevål Sykehus, til Dagens Medisin.

Les også:   – Mer fiber i kosten kan gi mindre astmaplager

Usikkert om det hjelper alle

Akerø forteller at D-vitamin de siste årene har vært den «varme poteten» i forskningen, fordi man har sett sammenheng mellom mangel på vitaminet og andre inflammatoriske sykdommer. Overlegen mener dette vil påvirke hvordan man behandler astma fremover.

Cochrane-forskerne understreker på sin side at deres resultater baserer seg på et relativt lite antall studier og at deltagerne i disse hovedsakelig var barn og voksne med mild til moderat astma, slik at de med alvorlige astmaplager er underrepresentert.

Det er heller ikke sikkert om fordelene ved å ta D-vitamintilskudd gjelder for alle med astma eller om det bare gjelder for dem som allerede hadde lavt nivå av vitaminet, skriver de i sin oppsummering.

Les også:    Kaffe og sigaretter var en gang populær behandling for astma

Helse og livsstil
Populært