Sommerferie i Spania: Turister er ikke velkommen før dette skjer

<p>Spania er det 5. mest attraktive reisemålet etter Maldivene, Mexico, Thailand og Tyrkia. Nå ligger turistindustrien med brukket rygg. Foto: Colourbox.com</p>
Spania er det 5. mest attraktive reisemålet etter Maldivene, Mexico, Thailand og Tyrkia. Nå ligger turistindustrien med brukket rygg. Foto: Colourbox.com

Flere nordmenn har allerede startet planleggingen av årets sommerferie. Men de som ønsker å tilbringe ferien i Spania må forberede seg på strenge restriksjoner.

Ifølge statsminister Pedro Sanchez må minst 70 prosent av befolkningen være vaksinert før landet igjen kan åpnes for turister i stor skala, ifølge Euro Weekly.

Spanske helsemyndigheter mener dette tidligst vil kunne skje mot slutten av sommeren. Før dette er ikke Spania forberedt på å kunne håndtere store turiststrømmer på grunn av smittefaren og det voldsomme presset på sykehusene.

– Mot slutten av sommeren, når om lag 70 prosent av befolkningen er vaksinert, kan vi gradvis forberede oss på å ønske internasjonale turister velkommen igjen, sa Sanches i en tale til Verdens turistorganisasjon, skriver Sky News og The Mirror.

Håper på gradvis åpning fra våren 2021

Spanias turistminister Reyes Maroto håper imidlertid at landet vil åpne seg gradvis fra våren.

– Vår prioritet i 2021 er å aktivere turisme på nytt og gjenoppta trygge reiser globalt så snart som mulig. Vi håper at vi mot slutten av våren, og spesielt til sommeren, vil kunne gjenoppta internasjonale reiser, og at reisende kan velge Spania som destinasjon, sa Maroto under en pressekonferanse fredag, ifølge The Independent.

Spanske grenser er åpne, men strenge restriksjoner

Ansvarlig redaktør i Canariavisen, Leo Lunde, viser til at Spania ikke har stengt grensene for turister, men at det er innført restriksjoner og stilles krav til reisende.

– Det er interne nedstengelser, som på Lanzarote og Balearene, men på Lanzarote er turister fortsatt velkommen til tross for økt smittetrykk. Det er gitt unntak for inn- og utreiserestriksjoner i dekretet for nivå 4 på Lanzarote for de som kan bevise at de har booket opphold på et godkjent hotell eller ferieleilighet. Spanske grenser er for øvrig også åpne, så lenge man oppfyller betingelsene om QR-kode fra SPTH og negativ coronaprøve hvis man reiser fra risikoområder, påpeker Lunde i en mail.

55.000 corona-dødsfall i Spania

Fredag ble det meldt om 40.197 nye smittetilfeller i Spania, det høyeste tallet så langt i pandemien. En økning i antall smittetilfeller etter juleferien gjør at flere spanske regioner fredag skjerpet tiltakene mot smittespredning.

Over 55.000 mennesker er hittil bekreftet døde av covid-19 i Spania, og mer enn 2,6 millioner er smittet, ifølge Worldometers.

Landet har en av verdens største turistindustrier og er på topp blant landene som europeere foretrekker å feriere i. Enorme inntekter har falt bort under pandemien, og turistnæringen ligger med brukket rygg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politiet passer på at ikke flere personer bruker stranden i Barcelona. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix Foto: Emilio Morenatti / AP
Politiet passer på at ikke flere personer bruker stranden i Barcelona. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix Foto: Emilio Morenatti / AP

Verdens 5. mest populære ferieland

Ifølge en undersøkelse fra reiseselskapet Club Med er Spania det 5. mest attraktive reisemålet etter Maldivene, Mexico, Thailand og Tyrkia.

Spania er ikke det eneste populære feriedestinasjonen som vil være stengt i lang tid fremover. Nabolandet Portugal er også hardt rammet og har skjerpet restriksjonene for innreise, blant annet fra Storbritannia hvor det muterte viruset har stor utbredelse. Også i Italia og Frankrike uteblir turistene i stor skala.

UD fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige

Ifølge Utenriksdepartementet er det ikke karantenekrav ved innreise til Spania, men alle reisende som ankommer Spania med fly eller skip fra land med høy smitte, må fremvise gyldig dokumentasjon på negativ covid-19-test. Manglende dokumentasjon kan medføre bøter.

«Det er også obligatorisk å fylle ut et elektronisk helseskjema før avreise med fly. Det er strenge regler for smittevern, bl.a. påbud om munnbind uansett avstand til andre personer. De fleste regionene på det spanske fastlandet har innført innreiserestriksjoner og ytterligere endringer kan innføres på kort varsel.»

Vaksine-kappløp mot den 3. virusbølge

Det pågår nå et intenst kappløp om å få vaksinert befolkningen før en tredje virusbølge treffer Europa.

Mange av de rikeste landene har allerede sikret seg mesteparten av de tilgjengelige vaksinene.

Spania, USA, Kina, Storbritannia, Israel, De forente arabiske emirater, Italia, Russland, Tyskland og Canada er landene som hittil har mottatt 95 prosent av vaksinene som hittil er distribuert på verdensbasis.

Video: Mallroca-turister raser over karantenekrav: – Det er grusomt

Personvernpolicy