Seks av ti er i gang med ferieplanleggingen

<p>Folk nyter solen på en strand i Barcelona i begynnelsen av november. Mange nordmenn krysser fingrene for at man til sommeren kan ta ferien til utlandet igjen. Mange har allerede startet planleggingen. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB</p>
Folk nyter solen på en strand i Barcelona i begynnelsen av november. Mange nordmenn krysser fingrene for at man til sommeren kan ta ferien til utlandet igjen. Mange har allerede startet planleggingen. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Foto: NTB scanpix

Mange krysser fingrene for at det skal bli mulig å tilbringe årets sommerferie i utlandet, viser en undersøkelse fra Virke Reiseliv.

Seks av ti planlegger ferie i sommer, og like mange som før har planer om å ta høstferie, viser tall fra Virke Reiselivs befolkningsundersøkelse.

Med coronavaksine og bedre avbestillingsmuligheter øker sannsynligheten for at folk velger å ta årets sommerferie i utlandet. Mange tror at smittesituasjonen vil bedre seg såpass mye i løpet av året at det vil bli mulig å reise til utlandet igjen.

Om myndighetene ikke fraråder slike reiser, er det sannsynlig at nesten halvparten av dem som skal på sommerferie, tilbringer den i utlandet i 2021, viser undersøkelsen. Spania, Hellas, Sverige og Danmark er utenlandsfavorittene.

Norgesferie

Samtidig tror sju av ti at coronapandemien også vil sette sitt preg på årets sommer, og de fleste planlegger derfor norgesferie. Fotturer og andre naturbaserte aktiviteter ser ut til å tiltrekke mange, og Vestland seiler opp som ny favoritt blant dem som vil ta ferien i eget land.

– Vi gleder oss over at mange planlegger å reise både til utlandet og i eget land i 2021. For virksomhetene handler det nå om å holde ut til aktiviteten kommer i gang igjen, og om å forberede seg på den dagen folk igjen skal reise, sier Astrid Bergmål, leder av Virke Reiseliv.

Reisebudsjettet per husstand er i år på 35.350 kroner i snitt. Det er en nedgang fra fjorårets undersøkelse, da gjennomsnittsbudsjettet var 43.050 kroner.

Mer opptatt av miljø

Samtidig sier nesten én av fire, 23 prosent, at de er mer opptatt av å reise miljøvennlig nå enn før pandemien. Motsatt sier bare 5 prosent at de er mindre opptatt av dette enn tidligere.

– Folk er mer opptatt av å velge reiser som tar hensyn til miljøet og av bærekraft enn før. Dette er en trend som har blitt forsterket under pandemien, sier Bergmål.

Personvernpolicy