Meny

Klimakrisen truer fortidsminner

Video: Klimaendringer har konsekvenser for verdens kulturarv. Venezia er mest utsatt som følge av økt havnivå. 
Middelhavsområdet bugner av kulturminner, og flere står i fare for ødeleggelse på grunn av økt havnivå og erosjon - Venezia, Pisatårnet og middelalderbyen Ródos er blant dem.

Blant de mest utsatte fortidsminnene er Venezia, basilikaen i Aquileia og den antikke byen Ferrera. Økt havnivå kan skade disse historiske skattene.

49 steder og landemerker i middelhavsområdet er anerkjent av UNESCO, FNs organisasjon som favner verdenskultur. Av disse regnes kun som trygge fra den truende økningen av havnivåer, erosjon og andre farer det medfører, viser nye rapporter fra tidsskriftet Nature Communications.

– Disse verdensarvstedene ligger i den nordlige delen av Adriaterhavet. Her er havnivået allerede høyt, som fører til at det økende havnivået kombinert med ekstremvær utgjør desto større fare, forklarer forskerne i rapporten. De sier også at det i dag ikke er mye som kan gjøres for å hindre katastrofen.

Dystre prognoser

Venezia står i faresonen for ødeleggelse på grunn av klimaendringer. Her ved en flom i 2012. Foto: Luigi Costantini / AP

I 2013 anslo FNs klimapanel at klodens havnivåer vil øke med 76 centimeter innen utgangen av århundret.

Nylige studier tar derimot smeltende isbreer med i betraktningen - i dag den største bidragsyteren til økte havnivåer. De antyder at de tidligere prognosene var altfor konservative. FNs klimapanel skal publisere nye beregninger i september 2019.

Selv de mest optimistiske scenariene anslår at havnivåene vil fortsette å stige langt inn i eller gjennom hele det 22. århundre.

Utfordrende tilpasning 

Andre landemerker som er særlig utsatt for erosjon er blant annet byen Tyr i Libanon, ruinene av Tarraco i Spania, og Efesos i Tyrkia.

– Verdensarvstedene står overfor store utfordringer i å tilpasse seg den økte vannstanden. Ikke minst fordi endringene vil påvirke stedenes «ånd» eller særpreg, sier medforfatter Sally Brown, seniorforsker ved universitetet i Southampton.

Noen få av kulturminnene - inkludert antikke kristne monumenter i Ravenna, Italia og St.James-katedralen i Sibenik, Kroatia - kan flyttes til nye beliggenheter. Dette kommer derimot til å undergrave det UNESCO kaller deres «enestående universelle verdi,» heter det i rapporten.

Antikke ruiner fra romertiden i Tyr, Libanon. Byen ble grunnlagt rundt 2750 fvt. Foto: Aleksandr Sadkov / Shutterstock / NTB scanpix

Les også:  Klimaendringer ødelegger norske kirker

Reise
Populært