– ARoS skal være som et mentalt treningssenter

VIDEO: På samme måte som Louvre kan friste med da Vincis ikoniske portrett «Mona Lisa», kan ARoS friste med et kunstverk som får både barn og voksne til å måpe når de ser det. Video: Roger Grosvold / Redigering: Marte Pritzlaff Njerve

En fire og en halv meter høy gutt med et mystisk blikk og regnbuevandring med panoramautsikt over Århus venter deg i Nord-Europas største kunstmuseum som har både himmel og helvete.

ÅRHUS, DANMARK (ABC Nyheter): Med 17.700 kvadratmeter fordelt på ni etasjer er ARoS Aarhus Kunstmuseum et av Nord-Europas største kunstmuseum. Og for førstegangsbesøkende er det en spektakulær opplevelse fra man setter foten innenfor dørene:

Utenfra ser det litt kjedelig ut, bortsett fra regnbuen på toppen kunne det like gjerne vært et bankbygg eller forsikringsselskap. Men bygget skjuler en voldsom kontrast mellom det du ser utenfor og det du møter på innsiden.

– Det er det som er litt av magien med ARoS, forteller museumsdirektør Erlend G. Høyersten når vi møter ham på hans kontor. Selv beskriver bergenseren museet som en kroppslig, estetisk og sanselig opplevelse.

Les også: ARoS-direktør Høyersten: – Vi bruker penger vi ikke har

– Regnbuen er et godt bilde på hva ikke bare ARoS er, men også hva kunst er: den gir farge til tilværelsen, samtidig som du ser det kjente i et nytt perspektiv. Utstillingene våre forsøker å være relevante og snakke til noe allment menneskelig. Det andre er opplevelsen av arkitektur og estetikk på et veldig høyt nivå når man kommer inn. Samtidig skal du kunne nyte mat og drikke av høy klasse.

(ABC Nyheter ble invitert på pressetur til Århus av Visit Denmark. Dette er en fri og uavhengig skildring fra turen )

Himmel og helvete

Det første som slår en når man kommer innenfor dørene, er arkitekturen som står i skarp kontrast til den langt mer nøytrale fasaden. Her inne er det åpent og høyt under taket, samtidig som etasjene ruver i lag på lag over hodet ditt. I den ene enden av entréhallen vokser det ut en spiralformet trapp som snor seg oppover og sørger for en dramatisk entre til de ulike galleriene som ligger bak hvite glidedører.

(Saken fortsetter under)

ARoS er et klassisk eksempel på at en anonym utside kan skjule en fantastisk eksteriør. Foto: Roger Grosvold
ARoS er et klassisk eksempel på at en anonym utside kan skjule en fantastisk eksteriør. Foto: Roger Grosvold

Inspirasjonen har arkitektene bak det kubistiske bygget hentet fra Dantes «Den gudommelige komedie», der kjelleren er helvete mens takrommet med glasshvelvingen symboliserer himmelen – med regnbuen som prikken over i-en. Langs vegger og de buede trappehjørnene står det skrevet utdrag fra «Faust».

Like ved informasjonsskranken høres lyder fra en fotballkamp et sted lenger ned i etasjene under, man hører publikum som roper og piper, avbrutt av hviningen fra dommerens fløyte. Det kan også skimtes noe musikk som virker bygge opp til en spenningstopp. Hvor det kommer fra vites ikke, men nysgjerrigheten er trigget.

Årshus' svar på «Mona Lisa»

Det er ingen tvil om at dette er et enormt museum, likevel føles det kledelig intimt. Det er godt med plass i de ulike galleriene, hvilket gir kunstnerne plass til å utnytte rommet og verkene får anledning til å virkelig komme til sin rett.

Museets utstillinger fordeler seg på fire store særgallerier, et ARoS Focus-galleri og en egen etasje som er forbeholdt installasjonskunst. I de ulike galleriene er det til enhver tid kunst fra museets egen omfattende samling, eller av internasjonale og nasjonale kunstnere.

Og på samme måte som Louvre kan friste med da Vincis ikoniske portrett «Mona Lisa», kan ARoS friste med et kunstverk som får både barn og voksne til å måpe når de ser det.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Med 17.700 kvadratmeter fordelt på ni etasjer er ARoS et av Nord-Europas største kunstmuseum. Video: Roger Grosvold / Redigering: Marte Pritzlaff Njerve

Inne i et eget rom i femte etasje, der taket og samtlige vegger er bekledd med speil, står «Boy» - en 4,5 meter høy, slank og skremmende realistisk gutt skapt av den australske kunstneren Ron Mueck. Ikledd kortbukse sitter gutten på huk med armene fremfor seg og ansiktet delvis gjemt bak den ene armen. Oppmerksomheten virker være festet på noe eller noen vi ikke kan se, samtidig som vi opplever sinnsstemningen i blikket hans forskjellig – noen synes han ser redd ut, andre leser sinne og frustrasjon.

En vandring i regnbuen

Til tross for at enkelte utstillinger er som en eksplosjon av sanseinntrykk i møtet mellom lyd og bilde, henger det en behagelig og konsentrert ro over lokalene. Her er det rom for å studere og beundre, grine på nesen og for noen kanskje kvele en liten latter mens de tenker «ungen min kunne laget noe liknende». Andre verker vil kunne treffe deg i mellomgulvet med full kraft og bli liggende under huden din lenge etter du har forlatt lokalet.

Det anbefales å sette av litt ekstra tid når du besøker ARoS, for det er mye å både se og oppleve. Underveis i galleriene er det gjerne rom for å sitte ned og slappe av, men det er ingen ting som kan måle seg med å vandre gjennom en regnbue mens man lar inntrykkene synke inn.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Olafur Eliassons «Your Rainbow Panorama» (2011) gir deg strålende utsikt over Århus gjennom alle regnbuens farger. Video: Roger Grosvold / Redigering: Marte Pritzlaff Njerve

Selv om sola kanskje glimrer med sitt fravær og gråværet skulle ha lagt seg over Århus, er det et must å ta turen hele veien opp til taket der du finner «Your Rainbow Panorama», laget av dansk-islandske Olafur Eliasson. 360 grader med panoramautsikt over den danske byen i alle regnbuens farger er en opplevelse i seg selv.

Siden den kom på plass i 2011 har regnbuen gjort bygget til byens kjennemerke. Om sommeren er det uteservering her oppe på taket.

– Du må selv gjøre en innsats

Tidligere har kunstmuseum for mange fortonet seg som et kulturtilbud som ført og fremst eliten og kunstnermiljøet selv benyttet seg av. Høyersten føler man fremdeles er utfordret på det at kunstmuseum ofte kommuniserer til sin egen menighet som allerede er overbevist.

– Selv beskriver jeg ofte ARoS som et mentalt fitness-senter, og det handler både om å skape en retorikk og hvordan vi skal arbeide, men også hva publikum skal kunne forvente. Du vet at et treningssenter er godt for deg, men samtidig er det jo slik at hvis du bare løfter de vektene du er vant til å bruke, så får du ingen progresjon. Et treningssenter har derfor en forventning om at du selv gjør en innsats.

(Saken fortsetter under)

Damien Hirst: «Away From the Flock» (1994) i forgrunnen, «Trinity - Pharmacology, Physiology, Pathology» (2000) i bakgrunnen. Foto: Roger Grosvold

For Høyersten handler det om at kunstmuseum kan spille en rolle i forhold til det å utvikle empati, sosial forståelse, kognitiv fleksibilitet, til å skape forståelse for hvordan holdninger oppstår, og det å forflytte seg i forhold til ditt eget mentale ståsted.

– Kanskje spesielt i dag hvor ting blir stadig mer tabloidisert og polarisert, hvor folk insisterer på å ha én posisjon i livet, så tror jeg kunstmuseum kan være god retningsgiver for at det ikke finnes kun ett svar og én årsak. Ting er komplekst.

(Saken fortsetter under)

– Det viktigste er at når man kommer inn i ARoS-universet, så er det faktisk det man gjør. Når du forlater ARoS, skal det være med ønske om å komme tilbake, forteller museumsdirektør Erlend Høyersten. Bak tårner «Boy» seg 4,5 meter over ham. Foto: Roger Grosvold
– Det viktigste er at når man kommer inn i ARoS-universet, så er det faktisk det man gjør. Når du forlater ARoS, skal det være med ønske om å komme tilbake, forteller museumsdirektør Erlend Høyersten. Bak tårner «Boy» seg 4,5 meter over ham. Foto: Roger Grosvold

I januar i år publiserte The Guardian en artikkel som slo fast at mens de som er i aldersklassen 30 pluss går på yogatimer og meditasjonskurs for å finne indre ro, tyr de under 3o til gallerier og kunstmuseum. Erlend Høyersten mener dette understreker at kunstmuseene spiller en viktig rolle.

– En ting er å være alene, en annen ting er at den sosiale ensomheten blir stadig større problem fordi vi lever mer og mer digitalt. Så det å møtes på steder som gir mening der man kan møte ikke bare «sine», men også andre typer mennesker blir stadig mer verdifullt. Så kunstmuseum kan – dersom de faktisk vil - spille en veldig stor rolle for hvordan samfunnsutviklingen tenkes og utføres. Og det er derfor vi gjør det vi gjør.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:41 Bondevik skjønner at Jensen ikke syntes det var «gøy» lenger18:39 Anklager om urent spill i riksrettssaken mot Trump18:35 Tyskland etterforsker Mitsubishi for utslippsjuks18:30 – Misbrukte kvinne og fikk henne til å ha sex med andre menn18:14 22-åring erkjenner straffskyld for Circle K-drapet i Bergen18:12 Erstatning til passasjerer etter SAS-streiken kan komme opp for EUs domstol17:50 Fire søkere til stillingen som Kripos-sjef17:37 Hillary Clinton langer ut mot Bernie Sanders17:33 Politiet vet fortsatt ikke årsaken til at en mann i Nordfjordeid døde17:24 Magnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15 – Vi måtte bare la det stå til17:14 Se Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06 Finanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02 Fornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01 Drapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50 Tysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40 Casper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14 Rett til angrep på KrF-hjertesak: – Gleder meg til å foreslå eggdonasjon15:13 Sikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05 En person omkom i flyulykke ved Kongsvinger14:17 Christensen inn i EM-troppen for småsyk Sæverås14:16 Restene etter Zlatan-statuen blir fjernet14:01 Måtte rykke ut mot russiske krigsfly tre ganger på én dag13:22 – Når banker selger oss noe vi ikke har fått, må de betale tilbake12:51 Solberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden12:50 Politiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43 Krangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18 Deila-elev: – Han er litt som Klopp11:38 En femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14 Siktelse endret i Sola-drapssaken11:12 Trump: – USA vinner som aldri før11:06 Buss blåste av veien i Lofoten11:05 Her er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51 Dette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47 Brann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32 Carlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41 Hopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39 Tøft EM-liv for Sagosen og co.09:38 Toppmøte for å legge statsrådskabal09:27 Tidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27 Interpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37 Listhaug avviser lederdebatt08:34 Høie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30 Ringeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14 Iran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59 Vei stengt på grunn av jordras i Volda07:38 To eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32 Mistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03 Ut mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00 Kronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59 Tre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30 Tøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09 Prins Harry har reist til Canada06:00 Dette skjer i dag05:37 Frp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30 Dette skjedde i natt05:16 Zuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00 Washington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05 Sanner aktuell som ny finansminister03:54 Senatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13 Siktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13 Migranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05 Fire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01 USA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56 Nytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55 Nytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26 Pelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36 Mann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24 Frp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21 Ocean Viking får legge til land i Italia23:44 Tenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35 Pompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23 IS ledes av turkmensk iraker23:10 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43 Rakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42 Salmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11 FN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08 Ørjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56 Uvær herjer i deler av Spania21:46 Inter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41 Huawei-topp på plass i canadisk domstol21:13 Flytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54 Alkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17 Bilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01 Trumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01 To NTNU-forskere siktet av PST19:58 Rotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29 Klager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28 Trump og Biden på kollisjonskurs19:21 Dramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56 – Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42 Forsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22 Klart for debatt om Siv Jensens framtid18:02 Flere spekulerer på Hareide-comeback17:55 Moxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41 Kroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40 EU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49 Mann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24 Ikke avklart når Frps statsråder går av
Siste nytt
18:41PolitikkBondevik skjønner at Jensen ikke syntes det var «gøy» lenger18:39PolitikkAnklager om urent spill i riksrettssaken mot Trump18:35MotorTyskland etterforsker Mitsubishi for utslippsjuks18:30Norge– Misbrukte kvinne og fikk henne til å ha sex med andre menn18:14Norge22-åring erkjenner straffskyld for Circle K-drapet i Bergen18:12PengerErstatning til passasjerer etter SAS-streiken kan komme opp for EUs domstol17:50NorgeFire søkere til stillingen som Kripos-sjef17:37PolitikkHillary Clinton langer ut mot Bernie Sanders17:33NorgePolitiet vet fortsatt ikke årsaken til at en mann i Nordfjordeid døde17:24SportMagnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15Norge– Vi måtte bare la det stå til17:14VerdenSe Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06VerdenFinanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02NorgeFornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01NorgeDrapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50SportTysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40SportCasper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14Helse og livsstilRett til angrep på KrF-hjertesak: – Gleder meg til å foreslå eggdonasjon15:13NorgeSikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05NorgeEn person omkom i flyulykke ved Kongsvinger14:17SportChristensen inn i EM-troppen for småsyk Sæverås14:16SportRestene etter Zlatan-statuen blir fjernet14:01NorgeMåtte rykke ut mot russiske krigsfly tre ganger på én dag13:22Penger– Når banker selger oss noe vi ikke har fått, må de betale tilbake12:51PolitikkSolberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden12:50NorgePolitiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43VerdenKrangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18SportDeila-elev: – Han er litt som Klopp11:38NorgeEn femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14NorgeSiktelse endret i Sola-drapssaken11:12VerdenTrump: – USA vinner som aldri før11:06NorgeBuss blåste av veien i Lofoten11:05PolitikkHer er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51SportDette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47VerdenBrann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32SportCarlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41SportHopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39SportTøft EM-liv for Sagosen og co.09:38PolitikkToppmøte for å legge statsrådskabal09:27KulturTidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27VerdenInterpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37PolitikkListhaug avviser lederdebatt08:34PolitikkHøie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30NorgeRingeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14VerdenIran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59NorgeVei stengt på grunn av jordras i Volda07:38VerdenTo eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32VerdenMistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03PolitikkUt mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00NorgeKronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59NorgeTre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30SportTøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09KulturPrins Harry har reist til Canada06:00NorgeDette skjer i dag05:37PolitikkFrp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30NorgeDette skjedde i natt05:16SportZuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00VerdenWashington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05PolitikkSanner aktuell som ny finansminister03:54PolitikkSenatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13NorgeSiktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13VerdenMigranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05Helse og livsstilFire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01PengerUSA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56Helse og livsstilNytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55Helse og livsstilNytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26PengerPelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36NorgeMann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24PolitikkFrp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21VerdenOcean Viking får legge til land i Italia23:44NorgeTenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35VerdenPompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23VerdenIS ledes av turkmensk iraker23:10SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43VerdenRakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42VerdenSalmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11PolitikkFN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08SportØrjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56VerdenUvær herjer i deler av Spania21:46SportInter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41VerdenHuawei-topp på plass i canadisk domstol21:13SportFlytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54NorgeAlkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17MotorBilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01PolitikkTrumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01NorgeTo NTNU-forskere siktet av PST19:58NorgeRotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29NorgeKlager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28VerdenTrump og Biden på kollisjonskurs19:21VerdenDramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56Helse og livsstil– Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42NorgeForsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22PolitikkKlart for debatt om Siv Jensens framtid18:02PolitikkFlere spekulerer på Hareide-comeback17:55PolitikkMoxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41SportKroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40VerdenEU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49NorgeMann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24NorgeIkke avklart når Frps statsråder går av
Populært