Russisk befal nekter å slåss: Må angripe uten samband, kart og rekognosering

I dette utdelingsbildet tatt fra video frigitt av det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste, lytter den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgu til en offiser under inspeksjon av russiske tropper på et ikke avslørt sted i Ukraina.
I dette utdelingsbildet tatt fra video frigitt av det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste, lytter den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgu til en offiser under inspeksjon av russiske tropper på et ikke avslørt sted i Ukraina. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaos og anarki i de russiske rekkene kan være en av forklaringene på de ekstreme tapstallene på russisk side. Nå siver det ut sterk kritikk fra Putins offiserer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før invasjonen var Russlands hær regnet som verdens nest mektigste etter USA. 12 måneders krig har avslørt en armé som sliter med svak moral, dårlig ledelse og planlegging, og mangel på utstyr.

De russiske tapene er nå så høye at de mister soldater tilsvarende en norsk bataljon hver eneste dag. På denne måten tynnes det kraftig ut blant Putins fotsoldater i et tempo som verden knapt har sett siden 2. verdenskrig.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina!

Allerede i en tidlig fase av invasjonen kom det rapporter om stor frustrasjon blant soldater og offiserer, noe som sterkt bidro til russernes ydmykende tilbaketog etter det mislykkede forsøket på innta hovedstaden Kyiv. Ett år senere er det lite som tyder på at uroen har lagt seg. Tvert imot.

– Vi adlyder ikke lenger ordre

– Alt er bare dritt. Vi adlyder ikke lenger ordre, sier en offiser som leder en avdeling russiske soldater i Donetsk, skriver Newsweek.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Russlands president Vladimir Putin startet en krig som har fått fatale følger for Russland, Ukraina og store deler av verden for øvrig. Foto: Mikhail Metzel / AFP
Russlands president Vladimir Putin startet en krig som har fått fatale følger for Russland, Ukraina og store deler av verden for øvrig. Foto: Mikhail Metzel / AFP

Videoen sirkulerer på sosiale medier og er gjengitt av flere uavhengige russiske medier. Soldatene i videoen skal ha blitt innkalt til tjeneste i forsvarsbrigaden i Belgorod oblast, som grenser til Ukraina.

Løytnanten står foran en større gruppe mobiliserte soldater og formidler sitt harde budskap. Videoen er lagt ut på Twitter. Offiseren forteller at tapene i egne rekker er høy, og at mye av utstyret de kjemper med allerede er ødelagt.

– Det er fullstendig «bullshit»

– Gjennomsnittsalderen er 40 år. Folk i forskjellige aldre, forskjellige religioner og yrker. Folk dør. Her er alt som er igjen av min tropp, av hele kompaniet. Det er fullstendig «bullshit», sier den frittalende offiseren foran sine soldater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå gir han Kreml-ledelsen med Putin i spissen klar melding om hva som vil skje fremover dersom det ikke tas strategisk grep for å få orden i rekkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hverken løytnanten eller hans tropper er lenger villige til å dø for presidentens forskrudde ambisjoner om et nytt Stor-Russland. Tvert imot varsler offiseren ordrenekt, noe som er dødssynd i Russland, og som fører til strenge straffer.

– Vi blir tvunget til å gå blindt inn i landsbyer

Løytnanten forteller at den mobiliserte enheten led store tap bare tre dager etter å ha blitt utplassert til de intense kampene i Donetsk, øst i Ukraina. Tapene forklares med at soldatene ble sendt til fronten uten tilstrekkelig militær trening.

– Dokumentene våre ble beslaglagt av Gud vet hvem, semi-sivile eller semi-militær. Jeg antar at det var den lokale militsen. Vi blir tvunget til å gå blindt inn i landsbyer og okkupere disse uten rekognosering, kommunikasjon eller til og med kart, forteller offiseren.

(Artikkelen fortsetter under tweeten).

Henter ikke ut drepte soldater fra «dødsmarkene»

Soldatene skal ha blitt tvunget til å kjempe sammen med militsgrupper i den russisk-proklamerte Donetsk-folkerepublikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uten nærmere forklaring og forberedelser skal de russiske soldatene ha blitt beordret til å storme ukrainske forsvarsstillinger med det de hadde tilgjengelig. Historien føyer seg inn i rekken av en rekke vitnemål fra russiske tropper i Øst-Ukraina.

Kampene rundt Bakhmut og flere mindre tettsteder i samme område beskrives som «kjøttkverner». Likene av soldater skal være så mange at russerne ikke tar seg bryet med hente ut de døde.

Har mistet opptil 30.000 russiske soldater i Bakhmut

Ifølge BBC skal mellom 20.000 og 30.000 russiske soldater være drept eller såret i det pågående slaget om Bakhmut. Bare i løpet av februar skal så mange som 11.000 russiske soldater ha falt.

Ifølge vestlige militære eksperter har Russland tatt en svært høy risiko ved å sette inn så store styrker i et område som ikke regnes som strategisk viktig.

Samtidig har ukrainske styrker bitt seg fast og holder fortsatt stand i Bakhmut. Strategien er å ta ut så mange russiske og Wagner-soldater som mulig i påvente av den ventede ukrainske våroffensiven.

Video: Russisk skrekkvåpen angripes av ukrainsk drone