Russiske soldater med desperate og fortvilte anrop fra fronten til sine kjære

Ukrainske soldater undersøker ødelagte russiske militærkjøretøyer etter et slag i Bucha, nær Kiev, Ukraina, mandag 4. april 2022.
Ukrainske soldater undersøker ødelagte russiske militærkjøretøyer etter et slag i Bucha, nær Kiev, Ukraina, mandag 4. april 2022. Foto: Efrem Lukatsky / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vi fikk ordre om å drepe alle vi ser. Når jeg kommer hjem, slutter jeg. Til helvete med hæren. Putin er idiot».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Storavisen The New York Times har fått tilgang til 4.000 telefonsamtaler og sms. Dataene er kvalitetssikret og verifisert. Innholdet er rystende lesning om soldatenes tanker og følelser på okkupert jord.

Trolig er flere av avsenderne allerede døde nå. Med de enorme tapstallene som russiske styrker er påført, er det stor sannsynlighet for at flere av soldatene har falt i strid.

Flere av samtalene er lagt ut på hvor man kan høre soldatene forteller om sine opplevelser.

«Hei mamma. Vi er plassert i Bucha by. Offensiven vår har stoppet opp. Vi taper denne krigen. Halvparten av regiment vårt er borte. Vi fikk ordre om å drepe alle vi ser. Når jeg kommer hjem, slutter jeg. Til helvete med hæren. Putin er en idiot. Han vil ta Kiev. Men det er ingen måte vi kan gjøre det på».

«Det er lik som ligger rundt på veien. Sivile ligger strødd»

Russlands president Vladimir Putin har sendt titusenvis av russiske soldater i døden på okkupert jord. Nå mobiliserer han ytterligere 300.000 reservister.
Russlands president Vladimir Putin har sendt titusenvis av russiske soldater i døden på okkupert jord. Nå mobiliserer han ytterligere 300.000 reservister.

Dette er en av mange samtaler fra frustrerte russiske soldater fra felten. De opplevde at kameratene døde i hopetall, at offiserer ga ordre om å drepe for fote, og om den totale manglende tilliten og respekten for landets leder, Vladimir Putin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De tusenvis av avlyttede anrop forteller historier om en hær i oppløsning, og en katastrofal mangel på moral, om fravær av ledelse og ønsker om å slippe unna helvetet i Ukraina.

«Faen. Det er lik som ligger rundt på veien. Sivile ligger strødd. Det er forbanna. Alt var plyndret. All alkoholen var drukket. Og alle kontantene ble tatt. Alle gjør det», forteller en soldat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Innbyggere i Moskva om mobiliseringen: – Vi skal alle dø

Ringte fra skyttergraver og okkuperte hjem

Ingen hadde tillatelse til å bruke mobiltelefoner da de var lette å spore og overvåke. Likevel tok mange sjansen og ringte fra skyttergraver og okkuperte hjem i området rundt Bucha, en forstad til Kiev.

Herfra fortalte sine historier til ektefeller, søsken, venner og foreldrene som satt hundrevis av kilometer fra frontlinjen ute av stand til å hjelpe sine nærmeste..

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reportere fra The New York Times har bekreftet autentisiteten til samtalene ved å bruke kryssreferanser til de russiske telefonnumrene med meldingsapper og sosiale medier-profiler.På den måten er soldatene og deres familiemedlemmer identifisert.

«Ingen har fortalt oss at vi gikk i krig»

Avisen brukte nesten to måneder på å oversette opptakene, som er delvis redigert. Det brukes kun fornavn pål soldatene. Navn på familiemedlemmer er anonymisert for å beskytte identiteten, og for å redusere risikoen for straff og represalier i ettertid.

«Ingen har fortalt oss at vi gikk i krig. Vi skulle trene i to-tre dager. Vi ble jævla lurt, som småbarn. Jeg visste ikke at dette kom til å skje. De sa at vi bare skulle på trening. Disse jævlene sa ikke noe», forteller en sint og opprørt soldat i en av mobilsamtalene.

Soldatene beskriver hvordan offiserene løy, om sviktende moral og mangel på utsty. Samtalene spenner fra det dagligdagse til det brutale, og inkluderer kritikk av Putin og militære befal. Mye av det som kommer fram er straffbart i henhold til russisk lov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Russlands forsvarsminister om detaljene rundt mobiliseringen

«Når jeg skal fullføre alt dette, Putin? Faen»

Soldatene som snakker kommer fra ulike avdelinger, også fra russiske eliteavdelinger.

«Mamma, dette er den dummeste avgjørelsen vår regjering noen gang har tatt, tror jeg. Når jeg skal fullføre alt dette, Putin? Faen. Han sier at alt går i henhold til planen og tidslinjen. Han tok alvorlig feil», utbryter en soldat i frustrasjon.

På lydklippene klager soldatene over strategiske tabber og alvorlig mangel på forsyninger. Noen tilstår å tatt ukrainske fanger og drept ikke-stridende. De snakker åpent om at de plyndrer ukrainske hjem og bedrifter.

Hva venter vi på? Å bli drept?»

Mange forteller at de ønsker å si opp sine militærkontrakter, og at de ikke tror på propagandaen som blir sendt av russiske nyhetsmedier.

Nikita, en soldat fra 656. regiment av nasjonalgarden, forteller at minst 90 av hans medsoldater ble drept da de ble overfalt mens de kjørte. Han uttrykker overraskelse over de hvor profesjonelle de ukrainske styrkene fremstår.

«Kjære, jeg vil virkelig hjem. Jeg er lei av å være redd for alt. De tok til et jævla drittsted. Hva venter vi på? Å bli drept?»

Les også: Vladimir Putins tidligere taleskriver om kritikken: – Et hardt slag i trynet

Video: Russisk Putin-kritiker lever i frykt: – Stans Putin, før han utløser tredje verdenskrig