Forskere måper over funn i Antarktis: Metangass siver opp fra havbunnen

<p>Forskernes store uro er at det som slipper ut fra havbunnen med stor sannsynlighet fortsetter videre opp i atmosfæren, hvor oppvarmingen allerede skjer raskere enn klimaforskerne tidligere har forventet.Illustrasjonsfoto: Alister Doyle / Reuters / NTB scanpix</p>
Forskernes store uro er at det som slipper ut fra havbunnen med stor sannsynlighet fortsetter videre opp i atmosfæren, hvor oppvarmingen allerede skjer raskere enn klimaforskerne tidligere har forventet.Illustrasjonsfoto: Alister Doyle / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Oppdagelsen blir betegnet som urovekkende fordi forskerne mener det vil bidra til at Jordens sårbare klima nærmer seg det såkalte «tipping point» raskere enn antatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er ikke gode nyheter. Metansyklusen er absolutt noe vi som samfunn er nødt til å være urolig over. Jeg mener dette er utrolig bekymringsfullt, sier Andrew Thurber ved Oregon State University i USA til The Guardian.

Frykten bunner blant annet i at raske og akselererende klimaendringer på sikt kan føre til uopprettelig skade på klimasystem, og dermed utløse kjedereaksjoner som vanskelig lar ser seg reversere.

Målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 celsius er å unngå at dagens klimasystem bryter sammen. Smeltingen av permafrosten i Sibir har satt fart i spekulasjonene om at noe alvorlig kan være i anmarsj.

Aldri tidligere dokumentert

Det nye funnet i Antarktis blir omtalt i en ny studie gjengitt i blant annet royalsocietypublishng. Thurber er hovedforfatter av denne Antarktis-studien.

Forskere har nå funnet det første bevis på at metangass siver direkte opp fra havbunnen i Antarktis. Dette er aldri tidligere dokumentert.

Forskerne har nå påvist at store mengder metangass er innleiret i havbunnen, og denne gassen regnes som en vesentlig mer potent drivhusgass enn CO 2.

Forskernes store uro er at det som slipper ut fra havbunnen med stor sannsynlighet fortsetter videre opp i atmosfæren, hvor oppvarmingen allerede skjer raskere enn klimaforskerne tidligere har forventet. Det kan skje som en konsekvens av at den globale oppvarmingen ikke lenger lar seg stanse.

– Et mysterium

Ifølge studien er antall mikrober i vannet ved Ross Sea i Antarktis, som normalt holder gassen i sjakk, i løpet av de seneste fem år blitt mindre og mindre.

Forskerne mener likevel at dette ikke skyldes klimaforandringer, da det ennå ikke er registrert en ekstrem økning av temperaturene i området.

VIDEO: 40 meter isfjell raser ut

Derfor er det fortsatt en gåte hva som kan ha igangsatt utslippet, skriver The Guardian.

– Det er et mysterium som vi fremdeles ikke har svar på, sier Andrew Thurber ved Oregon State University i USA. Han er i likhet med flere klimaforskere betenkt over at arktisk permafrost tiner 70 år raskere enn tidligere antatt.

Irreversible klimaendringer

Det antas at metangassen kan ha begynt å lekke ettersom klimaendringene bidrar til å varme opp verdenshavene. Kilden til metan er sannsynligvis råtnende algeforekomster begravet under sedimenter og kan være tusenvis av år gammel.

Klimaforskere har i flere år advart mot at planeten kan nærme seg et vippepunkt i jordens klimasystem. Endringene kan være raske og irreversible, ifølge forskere i flere land.

I verste fall kan det føre til store endringer av jordens klimasystem, omfattende og fundamentale skader på de fleste økologiske systemer, samt masseutryddelse av arter, ifølge forskere.

– Enorme sorte hull

– Det store spørsmålet er hvor stort etterslepet i metanforbrukende mikrober er sammenlignet med hastigheten av nye metanlekkasjer som dannes i kjølvannet av is som trekker seg tilbake. Antarktis og isen er enorme sorte hull i vår forståelse av jordas metansyklus, påpeker professor Jemma Wadham ved University of Bristol i Storbritannia.

VIDEO: Kraftig nedgang i havisen i Antarktis mellom 2014 og 2017

Personvernpolicy