Første hetebølge i Antarktis

De fleste forbinder Antarktis med is og kulde, som her ved den norske forskningsstasjonen Troll, men i januar opplevde kontinentet sin første offisielle hetebølge, og månedene etter ble det satte nye varmerekorder. For første gang viste termometeret over 20 grader. Arkivfoto: Tore Meek / NTB scanpix
De fleste forbinder Antarktis med is og kulde, som her ved den norske forskningsstasjonen Troll, men i januar opplevde kontinentet sin første offisielle hetebølge, og månedene etter ble det satte nye varmerekorder. For første gang viste termometeret over 20 grader. Arkivfoto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Temperaturrekorder i januar førte til at Antarktis opplevde sin første offisielle varmebølge. Forskere sier det kan gi langsiktige virkninger på økosystemet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved den australske forskningsstasjonen Casey ble det målt en ny makstemperatur på 9,2 grader 24. januar – som er midt på sommeren i Antarktis. Neste morgen ble det satt ny rekord for varmeste minimumstemperatur: 2,5 garder.

Zero-sjefen: – Jeg ser ingen lyspunkter for klimaet i coronakrisen

Temperaturene holdt seg over 0 fra 23. til 26. januar, og på det varmeste var det over 7,5 grader hver dag. Tre dager på rad med ekstremt høye maksimums- og minimumstemperaturer definerer disse dagene i januar som en hetebølge, opplyser Australias Antarktis-program.

– Vi kan vente en rekke biologiske ringvirkninger i de kommende årene, som viser at selv de mest avsidesliggende områdene på jorden påvirkes av klimaendringer, sier forskere, basert på erfaringer fra tidligere somre med unormalt høye temperaturer i Antarktis, sier forskerne som har publisert opplysningene om hetebølgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var ikke bare på Casey i Øst-Antarktis det ble satt varmerekorder denne antarktiske sommeren. 6. februar var det 18,3 grader på den argentinske forskningsstasjonen Esperanza på Antarktishalvøya. Tre dager senere viste termometeret 20,75 grader på Seymourøya, den første målingen over 20 grader på det ellers så frosne kontinentet.

Bakgrunn: Oppsiktsvekkende varmerekord i Antarktis