Norske Brede (26) friskmeldt i Italia: Kollektivt ansvar å bekjempe viruset

Det er glissent blant bordene på torget Piazza del Duomo i Firenze etter at Nord-Italia er blitt hardt rammet av coronaviruset. Foto: Jennifer Lorenzini/LaPresse via AP
Det er glissent blant bordene på torget Piazza del Duomo i Firenze etter at Nord-Italia er blitt hardt rammet av coronaviruset. Foto: Jennifer Lorenzini/LaPresse via AP

Brede Melinder Stokland fikk den sjokkerende meldingen om at han var smittet med coronaviruset da han kom tilbake til Italia fra Norge. Lørdag ble han erklært frisk.

I et intervju med NRK minnes den 26 år gamle arkitekturstudenten Brede Melinder Stokland om da han våknet med kraftig feber etter å ha hatt hodepine noen dager tidligere. Da var han tilbake i Firenze for å fortsette studiene etter et kort opphold i Norge. Stokland følte seg fin og deltok på forelesninger.

På sykehuset ble han henvist til akutten, der det kom noen «månekledde» menn inn og satte ham på isolat.

Klokken 12 på kvelden fikk han vite at han var den første coronapasienten i Firenze, deretter ble han fraktet til Santa Maria Annunziata-sykehuset der han ble tatt opp til smitteavdelingen via en vareheis.

Til NRK forteller Stokland at han på det tidspunktet ikke var spesielt redd – han var jo en frisk, ung mann fra Norge. Men etter at han hadde fått mer informasjon klokken tre på natten, kom frykten.

– Da de gikk ut og låste meg inne på rommet som skulle være mitt hjem de neste ni dagene, da fikk jeg et lite sjokk. Det skal jeg være ærlig å si. Det var ikke så hyggelig.

Samleside: Her får du siste nytt om corona-krisen

Stokland vet ikke hvordan han kan ha blitt smittet, men at det mest sannsynlig skjedde mens han var i Italia, i dagene før han dro til Norge, 8. februar, eller på flyplassen i München, hvor han mellomlandet. Ifølge leger var han ikke smittebærende den tiden han oppholdt seg i Norge.

Lørdag ble Stokland omsider erklært klinisk frisk etter å ha vært tre uker i henholdsvis isolasjon hjemmekarantene i Firenze. De neste to ukene med karantene skal skje i Norge. Samtidig er han lettet over at både familie og venner har testet negativt.

– Jeg ser på dette som et kollektivt ansvar, blant alle, å følge de retningslinjer og regler som myndighetene setter, og stole på vårt helsepersonell. Det er slik vi kan bekjempe dette viruset. Man må høre på myndighetenes råd, og holde seg hjemme om man er i karantene, sier han til NRK.


Vi skal holde deg oppdatert om coronaviruset

Coronaviruset har rammet Norge og verden. Det påvirker alle aspekter av livene våre – helsen, økonomien, arbeidsplassen, skolen, ferien og hverdagslivet vårt generelt.

ABC Nyheter skal holde deg oppdatert om spredningen av viruset. Vi skal formidle nødvendig informasjon slik at du kan ta kloke valg i hverdagen.

Antallet smittede i Norge øker. Folk opplever å bli satt i karantene, beordret til hjemmekontor og arrangementer avlyses. Mange føler på frykt og har stort informasjonsbehov.

Espen Udland, ansvarlig redaktør / administrerende direktør, ABC Nyheter / Startsiden
Espen Udland, ansvarlig redaktør / administrerende direktør, ABC Nyheter / Startsiden

ABC Nyheter skal dekke situasjonen fortløpende. Vi skal fokusere på hvordan du etter beste evne kan holde deg frisk, men også hvordan myndighetene håndterer spredningen og de potensielt langvarige effektene av coronaviruset.

Vi har forståelse for at situasjonen kan virke urovekkende for mange. ABC Nyheter skal holde deg oppdatert, men ikke bidra til å skape unødvendig panikk. Startsiden skal bidra med relevant informasjon.

Vi håper at du synes vår dekning er informativ. Du kan alltid tipse oss eller komme med innspill på mail: tips@abcnyheter.no eller telefon: 977 36 017

Takk for at du leser ABC Nyheter og for at du bruker Startsiden

Espen Udland,

Ansvarlig redaktør / Administrerende direktør

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden