Regjeringen har laget liste over jobber som er viktigst under coronakrisen

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) sier listen over de viktigste funksjonene kan bli endret. Foto: Fredrik Ljone Holst / NTB scanpix
Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) sier listen over de viktigste funksjonene kan bli endret. Foto: Fredrik Ljone Holst / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen la mandag fram listen over hvilke jobber som nødvendig for å holde Norge i gang i krisetid. Ansatte kan ha rett på barnepass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er identifisert 14 ulike funksjoner eller områder som er helt vesentlig for å få samfunnet til å gå rundt.

– Vi må alle bidra for å hindre smittespredning. Samtidig må vi sikre at de samfunnskritiske funksjonene ivaretas. Listen angir hvem som bør få tilbud om barnehage- og skoleplass, og skal også legges til grunn som et utgangspunkt for å vurdere unntak fra karanteneplikten, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

I tillegg til sentrale samfunnsaktører som regjeringsmedlemmer, ledere innen beredskap og kriseledelse og ansatte i helsevesenet, er det listet opp en rekke områder som er nødvendig for å holde driften i gang. For eksempel sjåfører, lagerarbeidere og journalister i massemedier.

Fakta om nøkkelpersonell i det norske samfunn

Justisdepartementet har definert 14 kritiske samfunnsfunksjoner. Med utgangspunkt i disse har departementene utarbeidet en liste over personellgrupper/stillinger som kan få tilbud om barnehage og skole for sine barn.

* Styring og kriseledelse: Gjelder blant annet medlemmer av regjeringen, Stortinget, Høyesterett og Kongehuset, samt departementene, Politidirektoratet, Politiets sikkerhetstjeneste, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Nasjonal sikkerhetsmyndighet med mer. Omfatter også deler av NRK.

* Forsvar: Omfatter blant annet faglig og operativt nøkkelpersonell i ulike deler av Forsvaret.

* Lov og orden: Dette gjelder deriblant en rekke ansatte i politiet, domstolene, Politiets sikkerhetstjeneste, Tolletaten, ansatte i fengsler og Utlendingsdirektoratet.

* Helse og omsorg: Alle ansatte i blant annet helseforetak, kommunale helsetjenester, legevakt, fastleger, barnevern, Mattilsynet, Veterinærinstituttet, Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

* Redningstjeneste: Enkelte ansatte deriblant i Sivilforsvaret, brannvesen, hovedredningssentralen, redningshelikoptre, Luftambulansetjenesten og Avinor.

*Digital sikkerhet i sivil sektor: Omfatter enkelte ansatte i blant annet Altinn, Arbeids- og velferdsdirektoratet, Folkeregisteret og ID-porten.

* Natur og miljø: Gjelder blant annet enkelte ansatte ved Meteorologisk institutt, Kystverket, Miljødirektoratet, Norges vassdrags- og energidirektorat og Norges geologiske undersøkelser.

* Forsyningssikkerhet: Gjelder blant annet en rekke ansatte ved bensinstasjoner og butikker, samt transportører, importører, grossister og produsenter, med mer. Det kan være for eksempel sjåfører, veterinærer, bønder og fiskere.

* Vann og avløp: Personell som opprettholder funksjonene vann og avløp i vannverk og kommuner.

* Finansielle tjenester: En rekke ansatte i Norges Bank, Finanstilsynet og finansinstitusjoner. Blant annet dem som skal sikre gjennomføring av betalinger og andre finansielle transaksjoner.

* Kraftforsyning: Omfatter en rekke ansatte i Statnett SF, kraft- og nettselskaper og fjernvarmeselskaper, blant annet IT-personell.

*Elektronisk kommunikasjon: Gjelder blant annet ansatte i teleselskaper som Telenor, Telia og Ice, som er kritiske for å drifte nødnettet og opprettholde forsvarlig drift av det elektroniske kommunikasjonsnettet.

* Transport: Gjelder for eksempel ansatte i trafikksentraler, transportører og sjøfartsnæringene som utfører gods- og persontransport, samt brøytepersonell og personer i bilbergingstjenesten.

* Satellittbaserte tjenester: Gjelder enkelte ansatte i Norsk romsenter, Kongsberg Satellite Services, Space Norway og Kartverket. For eksempel dem som er nødvendige for å drifte navigasjonssystemer og sikre kommunikasjon.

I tillegg er arbeids- og velferdstjenester, renovasjon og håndtering av farlig avfall og medier definert som viktige samfunnsfunksjoner.

Kilde: Regjeringen.no

Mæland sier dette er første versjon av listen. Den kan bli utvidet eller innskrenket.

– Listen er heller ikke perfekt, men den er så god som vi klarer å lage den nå. Vi vil fortløpende vurdere endringer som kan gjøre den bedre.

Samleside: Her får du siste nytt om corona-krisen