Jevgenij «Putins kokk» Prigozjin innrømmer påvirkning av USA-valg

Jevgenij Prigozjin driver offisielt en rekke restauranter og cateringvirksomhet i Russland. På grunn av sin omgang med Vladimir Putin har han fått tilnavnet «Putins kokk». Nå innrømmer han aktiv deltagelse i påvirkning av det amerikanske Mellomvalget.
Jevgenij Prigozjin driver offisielt en rekke restauranter og cateringvirksomhet i Russland. På grunn av sin omgang med Vladimir Putin har han fått tilnavnet «Putins kokk». Nå innrømmer han aktiv deltagelse i påvirkning av det amerikanske Mellomvalget. Foto: Misha Japaridze/AP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av Putins nærmeste støttespillere, Wagner-gruppens frontfigur Jevgenij Prigozjin, erkjenner å ha blandet seg inn i tidligere amerikanske valg. Han lover også at han er aktivt inne i mellomvalget i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I flere år har amerikansk etterretning jobbet intenst med å avsløre russiske aktører som har forsøkt å påvirke valgprosessen og valgresultatet i USA. Russiske myndigheter har kategorisk nektet for dette, men flere etterretningsspor har pekt mot Russland.

– Vi blander oss og vi vil blande oss nøye, presist og kirurgisk

Prigozhin har tidligere forsøkt å holde sine lyssky aktiviteter under radaren, men etter krigsutbruddet har han holdt en stadig høyere profil og vist ambisjoner om større makt og innflytelse, blant annet ved å kritisere russiske generaler som han mener har mislyktes.

Nå vedgår Jevgenij Prigozjin, også kjent som « Putins kokk» og leder av Wagner-gruppen, at han aktivt har deltatt i handlinger for å få gjennomslag for russiske interesser i amerikansk politikk.

– Mine herrer, vi blandet oss inn, vi blander oss og vi vil blande oss. Nøye, presist, kirurgisk og på vår måte, slik vi kan, sier Prigozhin i en uttalelse lagt ut av hans eget cateringselskap Concord, skriver The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiltalt for påvirkning i 2018

Prigozjin har også tidligere blitt anklaget for å ha påvirket utfallet på flere kontinenter. Den mektige forretningsmannen står i ledtog med Putin.

Motivet for å blande seg inn i det amerikanske mellomvalget kan være flere, men Biden har advart mot at den amerikanske støtten til Ukraina kan forvitre dersom republikanerne får flertall i Senatet og Representantenes hus. Men det gjenstår å se.

Da spesialadvokat Robert Mueller ledet etterforskningen av mulig russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016, ble Prigozhin siktet for å ha oppfordret til splid i den amerikanske opinionen før det amerikanske presidentvalget. I 2018 ble Prigozhin tiltalt sammen med et titalls andre russiske statsborgere og tre russiske selskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jobber for å avsløre og motvirke Russlands ondartede påvirkningsinnsats

– Det er velkjent og godt dokumentert i det offentlige rom at enheter tilknyttet Jevgenij Prigozhin har forsøkt å påvirke valg rundt om i verden, inkludert USA. USA har jobbet for å avsløre og motvirke Russlands ondartede påvirkningsinnsats etter hvert som vi oppdager dem, sier Bidens talsperson, Karine Jean-Pierre, ifølge ABC.net.au.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prigozhin har blitt ilagt økonomiske sanksjoner av USA, Storbritannia og EU. Han nektet lenge for å samarbeide med det russiske militæret, men etter invasjonen av Ukraina har Prigozhin stått fram som en nær Putin-alliert og en viktig bidragsyter på slagmarken. Han har også deltatt aktivt i å rekruttere blant andre innsatte i russiske fengsler til den brutale krigføringen.