Eksperter: – Putin har ingen vesentlige motstandere i Russland

Misnøyen med Russlands president Vladimir Putin øker etter flere dårlige nyheter for de russiske styrkene fra fronten i Ukraina. Likevel finnes det ingen politiske fiender med reell makt i Russland, mener svenske eksperter.
Misnøyen med Russlands president Vladimir Putin øker etter flere dårlige nyheter for de russiske styrkene fra fronten i Ukraina. Likevel finnes det ingen politiske fiender med reell makt i Russland, mener svenske eksperter. Foto: Ramil Sitdikov / Sputnik / AFP / NTB

Misnøyen med Russlands president Vladimir Putin øker i Russland, ifølge eksperter. Det finnes derimot ingen politiske fiender med reell makt som kan ta over.

Den syv måneder lange krigen har gitt Russlands president Vladimir Putin mye hodebry. Det Kreml kaller en «militær spesialoperasjon» var planlagt å ta bare et par dager. I stedet har russerne lidd enorme tap hittil i krigen, og møtt et mye mer motstandsdyktig ukrainsk forsvar enn de hadde trodd.

De siste månedene har Ukraina også gjort store fremskritt og gjenerobret flere områder i Kherson-regionen. Dette har skapt misnøye i Russland , og flere spekulerer nå i om krigen blir Putins undergang, skriver svenske Expressen.

Ingen politiske fiender med reell makt

Forskningsleder ved Utenrikspolitisk institutt i Sverige, Jan Hallenberg, mener Putin for første gang har begitt deg ut på noe som kan føre til at han blir styrtet.

Han presiserer at risikoen fortsatt er liten, men at risikoen øker ytterligere hvis det går dårlig for Russland i krigen langt ut i 2023.

Problemet er ifølge Hellenberg, at Putin ikke har noen politiske fiender med reell makt igjen i landet.

Les mer: «Putins kokk» står klar til å ta over

Det er Klas-Göran Karlsson, professor i historie og Russland-ekspert ved Lunds universitet, enig i:

– Putin har ingen vesentlige motstandere innad i landet, i hvert fall ikke etter vårt syn. Om og når det oppstår avgjørende motstand, vet vi ikke før han er ute i kulden. Men gjengen rundt ham har bygget sine posisjoner på ham, sier han til avisen.

Carl Bildt: – Ingen tilfeldighet

Tidligere utenriksminister i Sverige, Carl Bildt. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB
Tidligere utenriksminister i Sverige, Carl Bildt. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB

Tidligere utenriksminister i Sverige, Carl Bildt, mener også misnøyen med Putin vil øke betraktelig, men poengterer at omverdenen vet svært lite om hva som skjer innenfor Kremls murer akkurat nå. Hva det betyr for Putin kan bare spekuleres i, legger han til.

Likevel tror Bildt det står flere personer i kulissene med «knyttet neve i bukselommene».

– Men de er fortsatt stille, dels er det sikkert flere som prøver å holde alle muligheter åpne også for å kunne begynne å handle i en usikker situasjon. Det er slående at det også er nøkkelpersoner som har klart å unngå å uttrykke noen støtte til Putins politikk – og dette er absolutt ingen tilfeldighet.