Ap-landsstyrets krav til omstridt NorthConnect-kraftkabel ser ut til å krasje

Artikkelen fortsetter under annonsen

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg vil ikke love å innfri kravet fra Arbeiderpartiets landsstyre om den omstridte utenlandskabelen NorthConnect.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiets landsstyre trodde at stortingsgruppa deres i 2018 hadde fått med seg Frp, Høyre, MDG og Venstre på en for dem viktig garanti mot å tillate enda en kraftkabel til utlandet.

De frykter at den omstridte NorthConnect-kabelen til England (se faktaboks), som har en søknad til behandling, vil øke kapasiteten til kraftuveksling med utlandet så mye at det truer konkurransekraften til norsk kraftforedlende industri.

Men nå viser en stortingsdebatt torsdag at Ap-landsstyrets krav lever farlig.

Striden om NorthConnect

Stortinget åpnet i 2016 gjennom endringer i energiloven for at private kan drifte kraftkabler til utlandet. I mars 2017 søkte NorthConnect om konsesjon til å bygge og drive en sjøkabel mellom Skottland og Sima i Eidfjord kommune i Hordaland.

NorthConnect regnes som et privat initiativ, selv om aksjonærene er ulike offentlig eide selskaper.

Konsesjonssøknaden ligger nå til behandling hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), samtidig som viktige konsekvenser av denne og de to statlige utenlandskablene som er under bygging (NordLink til Tyskland og NSN Link), ikke er utredet.

Norges nest største eksportnæring er kraftkrevende industri. For smelteverk og aluminium utgjør innkjøp av kraft om lag 40 prosent av kostnadene. Det er derfor ingenting som betyr mer for ryggraden i norsk industri enn langsiktig tilgang på elektrisk kraft til konkurransedyktig pris.

Arbeiderpartiet landsstyre satte som forutsetning for å overlate suverenitet til EUs energilovverk kalt tredje energimarkedspakke, at alle utenlandskabler skal drives av Statnett, og at man skal høste erfaring med kablene som allerede er bygd eller under bygging, før det gis konsesjon til nye kabler.

«Beslutninger om eventuelle nye utenlandskabler skal fortsatt være en suveren beslutning fattet av norske myndigheter og erfaringene med de to kablene som nå bygges gjennomgås før nye utenlandsforbindelser kan vurderes». slo landsstyret fast.

De to kablene de vil se virkningene av først, er NordLink, som i er ferd med å bygges mellom Norge og Tyskland, og North Sea Link mellom Norge og Storbritannia.

Fempartiavtalen: Arbeiderpartiet, Frp, Høyre, MDG og Venstre inngikk 20. mars 2018 en avtale i Stortinget om betingelsene for å ta EUs 3. energimarkedspakke inn i EØS-avtalen.

Her er henvisningene om erfaringer med de to kablene som er under bygging, utelatt. «...det skal høstes erfaringer og gjøres grundige analyser før nye kabler kan etableres.», heter det i stedet i fempartiavtalen.

Les mer om NorthConnect på deres hjemmesider.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes fikk tross gjentatt forsøk ingen garanti fra olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) om at kravet vil bli oppfylt.

Og Ap-landsstyret krav det er snakk om, er at tillatelse under ingen omstendighet må gis til NorthConnect før man har høstet erfaringer med de to utenlandskablene som allerede er under bygging, en til Tyskland, en til Storbritannia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Freibergs eneste garanti

– Vil statsråden garantere at regjeringen stanser et «ja» til konsesjon for NorthConnect så lenge vi faktisk ikke har erfaringer før de to kablene under bygging er ferdige og tatt i bruk? spurte Moxnes.

– Jeg kan garantere, nettopp fordi det er norske myndigheter som tar denne avgjørelsen, at vi som alltid, i tråd med god forvaltningsskikk skal jobbe oss gjennom denne konsesjonssøknaden på den måten man skal gjøre det på. Og så skal man trekke en konklusjon, svarte Freiberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moxnes syntes svaret inneholdt mye dans rundt grøten og spurte på nytt:

– Et kriterium fra Ap er at man ikke kan si ja til NorthConnect før man har høstet erfaringene fra de to kablene til England og Tyskland. Da må kablene være bygd. Kan statsråden garantere at de ikke vil si ja til NorthConnect før vi har fått faktiske erfaringer fra de to kablene?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan garantere noe annet enn at konsesjonsbehandlinga skal gjøres på en grundig og ryddig måte etter norsk forvaltningstradisjon, sa Frp-statsråden til det.

Justerte fra landsstyret til stortingsavtale

Kravet fra Arbeiderpartiet som Moxnes henviser til, ble imidlertid utvannet da Arbeiderpartiets stortingsgruppe 20. mars inngikk en avtale med Frp, Høyre, Venstre og MDG.

Det skjedde på et tidspunkt da KrF var i opposisjon og ikke var med på avtalen, og det kunne blitt flertall mot hvis ikke Ap hadde støttet høyresiden og MDG.

I avtalen er henvisningen til de to kablene under bygging utelatt. I stedet heter det at «... det skal høstes erfaringer og gjøres grundige analyser før nye kabler kan etableres».

Da Stortinget 20. juni i år behandlet et forslag fra Rødt om ny industripolitikk, stemte Ap likevel for et forslag fra Senterpartiet og SV som klart slo fast:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Stortinget ber regjeringen gå imot flere utenlandskabler før vi har høstet erfaringer av de to påbegynte kablene til Tyskland og Storbritannia.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne formuleringen inngår altså ikke i den bindende avtalen som ble inngått for å få flertall for å ta EUs omfattende energilovverk i «3. energimarkedspakke», inkludert EUs energibyrå Acer, inn i EØS-avtalen.

Skjer noe før jul

Moxnes minnet torsdag om dette, at Arbeiderpartiet før sommeren stemte i Stortinget for å gå imot flere utenlandskabler før landet har høstet erfaring med de to påbegynte kablene til Tyskland og England.

– Dette stemte regjeringspartiene imot i samme møte, påpekte Rødt-lederen.

I motsetning til Rødt har Arbeiderpartiet ønsket at NVE skal behandle NorthConnects konsesjonssøknad på vanlig måte.

NVEs faglige uttalelse i saken blir ifølge statsråd Freiberg oversendt til departementet før jul. Så begynner saksgangen der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gassrør og norske utenlandskabler omfavnes av EU

– Rødt skremmer og lyver!

Arbeiderpartiets Else-May Norderhus slo i stortingsdebatten torsdag fast at punktene Arbeiderpartiet fikk inn i avtalen med høyrepartiene og MDG er gode. Blant disse er altså formuleringen om at «...det skal høstes erfaringer og gjøres grundige analyser før nye kabler kan etableres», mens den direkte henvisningen til erfaringer fra de to kablene under bygging, er utelatt.

– Formuleringene vi fikk inn i avtalen var gode, de står seg og vi forventer selvfølgelig at statsråden kjører det løpet som vi har blitt enige om, sa Norderhus (se video over).

– Det skal hentes erfaringer fra de kablene som er bygget og som er i gang med å bygges, hevdet hun om avtalen. Vi stortingsrepresentanter har lagt forutsetningene politisk, så har departementet og statsråden som har ansvaret for å fullføre konsesjonsbehandlinga, sa Norderhus, som tar i bruk storslegga:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rødt skremmer folk. De snakker fortsatt usant om at vi har sagt fra oss suvereniteten til EU. Justisdepartementets lovavdeling har garantert at det ikke er suverenitetsavståelse i tilslutningen til EUs tredje energimarkedspakke. Rødt må slutte å lyve og skremme folk! sier Else-May Norderhus til ABC Nyheter.

– Den politiske avtalen står ved lag. Det blir ikke snakk om noe annet. Det følger vi opp, forsikrer Norderhus.