Stortingets trontaledebatt:– NorthConnect vil bidra til å skuffe arbeidsplasser ut av Norge

EØS, KRAFT OG ACER: Sigbjørn Gjelsvik (Sp) gikk tirsdag til angrep på stortingsflertallets overføring av myndighet til EØS og ACER under Stortingets trontaledebatt.
EØS, KRAFT OG ACER: Sigbjørn Gjelsvik (Sp) gikk tirsdag til angrep på stortingsflertallets overføring av myndighet til EØS og ACER under Stortingets trontaledebatt. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiet setter Jonas Gahr Støre i knipe og foreslår å gjøre som Fellesforbundets ledelse ønsker: Å utrede alternativer til EØS-avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har hatt framsynte politikere som sikret nasjonalt eierskap og kontroll med naturressursene. Det er et flertall i energinasjonen Norge i ferd med å skusle vekk, sa Sigbjørn Gjeldsvik da han entret talerstolen under Stortingets trontaledebatt.

Striden om NorthConnect

Stortinget åpnet i 2016 gjennom endringer i energiloven for at private kan drifte kraftkabler til utlandet. I mars 2017 søkte NorthConnect om konsesjon til å bygge og drive en sjøkabel mellom Skottland og Sima i Eidfjord kommune i Hordaland.

NorthConnect regnes som et privat initiativ, selv om aksjonærene er ulike offentlig eide selskaper.

Konsesjonssøknaden ligger nå til behandling hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), samtidig som viktige konsekvenser av denne og de to statlige utenlandskablene som er under bygging (NordLink til Tyskland og NSN Link), ikke er utredet.

Norges nest største eksportnæring er kraftkrevende industri. For smelteverk og aluminium utgjør innkjøp av kraft om lag 40 prosent av kostnadene. Det er derfor ingenting som betyr mer for ryggraden i norsk industri enn langsiktig tilgang på elektrisk kraft til konkurransedyktig pris.

Arbeiderpartiet satte som forutsetning for å overlate suverenitet til EUs tredje energipakke, at alle utenlandskabler skal drives av Statnett, og at man skal høste erfaring med kablene som allerede er bygd eller under bygging, før det gis konsesjon til nye kabler.

Senterpartiet foreslår ikke bare å få en gjennomgang av mulige alternativer til EØS-avtalen. De la også grunnlaget for en debatt om nye utenlandske kabler, som trolig er på trappene.

Det er nemlig ventet at regjeringen vil legge frem et forslag om konsesjon til den omdiskuterte, nye kraftkabelen NorthConnect fra Vestlandet til Storbritannia (se faktaboks).

Frykten som herjer i kraftforedlende industri, er at det vil øke presset for å fjerne prisfordelen på ren kraft som nå gir norsk industri et konkurransefortrinn.

Voldsom strømeksport?

– Nå ser vi et stortingsflertall som gir fra seg makt og suverenitet over vitale deler av norsk energipolitikk og norsk industripolitikk, tordnet Gjelsvik og fortsatte:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De rike naturressursene vi har må vi bruke til å bygge industriarbeidsplasser i Norge i stedet for å sende dem ut som en ren råvare.

Han påpekte at regjeringen sørget for at konsesjonsbehandlingen av NorthConnect ikke skulle bli en del av valgkampen i år, men at den skulle komme rett i etterkant.

– Dette blir en ren eksportkabel som vil legge til rette for en eksport av mer strøm enn forbruket i de største industriplassene i Norge til sammen, utbrøt Gjelsvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en svært uklok politikk som vil føre til økt strømpris for folk og næringsliv i Norge og dermed skuffe arbeidsplasser ut av landet, sa Sp-politikeren.

ACER-KAMERATER: 20. mars 2018 signerte Per Espen Stoknes (MDG), Kjetil Kjenseth (Venstre), Tina Bru (H), Espen Barth Eide (Ap) og Terje Halleland (Frp) en avtale om norsk tilslutning til ACER og krav til NorthConnect. Foto: Stortingspartiene
ACER-KAMERATER: 20. mars 2018 signerte Per Espen Stoknes (MDG), Kjetil Kjenseth (Venstre), Tina Bru (H), Espen Barth Eide (Ap) og Terje Halleland (Frp) en avtale om norsk tilslutning til ACER og krav til NorthConnect. Foto: Stortingspartiene

Ap mot Fellesforbundet om EØS?

Senterpartiet er generelt skeptisk, i likhet med SV og Rødt, til overføring av norsk myndighet gjennom EØS-avtalen, og fremmet følgende forslag da trontaledebatten åpnet torsdag formiddag:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Stortinget ber regjeringen gjennomføre en offentlig utredning av alternativ til EØS som bygger på WTO-regelverket, vår frihandelsavtale og den handelsavtalen som eksisterer mellom Canada og EU.»

Forslag om utredning av alternativer har vært fremmet før og blitt nedstemt, noe regjeringspartiene trolig vil sørge for også denne gangen.

Det nye spenningsmomentet nå er hvordan Arbeiderpartiet stiller seg.

Om morgenen 15. oktober skal nemlig Jonas Gahr Støre se landsmøtet i Fellesforbundet, landets største fagforbund i privat sektor, i øynene.

Og der foreslår ledelsen nettopp det Senterpartiet går inn for: En utredning om alternativer til EØS.

– En god europapolitikk må bygge på god kunnskap. Derfor er det en klok innstilling representantskapet har landet på i dag, sa leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, da forslaget om EØS-utredningen ble vedtatt der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke forslagsstillere til det kommende landsmøtet Støre skal tale til, går lenger og vil ha Fellesforbundet til å kreve oppsigelse av EØS-avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senest da Jonas Gahr Støre åpnet partiets landsstyremøte 25. september, slo han fast at «vi kødder ikke med EØS-avtalen».

Se video fra talen under:

På spørsmål om utredning av alternativer sa han at Arbeiderpartiet er tilhenger av EØS og dermed ikke har behov for noen utredning.

Rødt foreslår å stoppe NorthConnect

Senterpartiet ber også Stortinget vedta et ønske om en offentlig utredning om hvordan handlingsrommet i EØS-avtalen kan utnyttes for å ivareta norske interesser på energiområdet, transportområdet og arbeidslivsområdet.

Rødts Bjørnar Moxnes har fremmet et forslag om at Stortinget skal si nei til NorthConnect.

I det spørsmålet har Arbeiderpartiet fra før gått inn i et kompromiss med høyresiden i Stortinget.

Og da Rødt i april 2018 foreslo å stanse konsesjonssøknaden om NorthConnect, var Ap med på å stemme det ned.

Avstemningene om partienes forslag vil skje som siste punkt fredag.