ACER og utenlandskabler:Barth Eide garanterer mot private utenlandskabler

ACER-KAMERATER: Per Espen Stoknes (MDG), Kjetil Kjenseth (Venstre), Tina Bru (H), Espen Barth Eide (Ap) og Terje Halleland (Frp) signerte tirsdag et viktig ACER-dokument.
ACER-KAMERATER: Per Espen Stoknes (MDG), Kjetil Kjenseth (Venstre), Tina Bru (H), Espen Barth Eide (Ap) og Terje Halleland (Frp) signerte tirsdag et viktig ACER-dokument.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et viktig gjennombrudd for det jeg ser på som solide sosialdemokratiske prinsipper i energipolitikken, sier Espen Barth Eide om ACER-vedtaket som vekker uro i arbeiderbevegelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem partier på Stortinget underskrev tirsdag en avtale som legger viktige premisser for energipolitikken, inkludert spørsmålet om framtidige utenlandskabler.

Avtalen kommer i tillegg til den offisielle innstillingen fra energi- og miljøkomitéen om tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke og ACER.

– Dette er et viktig gjennombrudd for der jeg ser på som solide sosialdemokratiske prinsipper i energipolitikken - og dette skal også ligge til grunn for erklæringen overfor EU, sier Arbeiderpartiets saksordfører Espen Barth Eide til ABC Nyheter.

Han og partiledelsen valgte å overhøre kravet fra 119 Ap-ordførere, fire fylkesordførere, en rekke fylkesårsmøter, LO og flere fagforbund om å si nei eller utsette behandlingen av norsk tilslutning til EUs tredje energipakke, inkludert tilsynsorganet ACER.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed avgir Norge ytterligere suverenitet i EØS-avtalen.

Urokråka North Connect blir avklart

– Dette er en varig avtale om norsk energipolitikk, forsikrer Barth Eide.

Han forteller at avtalen er klar på at alle utenlandskabler skal være et statlig monopol, ved Statnett.

– Ingen kabler skal slippe unna den regelen, heller ikke et eventuelt North Connect, sier Barth Eide.

Uroen er stor i fagbevegelsen at økt kapasitet til å eksportere kraft, vil føre til stigende strømpriser her i landet og dermed svekke konkurranseevnen til kraftkrevende industri.

To nye utenlandskabler er allerede vedtatt, og for første gang foreligger det en søknad om en privateid utenlandskabel, North Connect, til Storbritannia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne har vakt spesiell uro. Komitéinnstillingen sier bare at høringsrunden om den skal gå sin gang, og det skal skje før et annet punkt i flertallets avtale slår inn:

Artikkelen fortsetter under annonsen

At alle framtidige kabler skal eies av Statnett.

– Gjennombrudd for Arbeiderpartiet

Hva som skal skje med North Connect, blir avklart i avtalen mellom de fem partiene som utgjør flertallet.

Espen Barth Eide forklarer:

– Det er ikke i Stortingets makt å stoppe en høringsrunde når noen har søkt etter gjeldende lov. Høringsprosessen kan vi ikke gjøre noe med. Derimot kan Stortinget avgjøre fremtidig regelverk. Der er vi enige om at alle kabler skal eies av Statnett.

Uroen for nye kraftkabler gjelder ikke bare eierskapet, men også den økte kapasiteten. Der inneholder avtalen avklaringer om vilkårene Arbeiderpartiets landsstyre satte for å si ja til ACER:

– Vi er ikke mot flere kabler, men flere kabler nå. Vi mener at man først må høste erfaringer av de kablene som allerede er vedtatt bygd. Og så må det demonstreres samfunnsmessig lønnsomhet. Dette har det blitt enighet om i avtalen, understreker Ap-talsmannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derfor sier vi at dette er et stort gjennombrudd for oss i mindretallsposisjon, sier Barth Eide.

Ville ikke utsette - trass Island

– Hvorfor ville ikke Ap gå med på LOs, SVs og Senterpartiet krav om å utsette behandlingen av ACER, til den nye pakka av energilovverk som er på trappene i EU, er kommet?

– Vi erenige at om og når EUs fjerde energipakke kommer, må det gjøres en konsekvensutredning. Men vi vet ikke når den kommer, eller om den kommer. Vi er langt på etterskudd må å tilpasse oss den eksisterende 3. energipakka. Den begynte vi å behandle allerede under den rødgrønne regjeringen, svarer Barth Eide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag kunne imidlertid ABC Nyheter melde at de islandske regjeringspartiene er mildest talt skeptiske til å innføre ACER i EØS-avtalen, en avtale som krever enstemmighet.

– Men det ser ut til at Island ikke vil gå med på å implementere i EØS med det første?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den islandske regjeringen har allerede støttet dette i EØS-komiteen i fjor vår. Nå gjenstår at også Alltinget godkjenner det.

– I mellomtiden har det vært store omveltninger og regjeringsskifte i Island?

– Det har det jo. Men vi kan ikke outsorce Norges beslutninger til Alltinget, sier Espen Barth Eide.

Tror på erklæring mot EU

De fem avtalepartnerne har også blitt enige om å fremme en erklæring overfor EU:

«I forbindelse med Norges tilslutning til EUs 3. energimarkedspakke skal det avgis en formell erklæring overfor EU/EØS som gir uttrykk for vår holdning i tråd med prinsippene som uttrykkes over og i flertallsinnstillingen, og som slår fast at dette vil ligge til grunn for Norges syn ved eventuelle fremtidige endringer i EUs energipolitikk.», skriver de der.

Leder Kathrine Kleveland i Nei til EU lar seg ikke overbevise om virkningen av den erklæringen.

– Dagens avtale mellom disse stortingspartiene er lite verdt så lenge det ikke foreligger en rettslig bindende avtale med EU om hvordan EØS-regelverket vil bli praktisert, sier Kleveland.