Solberg punkterte Arbeiderpartiets trumfkort i ACER-striden

En av Ap-landsstyrets betingelser for å gå med på ACER, blir ikke oppfylt gjennom avtalen Espen Barth Eide inngikk med de andre partiene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag forsikret Arbeiderpartiets saksordfører i den betente striden om norsk tilslutning til EUs tredje energipakke og EUs tilsynsbyrå ACER, Espen Barth Eide, at han i en avtale med regjeringspartiene og MDG har fått gjennom alle kravene fra Ap-landsstyret for å gjøre dette.

Men da Rødts Bjørnar Moxnes i Stortingets muntlige spørretime onsdag utfordret statsminister Erna Solberg, punkterte hun ett av de viktigste kravene fra Ap-landsstyret og fagbevegelsen:

At en søknad om ny utenlandskabel til Storbritannia, North Connect, ikke ville bli behandlet før man har høstet erfaringene med de to nye kablene til utlandet, som allerede har fått tillatelse.

Les hva Ap sa: Barth Eide garanterer mot private utenlandskabler

Solberg vil ikke vente

– De ansatte i prosessindustrien er bekymret for at flere utenlandskabler vil føre mer strøm ut av landet og øke strømprisene innenlands. Kan statsministeren garantere at hun vil vente til man har høstet erfaringene med de to nye kablene før man gir et svar til North Connect? spurte Moxnes.

– Vi kommer til å følge planen som er lagt og avtalen i Stortinget, svarte Erna Solberg og slo fast:

– Vi kommer ikke til å vente med North Connect til vi ser effektene av disse andre kablene. Vi kommer til å fatte vedtak som planlagt.

Uttalelsen, som du kan se i videoen overfor, kommer dagen før Stortinget etter planen skal fatte vedtak om ACER.

Flertallet i Ap's sterkt splittede stortingsgruppe gikk med på å avgi suverenitet forutsatt at landsstyrets betingelser var oppfylt, noe saksordføreren deres har sagt er tilfelle.