Vedum etter EUs nye el-direktiv: – Står dere fast på ACER-løftene?

ACER-STRIDEN: – Vil ACER-partiene på Stortinget holde sine garantier også når EUs nye elmarkedspakke kommer med nye lover? vil Trygve Slagsvold Vedum vite.
ACER-STRIDEN: – Vil ACER-partiene på Stortinget holde sine garantier også når EUs nye elmarkedspakke kommer med nye lover? vil Trygve Slagsvold Vedum vite. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU har nettopp vedtatt et nytt direktiv som gir ACER mer makt. Nå utfordrer Trygve Slagsvold Vedum (Sp) partiene som banket gjennom norsk tilslutning til EUs energipakke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er de såkalte «ufravikelige kravene» fortsatt gjeldende, og mener statsråden disse er i tråd med EUs fjerde energimarkedspakke og infrastrukturforordningen?

Bak dette spørsmålet Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tirsdag sendte til olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp), ligger den pikante striden om at stortingsflertallet har vedtatt å avgi myndighet over norsk energipolitikk til EU og dets energibyrå ACER.

Det betyr at Norge, så snart det islandske Alltinget slutter seg til, gjennom EØS-avtalen underlegges EUs omfattende energilovverk kalt «tredje energipakke».

Det var så kontroversielt at et sterkt splittet Arbeiderpartiet i sitt landsstyremøte stilte åtte ufravikelige krav for at dette skulle skje, krav som så ble noe utvannet i en felleserklæring mellom Ap, Frp, MDG, Høyre og Venstre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er denne fempartierklæringen Vedum vil vite om partiene vil stå på.

Hvorfor? Fordi EU i mellomtida har vedtatt et nytt lovverk, fjerde energimarkedspakke, som gir ACER mer makt. Med tid og stunder vil det komme krav om at også dette skal pålegges Norge gjennom EØS.

– Det er ingen tvil når du leser det nye direktivet, om at dette er en oppskrift på å gi fra seg en viktig del av norsk energipolitikk. Det var dette vi advarte mot, sier Vedum til ABC Nyheter.

De kan gripe inn

I avtalen mellom Arbeiderpartiet, Høyre, Frp Venstre og MDG om suverenitetsavståelse til EUs energibyrå (ACER) påberopte de seg «ufravikelige krav», minner Vedum om.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett av de betingelsene var at beslutninger om eventuelle nye utenlandskabler fortsatt skal være en suveren beslutning fattet av norske myndigheter.

Men hvordan stemmer det med det nye elmarkedsdirektivet EU vedtok 5. juni i år, som ledd i sin fjerde energimarkedspakke?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Der går det fram av artikkel 51 at dersom det oppstår tvil om at den nasjonale myndigheten følger EUs sentrale plan for utbygging av kraftnettet, en plan som formelt sett er ikke-bindende, kan reguleringsmyndigheten RME, et organ som skal følge ACERs og EU-kommisjonens beslutninger (i Norges tilfelle via kopiering i ESA) gripe inn og kreve at den nasjonale tiårsplanen for utvikling av nettet blir endret.

Det siste har stortingsflertallet allerede ønsket seg i og med tredje energimarkedspakke.

– EU kan fastholde utenlandskabel

– EU skal ha en egen offiser som skal overvåke at vi følger EUs energimål, sier Vedum om det direktivet Norge allerede har vedtatt tilslutning til.

Med den fjerde energipakken som nå ligger klar for EØS, mener han også Norges suverenitet i det omstridte spørsmålet om flere utenlandskabler blir svekket.

– Hvis dagens regjering ønsker å vedta North Connect-ledningen til Skottland, så står det rett ut at en framtidig regjering ikke kan endre det. For eksempel hvis folk velger inn Sp i regjeringsposisjon nettopp på grunn av vår motstand mot NorthConnect, sier Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I artikkel 51 i EUs nye elmarkedsdirektiv står det at dersom nettoperatøren unnlater å gjennomføre en investering som står i den godkjente tiårsplanen for nettutvikling, kan reguleringsmyndigheten kreve at investeringen gjennomføres.

– For Norge har norsk styring av energipolitikken vært en stor suksess, alt fra el-politikken som har gitt industri og holdt strømprisene nede, til oljepolitikken. Å gi fra seg kontrollen med denne suksesshistorien til ikke-valgte organer i EU, er uklokt og historieløst, framholder Trygve Slagsvold Vedum.

Artikkelen er korrigert med at det er den nye reguleringsmyndigheten RME, og ikke ACER, som skal overta visse deler av myndigheten fra norske myndigheter.