Støre om ACER-bråket: – Vi får tåle at det noen ganger går en kule varmt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jonas Gahr Støre avviser diskusjon om EØS-avtalen og slår ikke ned på polariserende Ap-innlegg mot ACER-motstandere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi får tåle at det noen ganger går en kule varmt.

Det sier Ap-leder Jonas Gahr Støre når ABC Nyheter spør om det er i tråd med partiets syn at deres vararepresentant til Stortinget, Andreas Brandt, tvitret at «Denne håpløse gjengen er bare nitrist» om Nei til EU.

Karakteristikken kom mandag som reaksjon på rettssaken Nei til EU har reist med påstand om at stortingsflertallets vedtak om norsk tilslutning til EUs energipakke, inkludert EU-byrået ACER, er i strid med Grunnloven.

Vi møtte Støre da han tirsdag samlet landsstyret for å oppsummere årets valg og se fram mot stortingsvalget i 2021.

Ville ikke uttrykt seg sånn

Når det kommer til den polariserende karakteristikken i ACER-striden fra partifellen Brandt, kopierer Støre Erna Solbergs «jeg ville ikke uttrykt meg sånn»:

– Jeg vil snakke for meg selv. Jeg har veldig respekt for folk som har andre meninger enn meg. Jeg har stått i mange debatter om ACER, særlig på arbeidsplasser der folk har vært urolige, sier Ap-lederen, og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har beroliget dem med å si at det er ingenting ved norsk deltakelse i det begrensede energisamarbeidet som rokker ved vår fulle suverenitet over våre kraftressurser – og at det er viktig at Europa nå går en vei for å legge mer til rette for samarbeid om fornybar kraftutveksling hvis vi skal nå klimamålene.

– Hva syns du om at en Arbeiderparti-politiker bruke sånne utrykk om ACER-motstandere?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil ikke karakterisere andres uttrykk. Jeg står for mine. Så får vi tåle at det noen ganger går en kule varmt. Det har jeg hørt begge veier.

Over 100 Ap-ordførere er blant dem som kjempet imot norsk tilslutning til ACER.

ACER i klimakampen?

Brandt skriver også ot Nei til EUs motstand mot ACER viser at de er «... imot at Norge skal tilslutte seg internasjonale forpliktelser for å løse klimakrisa.»

– Er forutsetningen for en god norsk klimapolitikk tilslutning til energilovgivningen fra EU, Jonas Gahr Støre?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viktigste er valgene vi tar i Norge. Ingenting av dette endrer på det. Men vi har valgt å gjennomføre våre klimaforpliktelser i samarbeid med EU. Da er det klokt at vi har nær kontakt med ordningene de utvikler. Når vi er enige om målene, må vi også ha et samarbeid om midlene, svarer han.

Men – det vil jo aldri være i nærheten for Arbeiderpartiet å gå med på forpliktelser som endrer vår fulle suverenitet over våre energiressurser, forsikrer han.

Kødder ikke med EØS-avtalen

Den mest dristige jobben partileder Jonas Gahr Støre trakk fram da han tirsdag åpnet todagersmøtet til Arbeiderpartiets landsstyre, var å utforme en Ap-politikk fram mot stortingsvalget i 2021 som forener fagbevegelsen i oljesektoren og klimaforkjemperne.

Men han kom også inn på EØS-avtalen som vekker uro i deler av fagbevegelsen, en avtale som ifølge Støre er aller viktigst for distriktene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal ha en politikk for by og land. Det dreier seg om velferd for alle. Vi har sagt lenge at vi skal sentralisere det vi må, desentralisere det vi kan. Jeg erkjenner at vi er mye flinkere til det første enn den siste, sa han og fortsatte:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal så ring om EØS-avtalen. Norske distrikter er avhengige av EØS at vi ikke skal kødde med den. Herfra har varene lengst reise. Her er de mest utsatt hvis det kommer tiltak mot oss.

– Det finnes bondevett i Sp

Støre levnet ingen tvil i sin tale til landsstyret om at Ap vil holde fast på EØS-avtalen. Overfor Aftenposten avviser han også Fellesforbundets forslag om å utrede alternativer. Begrunnelsen er at det ville vise tvil om partiets ønske om EØS, noe det ikke er grunn til.

– Vi må utnytte handlingsrommet EØS-avtalen gir oss. Dette skiller oss fra både høyresiden og Senterpartiet. Senterpartiet trengs å møtes på dette med EØS, sa Støre.

Han påpekte at meningsmålinger viser flertall for EØS også blant Senterpartiets velgere.

– Det viser at det finnes bondevett i det partiet! smilte Støre.