Alt om valget
Følg valget:

Spørreundersøkelse:

1 av 2 mener Erna Solberg håndterte bompengekrisen på en dårlig måte

Halvparten av de spurte mener statsminister Erna Solberg (H) avverget regjeringskrise på grunn av bompenger på en dårlig måte. Her er hun avbildet på pressekonferansen hvor hun til slutt banket et ultimatum om bompenger på bordet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Halvparten av de spurte mener statsminister Erna Solberg (H) avverget regjeringskrise på grunn av bompenger på en dårlig måte. Her er hun avbildet på pressekonferansen hvor hun til slutt banket et ultimatum om bompenger på bordet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Erna Solberg avverget regjeringskrise grunnet bompenger. Men hun gjorde det på en dårlig måte, viser en fersk undersøkelse Norstat har gjort for ABC Nyheter.

Fredag 23. august la statsminister Erna Solberg (H) et ultimatum om bompenger på bordet. De tre andre regjeringspartiene måtte enten godta Solbergs bompengeskisse, eller tre ut av regjering. Alle de tre partiene sa ja til skissen, og regjeringen består.

Det var imidlertid ikke alle partene som var fornøyd med statsministerens håndtering av de langvarige og vanskelige forhandlingene om bompenger – som kunne ført til en regjeringskrise.

– Vi føler vi har vunnet, men vi føler det har vært en dårlig prosess, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB i etterkant.

Hun mener bompengeprosessen burde vært tatt under arbeidet med neste års statsbudsjett, og synes ikke noe å «styre med ultimatum».

Nå har ABC Nyheter spurt det norske folk om hva de mener om prosessen.

Kun 1 av 4 fornøyd med Solbergs håndtering

«Synes du statsminister Erna Solberg avverget regjeringskrise grunnet bompenger på en god måte?» Slik lyder spørsmålet Norstat har stilt 1018 personer på vegne av ABC Nyheter.

Nesten halvparten av de spurte, 49 prosent, svarte «nei» på spørsmålet. 26 prosent svarte «ja». 26 prosent svarte «vet ikke».

Det er en høyere andel menn som er fornøyd med statsministerens håndtering enn kvinner. 31 prosent av de spurte mennene mener Erna Solberg avverget regjeringskrise på en god måte, mens kun 20 prosent av de spurte kvinnene mente det samme.

Tallene er ganske jevne uavhengig av om de spurte bor i by, bygd eller tettsted, hvilken landsdel de bor i og hvor høy utdanning de har. Det er imidlertid en tendens at de med høy inntekt er mer fornøyd med statsministerens håndtering enn de med lav inntekt.

Av de spurte med en årsinntekt på mellom 700.000 og 900.000 kroner mener 37 prosent av de spurte at spurte at Solberg avverget krise på en god måte. Blant de med en årsinntekt på mellom 500.000 og 700.000 mener 31 prosent det sammen. Blant dem med en årsinntekt under 300.000 og mellom 300.000 og 400.000 mener kun 18 prosent av statsministeren gjorde en god jobb.

Valgforsker: – Ødela for lokalvalgkampen

Valgforsker Svein Tore Marthinsen påpeker at de som stemmer på opposisjonspartier som regel vil svare negativt på spørsmål som gjelder regjeringens prestasjoner, og mener det kan påvirke resultatet i spørreundersøkelsen.

Valgforsker Svein Tore Marthinsen. Foto: Privat
Valgforsker Svein Tore Marthinsen. Foto: Privat

– Samtidig er det åpenbart flere som synes det er håndtert mindre bra enn bra. Jeg vil tro at en del av de som sympatiserer med regjeringen mener statsministeren håndterte situasjonen godt, sier Marthinsen til ABC Nyheter.

Valgforskeren mener det overordnede problemet med bompengekrisen var at det stjal en del fokus fra lokalvalgkampen, og at det kan ha vært frustrerende for noen.

– Jeg har snakket med en del lokale politikere og velgere i valgkampen. Blant mange er det en viss irritasjon over at denne saken tok oppmerksomheten bort fra det en kommunevalgkamp bør handle om – de lokale sakene.

Marthinsen fortsetter:

– Det innrømmet statsministeren selv også, at bompengesaken har vært en avsporing fra kommunevalget. Jeg tror ikke hun selv heller er helt fornøyd med hvordan dette utspilte seg.

Dårlig timing

At bompengediskusjonene og en potensiell regjeringskrise havnet så tett på kommune- og fylkestingsvalget er uheldig timing, mener Marthinsen.

– Samtidig er det en del velgere som er opptatt av bompengespørsmålet. Det viser den fremgangen FNB og andre bompengelister har hatt. Og saken handlet om en reell motsetning mellom to av partiene i Solbergs regjering. Det var viktig for dem begge å markere sine standpunkter gitt at vi nærmer oss et valg.

Valgforskeren tror bompengediskusjonen dro ut lenger og ble mer kritisk enn regjeringen selv hadde håpet.

– Både Frp og Venstre var steile og sto opp for sine standpunkter. Erna Solberg kom kanskje litt sent på banen for å rydde opp, selv om hun til slutt skar igjennom og viste handlekraft.

Saken har ikke gitt noen opptur for regjeringen

Nesten to uker etter at bompengeskissen og Solbergs ultimatum kom på bordet, er det vanskelig å se på meningsmålingene at noen av regjeringspartiene har tjent på hvordan bompengekrisen endte.

– På kort sikt ga det Frp et lite løft, og stoppet lekkasjene til FNB. Det ser ut som om noe av den effekten er borte på. Høyre er på en nedadgående trend, og ser ingen positiv effekt etter bompengesaken. Snarere tvert imot. Det er vanskelig å se noen klar effekt for Venstre. Partiet spriker på målingene, sier Svein Tore Marthinsen.

Hovedbildet er at regjeringspartiene sliter, og bompengeuenigheten som har ulmet dem imellom gjennom hele sommeren har ikke slått positivt ut, ifølge valgforskeren.

– Regjeringspartiene har mer enn nok med å nærme seg valgresultatene sine fra kommunevalget i 2015. Det ser ikke ut som om noen av dem vil gjøre et bedre valg i år enn for fire år siden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden