Fullt kaos i FNB:

Nå er det to stykk «Folkeaksjonen nei til mer bompenger» i Oslo

<p>BOM I VALGKAMP? På Karl Johan jobber aktivister fra februar-utgaven av FNB Oslo å sanke stemmer til en valgliste to partier som står i konflikt, står bak.</p>
BOM I VALGKAMP? På Karl Johan jobber aktivister fra februar-utgaven av FNB Oslo å sanke stemmer til en valgliste to partier som står i konflikt, står bak. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

20. august ble det registrert et nytt bompengeparti i Oslo med nøyaktig samme navn som den eksisterende. Bak ligger bitterhet, krangel og en mystisk, taus kvinne.

12. august i år ble partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger Oslo (FNB Oslo) stiftet.

20. august, mindre enn tre uker før kommunevalget, ble denne politiske nykommeren registrert i Enhetsregisteret i Brønnøysund.

Men vent – var ikke et bompengeparti med nøyaktig samme navn allerede i full gang i hovedstaden?

Jo. Det ble stiftet i februar, registrert 26. mars, rakk i all hast å stille valgliste til kommunevalget i Oslo og er hver dag aktive i valgboden på Karl Johan.

Så hva hadde skjedd?

Jo:

Intern krangel mellom interimstyret for FNB Oslo og den nasjonale partiledelsen i Stavanger, og ikke minst mellom aktørene i Oslo, førte til at fire av de kumulerte kommunestyrekandidatene på FNB Oslos valgliste brøt ut og dannet et nytt parti, med Danny Chaudhry som leder og Cecilie Lyngby og Britt Fossum som styremedlemmer.

Pussig nok tillater Enhetsregisteret at det registreres nye organisasjoner med identiske navn som eksisterende. Begrunnelsen ABC Nyheter får oppgitt, er at registeret ikke har fullmakt til å gripe inn mot det.

En overraskende melding

FNB-AKSJON: 1. juni demonstrerte Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) ved bommen i Dronning Blancas vei i Oslo. Men hvem var de? Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FNB-AKSJON: 1. juni demonstrerte Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) ved bommen i Dronning Blancas vei i Oslo. Men hvem var de? Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

24. juli oppdaget styret i FNB i Oslo at daglig leder for det sentrale partiapparatet, Frode Myrhol i Stavanger, hadde sendt ut innkalling til et ekstraordinært årsmøte i Oslo 1. august.

Det var for kort frist ifølge partiets vedtekter som krever to ukers varsel og en klar dagsorden som ikke kan fravikes. Begge deler ble fraveket.

Hva som lå bak dette vil oslopartiet ikke uttale seg om til pressen midt i sluttspurten av en valgkamp. Frode Myrhol nøler derimot ikke med det (se lenger ned).

Men ABC Nyheter sitter på interne dokumenter som avdekker en del av spillet som har pågått, med påstander om udugelighet, trakassering og krangel mellom Oslo og Stavanger om kontingentpenger, som noen av aktørene betegner som «underslag».

3. juli fikk det opprinnelige oslopartiets leder Jan Eriksen noe som må ha fortonet seg som en overraskende melding.

Et menig medlem skrev om 4.- og 5.-kandidatene på FNBs valgliste i Oslo:

«Daniel og Elisabeth stiller ikke for FNB dette valget. De er pr definisjon ekskludert. …Her er det tatt en avgjørelse som vi står samlet bak.»

Hvem disse mektige «vi» som hadde tatt en avgjørelse var, går ikke fram.

Kan få vondt i skrittet

Det menige medlemmet, smykkedesigner og eiendomsmekler Ellen Kvam, forlangte så 4. juli at Eriksen skulle innkalle til et ekstraordinært årsmøte for å effektuere eksklusjonene og få valgt et nytt styre i Oslo.

Hun skjønte åpenbart at Eriksen var under press fra flere kanter, og slo fast:

«Den som står for lenge i spagaten får vondt i skrittet.»

ABC Nyheter ringer Ellen Kvam for å spørre henne om organisasjonsstriden i FNB Oslo, og hvordan det kan ha seg at hun kunne være med på en beslutning om eksklusjon av partiets politikere.

– Det har jeg ingen greie på. Dette har jeg ingenting med å gjøre, hevder Kvam.

– Men du har jo skrevet meldinger der du forteller om at dere har avgjort eksklusjon av partiets kandidater?

Ellen Kvam svarer ikke, men legger på røret.

Forliket som rant ut i sanden

8. juli skriver Frode Myrhol, partiets daglige leder i Stavanger om trakassering mellom medlemmer i Oslo og at styret motarbeider organisasjonen, og oppfordrer til at det snarest blir avholdt et ekstraordinært årsmøte for å velge nytt styre blant alle medlemmer.

Det sørget han selv for 1. august. Da ble det etter initiativ fra Stavanger avholdt det som først ble karakterisert som et ekstraordinært årsmøte, så omdøpt til et stiftelsesmøte for det nye partiet.

Møtet ble livat og endte med at det ble nedsatt et interimstyre som skulle megle mellom frontene.

Det forsøket rant ut i sanden.

Ingen ga etter

Underveis har partene i lenger tid stått prinsippfast på hver sin side i en diskusjon om penger og medlemslister.

Det opprinnelige FNB Oslo ba om å få kontingentpenger for oslomedlemmer som hadde meldt seg inn via FNB sentralt, og ble gjentatte ganger lovet det av Frode Myrhol personlig.

Siste gang Myrhol lovet det etter hva ABC Nyheter har sett av meldinger, var 19. juni. Behovet var akutt i Oslo for å kunne produsere valgkampmateriell.

Til gjengjeld forlangte Myrhol medlemslistene fra Oslo over de som hadde meldt seg inn direkte til partiet der.

Det nektet Oslo-partiet å overlevere før kontingenpengene fra Stavanger var kommet inn på konto.

Ingen av partene ga etter og ingenting skjedde.

– De ønsker ikke å være med

PARTI ELLER IKKE? Frode Myrhol som senest i juni lovet å sende kontingentpenger fra Oslo-medlemmer til FNBs lokallag i Oslo, sier nå at de aldri har vært et parti. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PARTI ELLER IKKE? Frode Myrhol som senest i juni lovet å sende kontingentpenger fra Oslo-medlemmer til FNBs lokallag i Oslo, sier nå at de aldri har vært et parti. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Hvordan kan FNB registrere en ny organisasjon i Oslo med nøyaktig samme navn som den eksisterende, Frode Myrhol?

– Vi vil egentlig ikke si så mye om denne saka nå. Den er avsluttet for vår del. Vi har oppretta et lokallag for de som faktisk er medlemmer av partiet, sier han til ABC Nyheter og legger til:

– Den andre grupperinga som ikke ønsket å være en del av partiet, får bare styre på med det de styrer på med.

– Ønsket de ikke å være medlemmer?

– Nei, de er ikke interessert i å være det. De opprettet sin egen innmeldingsløsning. Vi har bedt om å få sendt over medlemslistene deres. Det har de ikke vært interessert i.

– En organisasjon ledet av Jan Eriksen (nr. 7 på valglista, journ.anm) har ingenting med partiet å gjøre, slår Myrhol fast.

ABC Nyheter forklarer: Dette er kjernen i bompengeopprøret:

Har de aldri vært med i partiet?

MYRHOL-ROS: 8. juni jublet Frode Myrhol over partilaget i Oslo, som han nå hevder aldri har vært et parti. Foto: Facebook
MYRHOL-ROS: 8. juni jublet Frode Myrhol over partilaget i Oslo, som han nå hevder aldri har vært et parti. Foto: Facebook

– Er ikke dere interessert i alle de medlemmene FNB har fått i Oslo?

– Vi vet ikke om dem. De som ønsker medlemskap og har betalt til den andre gruppa, kan få gratis medlemskap hos oss ut året hvis de kan vise fram kvittering, svarer Myrhol.

– Jeg er helt sjokkert over hvor lite logisk sans de har. Det er umulig for oss å forholde oss til ei gruppe som ikke opererer med åpenhet, sier han videre.

– Fra 16. mai til 19. juni lovet du å overføre kontingenten medlemmer i Oslo har betalt inn til FNB sentralt. Hvorfor gjorde du det ikke?

– De har aldri vært et parti.

– Men du lovet jo å sende over kontingentpenger. Da må de jo ha vært medlemmer av FNB?

– Jeg har ikke lovet dem kontingentpenger.

– Jeg har sett meldingene der du gang på gang har lovet akkurat det?

– Det var mens jeg trodde at de var et lokallag, sier Myrhol som altså nå hevder at det opprinnelige partiet i Oslo aldri har vært et parti.

Får dobbelt innkalling

For menige medlemmer har stridighetene gitt absurde utslag. Den pensjonerte oljeingeniøren Odd Nikolai Wilmann meldte seg inn til FNB sentralt for ca. to år siden, før det altså fantes noe lokallag i Oslo.

MAKTSPILL: – Frode Myrhol gjorde en god jobb med å opprette FNB. Men når han nå hudfletter oss i Oslo, ser det ut til at han er redd for å miste makt, sier Odd Nikolai Wilmann. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
MAKTSPILL: – Frode Myrhol gjorde en god jobb med å opprette FNB. Men når han nå hudfletter oss i Oslo, ser det ut til at han er redd for å miste makt, sier Odd Nikolai Wilmann. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Jeg ble spurt av lokallaget om jeg ville stå på valglista og sa ja, sier Wilmann som nå står som nr. ni på FNBs liste i Oslo.

– Jeg begynte å gå på møter i lokallaget på forsommeren. Jeg visste ikke om noen konflikt, forteller han.

Wilmann registrerte at Myrhol skrøt av osloavdelingen på facebook 8. juni fordi de hadde så gode meningsmålinger.

– Litt etter ville han ikke ha noe med oss å gjøre! utbryter oslorepresentanten.

– Plutselig fikk jeg greie på at det var etablert et nytt partilag her i Oslo. Og når jeg nå er jeg på møter hver tirsdag, får jeg samtidig møteinnkalling til den nye organisasjonen i Oslo. Det er på forskjellige adresser, men kolliderer med de møtene vi har hver tirsdag fra 18 til 21, sier Wilmann, som i likhet med andre er registrert som medlem både i Stavanger og Oslo.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 Hans ettermæle fortjener mer enn «mannen som åpnet for et todelt helsesystem»12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Jacob Schram blir ny konsernsjef i Norwegian11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Kan ha løst eldgammelt mysterium21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Advarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Skeptiske til Vys kontantnekt20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi
Siste nytt
14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerHans ettermæle fortjener mer enn «mannen som åpnet for et todelt helsesystem»12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerJacob Schram blir ny konsernsjef i Norwegian11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenKan ha løst eldgammelt mysterium21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorAdvarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerSkeptiske til Vys kontantnekt20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkForsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi
Populært