Alt om valget
Følg valget:

Kan ikke tro Lan Marie Berg og Raymond Johansen

Jon Georg Dale: – Vi kaster ikke penger etter Oslo hvis de nekter å ta imot

<p>Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener byrådsrepresentanter i Oslo kommer med vanvittige uttalelser.</p>
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener byrådsrepresentanter i Oslo kommer med vanvittige uttalelser. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

MDG i Oslo sier det er uaktuelt å takke ja til penger fra regjeringen øremerket bompengekutt. Byrådsleder Raymond Johansen sier bompengeskissen fremstår som et komplett kaos. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sent fredag kveld ble de fire regjeringspartiene enige om en bompengeskisse som skal føre til bompengekutt i flere prosjekter. Et av punktene i skissen er at regjeringen vil øke det statlige bidraget fra 50 til 66 prosent i store kollektivprosjekter i Norges fire største byer.

Halvparten av det økte tilskuddet vil brukes til å kutte bompenger, mens den andre halvparten vil gå til bedre kollektivtilbud.

Det blir etter hvert opp til Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger å bestemme om de ønsker å takke ja til tilbudet.

– Vanvittige uttalelser

Det er uklart hvordan de fire byene stiller seg til forslaget i skissen, men i Oslo har byrådspartiet MDG sagt klart og tydelig fra om at de ikke vil takke ja.

– Bompengene bør vesentlig opp i neste periode for å få ned biltrafikken og sikre penger til de store kollektivprosjektene som ikke er finansiert, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Berg til Dagbladet.

De signalene får samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) reagere.

– Jeg greier nesten ikke å tro at byrådet i Oslo kan opptre så vanvittig som uttalelsene til Lan Marie Berg og Raymond Johansen tyder på, sier han til ABC Nyheter.

– Vi kaster ikke penger etter Oslo-byrådet hvis de nekter å ta imot, men det hadde vært oppsiktsvekkende. Det vil føre til at bilister betaler mer enn de må samtidig som de får et dårligere kollektivtilbud enn de ellers ville ha fått.

Johansen: – Alle bør vente med å si ja eller nei

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) mener det er altfor tidlig for byrådet å ta stilling til noe som helst slik situasjonen ser ut nå. Han mener det er uklart hva som egentlig foreslås.

– Det er så mange løse tråder at alle gjør lurt i å vente med å si ja eller nei til noe som helst. Nå må vi første få en avklaring fra regjeringen på alle de ubesvarte spørsmålene, sier Johansen til ABC Nyheter.

Han påpeker at Oslo allerede har en tverrpolitisk byavtale som er vedtatt av bystyret i Oslo, fylkestinget i Akershus og av Stortinget. Den avtalen er nå gjeldene, og der er det ikke aktuelt for Arbeiderpartiet hverken å øke eller senke bompegentakstene fra dagens nivå da dette er forankret i avtalen.
– Vi må også få vite hvordan dette skal tas videre. Skal de overstyre de avtalene som allerede er inngått eller skal de åpne nye forhandlinger? For Oslos del vet vi faktisk ingenting. I juni ble Oslo og Akershus enige både innad og seg i mellom om et utkast til ny byvekstavtale. Den er foreløpig ikke godkjent av regjering og storting.

– Regjeringen sier nå at de ikke vil godkjenne byvekstavtalen med oss før etter valget, og det til tross for at den var ferdig forhandlet i juni, sier byrådslederen i Oslo.

Aktuelt: Spørsmålene hagler fra opposisjonen etter ny bompengeavtale

– Fremstår som komplett kaos

Raymond Johansen er ikke imponert over samholdet og enigheten i den borgerlige regjeringen.

– Seint fredag kveld la statsministeren fram en skisse som skulle samle de fire regjeringspartiene. Det varte tydeligvis ikke lenge, for allerede mandag morgen var Venstre og Frp i tottene på hverandre om hva avtalen faktisk betyr. Nå framstår dette som det komplette kaos.

Han viser til at Venstres nestleder Ola Elvestuen møtte Frps nestleder Sylvi Listhaug til debatt i Politisk kvarter på NRK mandag morgen.

Der fastholdt Elvestuen at klimaet var vinneren i bompengeskissen, mens Listhaug mente bilistene og bilen var vinneren. De to var også uenige i om hvorvidt Oslo Venstres nye forslag om dobbel rushtidsavgift i bomringen og lavere takst resten av døgnet er i tråd med det bompengeskissen skal oppnå.

Uenighetene tydeliggjør at det er mange ubesvarte spørsmål, mener Johansen.

– Så langt kan ingen svare på når denne avtalen gjelder fra eller til. Hvilke prosjekter som omfattes av den eller hva fordelingen er mellom Oslo og de andre storbyene. Om bomsatsen skal ned overalt, slik Frp påstår, eller om satsene kan økes i rushtida, slik Venstre vil.

Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg sier til ABC Nyheter at han uten tvil vil takke ja til avtalen om Høyre kommer i posisjon etter valget.

Personvernpolicy