Bomparti bedt om å fjerne banner av NRK – journalist truet med å tilkalle politiet

Det lokale bompengepartiet i Drammen, «Nei til bomring» viste fram et gult banner med sort påskrift på under NRKs folkemøte i Drammen om bompenger. En NRK-journalist truet bompolitikerne med å tilkalle politiet om banneret ikke ble fjernet.
Det lokale bompengepartiet i Drammen, «Nei til bomring» viste fram et gult banner med sort påskrift på under NRKs folkemøte i Drammen om bompenger. En NRK-journalist truet bompolitikerne med å tilkalle politiet om banneret ikke ble fjernet. Foto: Skjermdump NRK

– Jeg er trist og sjokkert over at vi får beskjed om at hvis ikke vi fjerner vårt ene banner, så vil politiet bli tilkalt. Det er å tråkke langt over streken, sier Catarina Chruchow. NRK beklager at hendelsen ble oppfattet truende og aggressiv.

Chruchow er 4. kandidat for bompengelista i Drammen kommune, «Nei til bomring». Sammen med de andre listetoppene og 1. kandidaten til FNB Viken sto hun på stand under NRKs folkemøte i Drammen mandag kveld, der hovedtemaet var bompenger.

Under NRKs sending ønsket det lokale partiet å vise fram et gult banner med sort påskrift «Nei til bomring» på.

– Vi fikk ikke lov til å ha bannerne våre synlige under introen til bomprogrammet. Vi fikk kjeft av en produsent, forteller 2. kandidat for Nei til bomring, Anders Lunde til ABC Nyheter.

– Vi svarte: «Dere har en bomdebatt i Drammen. Dere må tåle at vi har et banner hvor det står nei til bomring». Han godkjente nølende at vi kunne få vise den fram i publikum, men ikke under introen, fortsetter Lunde.

Se NRKs svar på kritikken lenger ned i artikkelen.

Bakgrunn: NRK kjører bompengedebatt uten bompengepartier: – Ganske utrolig

Mener NRK-journalist var aggressiv

Bompengepolitikerne stelte seg blant publikum med banneret sitt, rett bak programlederen.

Anders Lunde er 2. kandidat for den lokale bompengelista i Drammen, «Nei til bomring». Foto: Privat
Anders Lunde er 2. kandidat for den lokale bompengelista i Drammen, «Nei til bomring». Foto: Privat

– Etter hvert kom det en illsint NRK Buskerud-journalist bort til oss og ba oss om å ta ned banneret, hvis ikke skulle han tilkalle politiet. Vi ga oss ikke, og fortalte at vi hadde fått godkjennelse av produsenten, forteller Lunde.

– Vi bøyer ikke av for trusler om å bruke makt og politi, og vi kranglet oss til å få ha banneret der. Det er ganske utrolig at NRK reagerer med å true med politiet. Ikke inviterer de oss til debatten, og så får vi ikke lov til å være synlige og vise oss fram heller. Det er meningsmanipulasjon fra NRK sin side. Folk er sinte, skuffa og føler seg brukt av NRK, sier 2. kandidaten for Nei til bomring.

Både Lunde og kollega i FNB Viken, Terje Vegard Kopperud, beskriver NRK-journalisten som svært aggressiv.

– Jeg ble litt forskrekket. Jeg stilte meg undrende til at han var så aggressiv. Vi var ikke det, forteller Kopperud til ABC Nyheter.

FNB-politikeren fikk roet ned journalisten etter hvert og sier opptrinnet endte godt.

– Det var litt dramatisk at vi plutselig ikke skulle få ha bannere. Men han NRK-journalisten var muligens litt stresset. Jeg synes det var en unødvendig reaksjon. Det er ikke verdig et demokrati at man skal trues med politiet for å vise standpunktet sitt.

(Artikkelen fortsetter under)

VIDEO: Se debatten hvor bannere fra både ja- og nei-siden var å se blant publikum. «Nei til bomring» kommer først til syne etter to minutter:

Avmakt, sinne og tristhet

Listekandidat Catarina Chruchow var også tilstede under opptrinnet, og har skrevet om hendelsen på Facebook-profilen sin. Hun mener den er et angrep på ytringsfriheten.

– Jeg har ikke klart å slutte å tenke på dette. Jeg har ikke noe imot at andre sier ja til bomring. Vi har demokrati og ytringsfrihet i Norge. Jeg ble kjempelei meg da de truet med å hente politiet. Politiet har makt. Jeg ble redd av trusselen, forteller Chruchow til ABC Nyheter.

Hendelsen brakte fram en følelse av avmakt i henne.

– Jeg er trist og sjokkert over at vi får beskjed om at hvis ikke vi fjerner vårt ene banner, så vil politiet bli tilkalt. Det er å tråkke langt over streken. Hvor er vi på vei hen? Hva er det dette handler om? Vi er et parti etablert av folket, en folkeaksjon. Men så blir vi stoppet av statskanalen NRK, selv om temaet var bompenger og hvorfor Drammen har snudd i saken, noe vi skal ha stor ære for. Det er hårreisende. Det skal ikke være sånn i Norge.

(Artikkelen fortsetter under)

NRK: – Ikke forsøk på å kneble debatten

Linn Sandberg Skarstein er nyhetssjef i distriktsdivisjonen i NRK, og ansvarlig for folkemøtene kanalen sender i valgkampen. Hun var til stede i Drammen i går, og forteller at den første anmodningen om å fjerne banneret under intro-delen av sendingen handler om produksjonshensyn.

– Innspillingslederen ba Nei til bomring om ikke å holde banneret i veien for kameraet idet han skulle starte opp sendingen. I en sånn produksjon er mye planlagt på forhånd, som kameragang og hvor programlederen skal gå, forteller Skarstein til ABC Nyheter.

NRK ønsker engasjement, folk, bannere og plakater velkommen på sine folkemøter, så lenge de ikke er til direkte hinder for produksjonen.

– Dette er ikke et forsøk på å kneble debatten eller å utestenge FNB og andre bomlister. Vi ønsker det motsatte. Vi ønsker folk og engasjement på våre folkemøter, også bannere og plakater. Her har det skjedd en misforståelse.

Beklager hendelsen

En del av misforståelsen var at NRK Buskerud-journalisten som senere ba Nei til bomring om å fjerne banneret sitt nok en gang, hadde overhørt beskjeden fra innspillingslederen om å fjerne banneret under introduksjonen.

– Han trodde banneret ødela for produksjonen og gikk bort for å si fra. Han opplevde ikke selv at han truet med politiet. Det han sa var: «Kanskje politiet kan be dere om å ta det ned». Han mener selv han ikke opptrådte aggressivt. Men NRK beklager at det ble oppfattet truende og aggressivt.

Det var både vakter og politi tilstede under folkemøtet for å påse at det gikk riktig for seg. Ingen av dem ble kontaktet for å gripe inn i situasjonen.

– Journalisten forstår at ingen kan nekte publikum å stå med skilt. Han mente ikke å fremstå aggressiv, og han kontaktet ikke politiet. Vi beklager.

Skarstein mener kritikken Nei til bomring og FNB kommer med i etterkant av arrangementet er i overkant krass.

– Jeg synes de tar litt hardt i når de kaller det meningsmanipulering og brudd på ytringsfriheten.

VIDEO: Da den lokale duellen var over og den nasjonale debatten begynte, valgte «Nei til bomring» å forlate stedet. Se debatten i opptak her:

ABC Nyheter forklarer: Dette er kjernen i bompengeopprøret:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin05:02 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:50 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg
Siste nytt
05:44NorgeNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin05:02VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:50NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg
Populært