Alt om valget
Følg valget:

– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!

PRIVATISERING: – Regjeringen ønsker ikke byråkratiske regler som presser fram privatisering av offentlige velferdstjenester, forsikrer Torbjørn Røe Isaksen, her på et møte i Gjøvik om småbedrifter 25. juni.
PRIVATISERING: – Regjeringen ønsker ikke byråkratiske regler som presser fram privatisering av offentlige velferdstjenester, forsikrer Torbjørn Røe Isaksen, her på et møte i Gjøvik om småbedrifter 25. juni. Foto: Øyvinn Myge / NFD
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei, regjeringen vil ikke vil kaste kommunale velferdstjenester ut på markedet, forsikrer næringsminister Torbjørn Røe Isaksen om ESA og Hjelmengutvalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ESA, regjeringen og offentlig sektor

ESA REISER SAK: EØS-avtalens overvåkingsorgan i Brussel, ESA, skrev 15. desember 2015 til Norge at offentlige virksomheters fritak fra skatt, og det at de ikke kan slås konkurs, innebærer at staten, fylkeskommuner, kommuner og helseforetak kan drive økonomisk virksomhet i strid med EØS-avtalens regler.

REGJERINGEN: 13. juni 2016 nedsatte næringsministeren et utvalg ledet av professor Erling Hjelmeng ved Universitetet i Oslo, for å utrede konkurransen mellom offentlig og privat virksomhet.

HJELMENGRAPPORTEN: 23. januar 2018 fikk næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i all stillhet overrakt rapporten om like konkurransevilkår for offentlige og private aktører.

REAKSJONENE: Rapporten som kom med en rekke forslag til innstramminger i spillerommet for stat, fylker, kommuner og foretak, ble sendt ut til høring, med frist 2. mai 2018. Se alle reaksjonene.

FORTSETTELSEN: Nærings- og fiskeridepartementet har bestilt en samfunnsøkonomisk analyse. Analysen skal kartlegge omfanget av økonomisk aktivitet drevet av det offentlige og de samfunnsøkonomiske konsekvensene av å ikke innføre tiltak. Utredningen skal også vurdere behov for tiltak og de samfunnsøkonomiske konsekvensene av de foreslåtte tiltakene. Den samfunnsøkonomiske analysen skal leveres i desember 2019.

Når rapporten foreligger, vil regjeringen vurdere behovet for tiltak, og eventuelt hvilke.

– Jeg er overrasket over at LOs Stein Reegård nå går ut og gir feil inntrykk av regjeringens politikk. Vi har hatt møter med LO og Stein Reegård, senest i vår, der vi har diskutert disse sakene.

Det sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til ABC Nyheter.

Mandag anklaget seniorrådgiver Stein Reegård i LO ham og regjeringen for ikke å beskytte norske kommuner mot privatiseringspress fra EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA, og konklusjonene fra det regjeringsnedsatte Hjelmengutvalget (se faktaboks).

– Vi er tvert imot opptatt av å bruke handlingsrommet i EØS-avtalen og verne om det som er vanlige velferdstjenester i kommunene, som skole, barnehage, skolefritidsordning, svømme- og idrettsanlegg, slår Røe Isaksen fast.

Reegård mener at regjeringen ikke har satt ned foten for ESA:

– Finnmarkshallen ligger langt fra Brussel. Men jeg har et brev fra EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA, som forteller at Finnmarkshallen skal overvåkes av ESA! Begrunnelsen er at hallen har litt inntekter fra utleie, sier LO-veteranen blant annet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Treningssentre i grenseland

– Jeg har sagt gjentatte ganger at vi vil sikre disse offentlige velferdstjenestene, og at vi ikke ønsker nye byråkratiske regler for dem. Men hvis kommunen opererer på et helt kommersielt marked, oppstår problemet, fortsetter næringsministeren.

– Er det i grensegangen mellom hvilke tjenester kommunen kan yte uten at det blir definert som å tilhøre et kommersielt marked, uenigheten mellom LO og deg går?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er nettopp den definisjonen vi jobber med å finne. Det er noen vanskelige tilfeller. For eksempel hvis en kommunal svømmehall også inneholder et treningssenter som konkurrerer med private treningssentre.

Bakom lurer ESA

– Hva sier du til at en rekke kommuner Kommunal Rapport har omtalt, har blitt pålagt å betale tilbake millioner i momskompensasjon for sine svømmeanlegg, fordi det hevdes at de konkurrerer med private?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er som sagt derfor vi ønsker å rydde opp. I utgangspunktet er også svømmehaller et kommunalt velferdstiltak.

Røe Isaksen bekrefter at hele prosessen med startet med et brev fra EFTAs overvåkingsorgan ESA i 2015.

ESA reiste da en sak om at offentlige norske virksomheters fritak fra skatt, og det at de ikke kan slås konkurs, innebærer at staten, fylkeskommuner, kommuner og helseforetak kan drive økonomisk virksomhet i strid med EØS-avtalens regler.

– Kommune-H kan privatisere

– Jeg har vært opptatt av å si hva som er vårt utgangspunkt, nemlig at kommunale tjenester skal vernes. Høyre lokalt kan være for å konkurranseutsette noen tjenester, men det er irrelevant i denne sammenhengen, presiserer statsråden.

– Reegård skaper nå større usikkerhet om kommunale tjenester ved å beskylde regjeringen for å ville åpne for konkurranseutsetting, sier Røe Isaksen og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det skjer noe med LO hver valgkamp. Da går de fra å være en fagorganisasjon til en valgkampmaskin for Ap, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette skjer videre:

Statsråden forteller at regjeringen jobber videre med å konkludere i spørsmålene Hjelmengutvalget behandlet.

Utvalget analyserte ikke de samfunnsøkonomisk virkningene av tiltakene det foreslo. Det kartla heller ikke omfanget av det som blir definert som økonomisk aktivitet i offentlig sektor, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet.

Departementet har derfor bestilt en samfunnsøkonomisk analyse. Analysen skal kartlegge omfanget av økonomisk aktivitet drevet av det offentlige og de samfunnsøkonomiske konsekvensene av å ikke innføre tiltak.

Utredningen skal også vurdere behov for tiltak og de samfunnsøkonomiske konsekvensene av de foreslåtte tiltakene. Den samfunnsøkonomiske analysen skal leveres i desember 2019.

Når rapporten foreligger, vil regjeringen vurdere behovet for tiltak, og eventuelt hvilke.