Eldreomsorg:

– De eldre må få større valgfrihet

Gammel kvinne sitter på en stol og ser ut av vinduet. Alderdom. Tiden går. Tiden flyr. Årene går. Bli gammel. Eldes. På sykehjem. Rullator.Gamlehjem. Tenker. Undrer. Savn. Savner. Ensom. Trist. Rullator. Dement. Senior woman is sitting in a room of a nursery home. Foto: Frank May / NTB scanpix NB! MODELLKLARERT
Gammel kvinne sitter på en stol og ser ut av vinduet. Alderdom. Tiden går. Tiden flyr. Årene går. Bli gammel. Eldes. På sykehjem. Rullator.Gamlehjem. Tenker. Undrer. Savn. Savner. Ensom. Trist. Rullator. Dement. Senior woman is sitting in a room of a nursery home. Foto: Frank May / NTB scanpix NB! MODELLKLARERT Foto: Frank May / NPK

Frps ordførerkandidater i Bergen og Oslo har lite ros å gi til de to byenes eldrevelferd.

GARDERMOEN (ABC Nyheter): – Det er ikke så mye ros å gi. Vi opplever at det ikke er mye verdighet for de eldre, sier Fremskrittspartiets ordførerkandidat i Bergen, Marte Monstad, til ABC Nyheter.

Sammen med partiets ordførerkandidat i Oslo, Aina Stenersen, har de fremmet et forslag for landsmøtet for å bedre eldreomsorgen i de to byene. Fem punkter håper de to å realisere.

Eldrepakkeforslaget går i:

* Større valgfrihet til de eldre

* Bygge flere nye sykehjemsplasser

* Stille strengere språkkrav til alle som jobber med eldre

* Sikre flere kjøkken tilbake på sykehjemmene og få gode rammer rundt måltidet

* Få flere aktivitører inn på sykehjemmene

Kritiske til rekommunaliseringen

Monstad viser til at Bergen kommune har gjort om to private sykehjem til kommunale, og tatt fra de eldre muligheten til å velge.

– Og så har vi et byråd som ikke har løftet en eneste finger for å bygge nye sykehjemsplasser, sier hun.

I statistikken de to har lagt ved, viser de til at det i Bergen har blitt 75 færre private sykehjemsplasser, mens antall kommunale sykehjemsplasser har økt med 110.

I Oslo er antall private sykehjemsplasser redusert med 259, mens de kommunale sykehjemsplassene er kuttet med 168.

– I Oslo har det vært voldsom nedtrapping i eldreomsorgen. Det er fjernet 426 sykehjemsplasser og ytterligere 90 er varslet avviklet. Det er drastisk. Når vi vet at antall eldre vil dobles fram mot 2040 er dette dårlig prioritering, sier Stenersen til ABC Nyheter.

Faktasjekk-redaksjonen Faktisk.no sjekket sommeren 2017 hvorvidt dekningen av antall sykehjemsplasser i Oslo var god. Den gang kom Oslo forholdsvis godt ut av undersøkelsen.

Stenersen viser blant annet til nedleggelsen av St. Halvardshjemmet i Oslo i fjor. Hun påpeker at hjemmet var et av Oslos beste og mest populære blant både ansatte og brukere, men at det ble avviklet fordi kommunens kontrakt med den private driveren gikk ut.

– Å legge ned av ideologiske årsaker er å svikte de eldre.

Bakgrunn: Sykehjem ble nedlagt – nå kan fattige tilreisende overnatte der

– Byrådet argumenter med at ikke alle hadde bad på rommene sine, og at det ikke er godkjent standard. Men jeg sjekket og det var 550 kommunale rom som ikke hadde eget bad. Statsråden har sagt at bad på rommene ikke er et absolutt krav, sier hun.

Stenersen reagerer også på at Manglerudhjemmet skal tilbake til kommunal drift, selv om beboerne er svært fornøyd med tilbudet.

(Artikkelen fortsetter under)

Ordførerkandidatene Marte Monstad (til venstre) i Bergen og Aina Stenersen i Oslo. Foto: Martin Huseby Jensen
Ordførerkandidatene Marte Monstad (til venstre) i Bergen og Aina Stenersen i Oslo. Foto: Martin Huseby Jensen

Valgfrihet

Det handler også om de eldres frihet til selv å velge hvor de skal bo, og hvem som skal tilby tjenestene.

Stenersen mener at byrådet i Oslo har bestemt alt fra a til å. Som hvem som skal være hjemmehjelp, når de eldre skal på hjem, hvordan de skal ha det på hjemmet, hva de skal spise, når de står opp og når de legger seg.

– Uverdig, sier hun.

Les også: Fire av ti kommuner spør ikke eldre om hva slags mat de vil ha

– Det skal ikke være slik at bare fordi man kommer på hjem, så skal beboerne innrette seg etter de ansattes rutiner. Vi mener det skal være omvendt, og at de i størst mulig grad skal bestemme selv. For eksempel hva de skal spise og om de vil ha vin til maten.

Skrekkmat

I Bergen, mener Monstad at maten er et skrekkeksempel.

– Jeg har smakt på den noen ganger. Den ene retten vi fikk minner om oppkast på tallerken, sier hun og legger til at dette gjelder særlig de eldre som bor hjemme som får mat for hele uken og så må varme disse i mikroovn.

– Det er ingen matglede. Virkelig fortvilende. Særlig med tanke på at mange eldre har dårlig apetitt og sliter med vekten.

Med det som bakteppe vil de to at alle sykehjem som skal bygges i fremtiden, skal bygges med eget kjøkken.

– Vi vil innføre egne kjøkken på alle nye sykehjem som skal bygges, derfor er vi glade for at regjeringen har varslet at de vil ta halvparten av kostnadene med dette.

I tillegg ønsker ordførerkandidatene å sette av 30 millioner kroner til et forsøksprosjekt hvor aldershjemmene kan søke midler til å bygge kjøkken. De mener det vil bli et langt bedre tilbud for de eldre om hjemmene får egne kjøkken, fremfor store sentralkjøkken. De foreslår dessuten at de desentraliserte kjøkkenene kan lage mat til hjemmeboende i sine distrikt.

Vil gi gode vaner: Bollestad vil motvirke underernæring på sykehjem med pene tallerkener

Vil kutte i kulturen

Flere nye sykehjem. Flere sykehjemsplasser. Nye kjøkken. Slikt koster penger. Monstad sier at Bergen Frps alternative budsjett viser at det er mulig å prioritere.

Blant annet er hun sterkt kritisk til kostnadene knyttet til oppgraderingen av rådhuset i Bergen. Visst var det behov for en oppgradering, men måtte det koste flere hundre millioner, spør hun.

– Blant annet vil vi kutte i finkulturen. Jeg vil heller bruke 400 millioner kroner på å bygge sykehjem og kjøkken enn på et scenehus som veldig få benytter.

Dyr til de eldre: Ap lover hund til alle sykehjem i Oslo

Kommer Frp til makten i Bergen, ser Monstad også på å kutte i byråkratiet. Antall direktør i kommunen er doblet.

– Det eser ut, men vi får ikke gode tjenester av det. Vi vil at disse pengene skal gå til bedre tjenester til innbyggerne, slår ordførerkandidaten i Bergen fast.

– I Oslo vil vi hente midler gjennom blant annet kutt i bilfritt byliv. Og så ser også vi på kulturmidlene. Vi mener at de eldre er en sårbar gruppe som trenger oppmerksomhet. De er blitt nedprioritert ganske lenge, sier Stenersen.

Et annet tiltak er å senke terskelen for at bydelene kjøper sykehjemsplasser av kommunen. Dette, sier hun, er ofte en stor utgift for bydelene, og at hun opplever at flere bydeler derfor vegrer seg å kjøpe plasser.

– Derfor ønsker vi å øremerke midler i budsjettene for å sikre at dette ikke skal skje.

Stenersen påpeker at når deres generasjon kommer på sykehjem vil kravene bli langt større enn de er blant mange av dagens eldre.

Reduserer måltidene: Sykehjem kutter ned på eldremat

Slutte å tenke firkantet

Det må ikke absolutt være private som drifter sykehjemmene, slår de to fast, men at tilbudet er av beste kvalitet.

De ser også på forskjellige boformer. For eksempel studenter inn på sykehjem. Eller samarbeid mellom sykehjem og barnehager og skoler.

Et generasjonsmøte, sier Monstad, og på den måten lage en arena som gir glede for alle aldersgrupper. Det betyr mye for beboerne.

– Vi må slutte å tenke så firkantet på hvordan slikt skal gjennomføres, påpeker hun. De to mener at for eksempel eldrekollektiv kan være en mulighet.

– Med mangel på plasser vil mange eldre som ikke vil bo hjemme tvinges til å bli der. Da kan ensomhetsproblematikken bli enda større i fremtiden. Det gjør meg trist.

Video: Listhaug: – Det handler ikke om å overleve, det handler om å leve:

Partilederen på banen: Frp-leder Siv Jensen lover 700 nye sykehjemsplasser og tilskudd til kokker på sykehjem

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:20 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London
Siste nytt
01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52NorgeFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:20VerdenUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London
Populært