Meny

Eldreomsorg:

– De eldre må få større valgfrihet

Gammel kvinne sitter på en stol og ser ut av vinduet. Alderdom. Tiden går. Tiden flyr. Årene går. Bli gammel. Eldes. På sykehjem. Rullator.Gamlehjem. Tenker. Undrer. Savn. Savner. Ensom. Trist. Rullator. Dement. Senior woman is sitting in a room of a nursery home. Foto: Frank May / NTB scanpix NB! MODELLKLARERT
Gammel kvinne sitter på en stol og ser ut av vinduet. Alderdom. Tiden går. Tiden flyr. Årene går. Bli gammel. Eldes. På sykehjem. Rullator.Gamlehjem. Tenker. Undrer. Savn. Savner. Ensom. Trist. Rullator. Dement. Senior woman is sitting in a room of a nursery home. Foto: Frank May / NTB scanpix NB! MODELLKLARERT Foto: Frank May / NPK

Frps ordførerkandidater i Bergen og Oslo har lite ros å gi til de to byenes eldrevelferd.

GARDERMOEN (ABC Nyheter): – Det er ikke så mye ros å gi. Vi opplever at det ikke er mye verdighet for de eldre, sier Fremskrittspartiets ordførerkandidat i Bergen, Marte Monstad, til ABC Nyheter.

Sammen med partiets ordførerkandidat i Oslo, Aina Stenersen, har de fremmet et forslag for landsmøtet for å bedre eldreomsorgen i de to byene. Fem punkter håper de to å realisere.

Eldrepakkeforslaget går i:

* Større valgfrihet til de eldre

* Bygge flere nye sykehjemsplasser

* Stille strengere språkkrav til alle som jobber med eldre

* Sikre flere kjøkken tilbake på sykehjemmene og få gode rammer rundt måltidet

* Få flere aktivitører inn på sykehjemmene

Kritiske til rekommunaliseringen

Monstad viser til at Bergen kommune har gjort om to private sykehjem til kommunale, og tatt fra de eldre muligheten til å velge.

– Og så har vi et byråd som ikke har løftet en eneste finger for å bygge nye sykehjemsplasser, sier hun.

I statistikken de to har lagt ved, viser de til at det i Bergen har blitt 75 færre private sykehjemsplasser, mens antall kommunale sykehjemsplasser har økt med 110.

I Oslo er antall private sykehjemsplasser redusert med 259, mens de kommunale sykehjemsplassene er kuttet med 168.

– I Oslo har det vært voldsom nedtrapping i eldreomsorgen. Det er fjernet 426 sykehjemsplasser og ytterligere 90 er varslet avviklet. Det er drastisk. Når vi vet at antall eldre vil dobles fram mot 2040 er dette dårlig prioritering, sier Stenersen til ABC Nyheter.

Faktasjekk-redaksjonen Faktisk.no sjekket sommeren 2017 hvorvidt dekningen av antall sykehjemsplasser i Oslo var god. Den gang kom Oslo forholdsvis godt ut av undersøkelsen.

Stenersen viser blant annet til nedleggelsen av St. Halvardshjemmet i Oslo i fjor. Hun påpeker at hjemmet var et av Oslos beste og mest populære blant både ansatte og brukere, men at det ble avviklet fordi kommunens kontrakt med den private driveren gikk ut.

– Å legge ned av ideologiske årsaker er å svikte de eldre.

Bakgrunn: Sykehjem ble nedlagt – nå kan fattige tilreisende overnatte der

– Byrådet argumenter med at ikke alle hadde bad på rommene sine, og at det ikke er godkjent standard. Men jeg sjekket og det var 550 kommunale rom som ikke hadde eget bad. Statsråden har sagt at bad på rommene ikke er et absolutt krav, sier hun.

Stenersen reagerer også på at Manglerudhjemmet skal tilbake til kommunal drift, selv om beboerne er svært fornøyd med tilbudet.

(Artikkelen fortsetter under)

Ordførerkandidatene Marte Monstad (til venstre) i Bergen og Aina Stenersen i Oslo. Foto: Martin Huseby Jensen
Ordførerkandidatene Marte Monstad (til venstre) i Bergen og Aina Stenersen i Oslo. Foto: Martin Huseby Jensen

Valgfrihet

Det handler også om de eldres frihet til selv å velge hvor de skal bo, og hvem som skal tilby tjenestene.

Stenersen mener at byrådet i Oslo har bestemt alt fra a til å. Som hvem som skal være hjemmehjelp, når de eldre skal på hjem, hvordan de skal ha det på hjemmet, hva de skal spise, når de står opp og når de legger seg.

– Uverdig, sier hun.

Les også: Fire av ti kommuner spør ikke eldre om hva slags mat de vil ha

– Det skal ikke være slik at bare fordi man kommer på hjem, så skal beboerne innrette seg etter de ansattes rutiner. Vi mener det skal være omvendt, og at de i størst mulig grad skal bestemme selv. For eksempel hva de skal spise og om de vil ha vin til maten.

Skrekkmat

I Bergen, mener Monstad at maten er et skrekkeksempel.

– Jeg har smakt på den noen ganger. Den ene retten vi fikk minner om oppkast på tallerken, sier hun og legger til at dette gjelder særlig de eldre som bor hjemme som får mat for hele uken og så må varme disse i mikroovn.

– Det er ingen matglede. Virkelig fortvilende. Særlig med tanke på at mange eldre har dårlig apetitt og sliter med vekten.

Med det som bakteppe vil de to at alle sykehjem som skal bygges i fremtiden, skal bygges med eget kjøkken.

– Vi vil innføre egne kjøkken på alle nye sykehjem som skal bygges, derfor er vi glade for at regjeringen har varslet at de vil ta halvparten av kostnadene med dette.

I tillegg ønsker ordførerkandidatene å sette av 30 millioner kroner til et forsøksprosjekt hvor aldershjemmene kan søke midler til å bygge kjøkken. De mener det vil bli et langt bedre tilbud for de eldre om hjemmene får egne kjøkken, fremfor store sentralkjøkken. De foreslår dessuten at de desentraliserte kjøkkenene kan lage mat til hjemmeboende i sine distrikt.

Vil gi gode vaner: Bollestad vil motvirke underernæring på sykehjem med pene tallerkener

Vil kutte i kulturen

Flere nye sykehjem. Flere sykehjemsplasser. Nye kjøkken. Slikt koster penger. Monstad sier at Bergen Frps alternative budsjett viser at det er mulig å prioritere.

Blant annet er hun sterkt kritisk til kostnadene knyttet til oppgraderingen av rådhuset i Bergen. Visst var det behov for en oppgradering, men måtte det koste flere hundre millioner, spør hun.

– Blant annet vil vi kutte i finkulturen. Jeg vil heller bruke 400 millioner kroner på å bygge sykehjem og kjøkken enn på et scenehus som veldig få benytter.

Dyr til de eldre: Ap lover hund til alle sykehjem i Oslo

Kommer Frp til makten i Bergen, ser Monstad også på å kutte i byråkratiet. Antall direktør i kommunen er doblet.

– Det eser ut, men vi får ikke gode tjenester av det. Vi vil at disse pengene skal gå til bedre tjenester til innbyggerne, slår ordførerkandidaten i Bergen fast.

– I Oslo vil vi hente midler gjennom blant annet kutt i bilfritt byliv. Og så ser også vi på kulturmidlene. Vi mener at de eldre er en sårbar gruppe som trenger oppmerksomhet. De er blitt nedprioritert ganske lenge, sier Stenersen.

Et annet tiltak er å senke terskelen for at bydelene kjøper sykehjemsplasser av kommunen. Dette, sier hun, er ofte en stor utgift for bydelene, og at hun opplever at flere bydeler derfor vegrer seg å kjøpe plasser.

– Derfor ønsker vi å øremerke midler i budsjettene for å sikre at dette ikke skal skje.

Stenersen påpeker at når deres generasjon kommer på sykehjem vil kravene bli langt større enn de er blant mange av dagens eldre.

Reduserer måltidene: Sykehjem kutter ned på eldremat

Slutte å tenke firkantet

Det må ikke absolutt være private som drifter sykehjemmene, slår de to fast, men at tilbudet er av beste kvalitet.

De ser også på forskjellige boformer. For eksempel studenter inn på sykehjem. Eller samarbeid mellom sykehjem og barnehager og skoler.

Et generasjonsmøte, sier Monstad, og på den måten lage en arena som gir glede for alle aldersgrupper. Det betyr mye for beboerne.

– Vi må slutte å tenke så firkantet på hvordan slikt skal gjennomføres, påpeker hun. De to mener at for eksempel eldrekollektiv kan være en mulighet.

– Med mangel på plasser vil mange eldre som ikke vil bo hjemme tvinges til å bli der. Da kan ensomhetsproblematikken bli enda større i fremtiden. Det gjør meg trist.

Video: Listhaug: – Det handler ikke om å overleve, det handler om å leve:

Partilederen på banen: Frp-leder Siv Jensen lover 700 nye sykehjemsplasser og tilskudd til kokker på sykehjem

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 Frp-kilder mener Venstre posisjonerer seg for regjeringsexit05:51 UD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30 Bolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08 Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38 Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32 Interpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 Tyrkia driver systematisk overvåkning: – Ren spionasje på norsk jord16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 – Dette er en stor dag for klimaet, Norge og verden14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale
Siste nytt
13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53PolitikkFrp-kilder mener Venstre posisjonerer seg for regjeringsexit05:51ReiseUD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51PolitikkMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30VerdenBolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08PengerIkke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38PengerBoligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32VerdenInterpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28VerdenKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46VerdenTyrkia driver systematisk overvåkning: – Ren spionasje på norsk jord16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18Næringsliv– Dette er en stor dag for klimaet, Norge og verden14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale
Populært