Arbeiderpartiets landsmøte:– EØS-avtalen brukes som rambukk mot norske arbeidsfolk

Arild Grande la fram innstillingen fra utvalget om en ny politikk for arbeidslivet på Arbeiderpartiets landsmøte fredag.
Arild Grande la fram innstillingen fra utvalget om en ny politikk for arbeidslivet på Arbeiderpartiets landsmøte fredag. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi som er EØS-avtalens sterkeste forsvarer må også lytte til dem som rammes når EØS brukes som rambukk mot arbeidsfolk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sa Arild Grande da han fredag la fram innstillingen fra Arbeiderpartiets arbeidslivsutvalg for partiets landsmøte.

– Arbeiderbevegelsen skapte den norske modellen, som egentlig er den sosialdemokratiske modellen, som høyresiden alltid har kjempet imot, sa Grande og fortsatte:

– Vi ser, og vi skal stå sammen med arbeidsfolk som mister sitt levebrød fordi det er billigere å hente inn utenlandsk arbeidskraft.

Motstanden mot EØS i fagbevegelsen vokser som følge av den sosiale dumpingen mange opplever, ikke minst som følge av den frie flyten av billig arbeidskraft til Norge.

Men i motsetning til dem som setter dette i sammenheng med EØS-avtalen, er Ap-landsmøtet en bastion for EØS.

– Regjeringen og arbeidsgiverne er trusselen

Partileder Jonas Gahr Støre fikk en av de største applaussalvene under sin landsmøtetale torsdag, da han forsikret om partiets entusiasme for EØS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grande, som er partiets arbeidslivspolitiske talsmann på Stortinget, slår fast at det er høyrepartiene og arbeidsgiverne, ikke EØS-avtalen, som er problemet.

– Høyreregjeringa og arbeidsgiverne er den største trusselen mot norske arbeidsfolk, sier Grande, men mener også det er grunn til kritikk mot EU:

– Vi må bli tøffere mot EU, og våge å si nei til det vi er imot, slik som vi gjør mot EUs jernbanepakke 4.

Denne neste bølge av liberalisering av jernbanen som EU fremmer med sin «jernbanepakke», har Ap i opposisjon sagt de vil gå imot, mens regjeringen gir den entusiastisk støtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Ap frikjenner EØS-avtalen, går deres mulig samarbeidspartner Senterpartiet klart mot.

– Nasjonal politikk, ikke EØS

Men er denne arbeidslivspakka som landsmøtet skal behandle, tilstrekkelig til å berolige EØS-skeptikerne i fagbevegelsen?

Spørsmålet går til LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, som også sitter i Arbeiderpartiets sentralstyre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Partiet har i mange år tatt uroen ved EØS på alvor. Det flertallet vi fikk på plass med KrF før de gikk inn i regjering, for innstramming i reglene for innleie av arbeidskraft og bemanningsbransjen, var viktig, sier LO-sjefen til ABC Nyheter.

– Partiet er tydelig i kampen mot sosial dumping. Jeg mener spørsmålene om kamp mot sosial dumping først og fremst handler om å ha en regjering som tar det på tilstrekkelig alvor. Mange av de utfordringene vi ser i Norge i dag, løser vi gjennom nasjonal politikk, insisterer LO-lederen.

Hva med RKL og kabotasje?

I fjor viste det seg imidlertid at Norge føyde seg da EØS-overvåkingsorganet ESA overprøvde norsk Høyesterett og sa at en ordning for utenlandske arbeideres reise- kost- og losjigodtgjørelse (RKL) var ulovlig etter EUs regler.

– Viser ikke ESAs pålegg i RKL-saka, EUs kabotasjeregler for lastebiler og busser og andre saker at EØS virkelig betyr noe negativt for fagbevegelsen i Norge?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– RKL-avgjørelsen ble vedtatt i tariffnemnda mot vår stemme, med basis i et EU-direktiv som ikke trer i kraft før 2020. Reglene er ivaretatt innenfor våre nasjonale grenser, svarer Gabrielsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utfordringene er hjemmeavla

– Er det ingen sider ved EUs regelverk som virker negativt for norsk arbeidsliv, som norske regjeringer ikke kan forandre på?

– Vinteren har vist hvordan dette slår ut med mange dårlige lastebiler. Kabotasjereglene er det stor debatt om i Europa. Mange europeiske land vil ha bedre reguleringer. Det er også viktig at disse reglene ikke bare er nasjonale, men sikrer trygghet i flere land, sier Gabrielsen.

Men LO-lederen vedgår at heller ikke EØS-avtalen er perfekt.

– Det er ingen perfekte avtaler. Men vi mener jo at EØS-avtalen over tid har tjent oss vel. Veldig mye av det som kommer fra EU, er minsteregler. Vår oppgave er å bringe dette lenger for å bevare det som er bra ved norsk arbeidsliv, sier Hans-Christian Gabrielsen og konkluderer:

– Mye av de utfordringene vi har i norsk arbeidsliv, er hjemmeavla.

Les innstillingen fra Arbeiderpartiets arbeidslivsutvalg