Regionstriden fortsetterFrp Akershus varsler omkamp om Viken-regionen

UNDER PRESS: Monica Mæland, kommunal- og moderniseringsminister (H) i debatt om fylker og regioner.
UNDER PRESS: Monica Mæland, kommunal- og moderniseringsminister (H) i debatt om fylker og regioner. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruppeleder i Akershus Frp, Vibeke Limi, mener også Viken-sammenslåingen bør opphøre hvis Finnmark får forbli et eget fylke. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruppeleder for Frp i Akershus fylkesting, Vikebe Limi, varsler overfor ABC Nyheter at de er klare for omkamp om Viken-regionen.

Mandag ble det klart at kommunalminister Monica Mæland (H) legger prosessen med sammenslåing av Finnmark og Troms på is fram til stortingsbehandling i høst.

Det innebærer imidlertid ikke noen endelig parkering, understreker Mæland. Hun forholder seg til gjeldende stortingsvedtak om at fylkene skal slås sammen fra 1. januar 2020.

I Stortinget vil Senterpartiet på første stortingsmøte i høst legge fram et forslag som sier at «Troms og Finnmark slås ikke sammen fra 1. januar 2020".

Monica Mæland har advart mot at hele regionreformen kan ryke hvis prosessen med å slå sammen Finnmark og Troms havarerer.

Krever likebehandling

Vibeke Limi (Frp) varsler at Finnmark-omkampen kan få konsekvenser for Viken-regionen. Foto: Pressefoto Akershus fylkeskommune
Vibeke Limi (Frp) varsler at Finnmark-omkampen kan få konsekvenser for Viken-regionen. Foto: Pressefoto Akershus fylkeskommune

– Først og fremst må vi avvente og se hva som skjer med Troms og Finnmark. Men kommer dette til Stortinget som en sak og Finnmark får forbli som de er, kan de ikke la oss tvangssammenslåtte forbli slik, sier Limi til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man ikke gjøre noe annet enn å likebehandle og det betyr at tvangsekteskapet Viken ble pålagt, bør opphøre, sier Limi.

Regionreformen

* De fire samarbeidspartiene er enige om å erstatte de eksisterende fylkene med elleve nye regioner:

* Telemark og Vestfold går sammen i én region.

* Buskerud, Akershus og Østfold blir til ny Viken-region.

* Aust-Agder og Vest-Agder blir til ett Agder.

* Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag blir ett Trøndelag.

* Hedmark og Oppland blir til region Innlandet.

* Hordaland og Sogn og Fjordane blir til region Vestlandet.

* Møre og Romsdal, Rogaland og Oslo fortsetter som i dag.

* De tre nordligste fylkene skal reduseres til to. Troms og Finnmark slås sammen, mens Nordland består som i dag.

* Sammenslåingen av Trøndelag er alt vedtatt, med virkning fra 1. januar 2018. De øvrige endringene skal tre i kraft fra 1. januar 2020.

Den omstridte sammenslutningen av Akershus, Buskerud og Østfold til storfylket Viken gikk igjennom i november i fjor.

Alle tre fylkesting gikk imot Viken-prosjektet som H, Frp, Venstre og KrF banket gjennom i sitt regionreform-vedtak i Stortinget 8. juni.

– Vi har kjempet mot denne sammenslåingen som ingen av de tre fylkene ønsket. Sanner snakket om modernisering. Jeg ser ikke konturen av noen modernisering, sa Vibeke Limi (Frp) i en debatt i oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mæland: – Sp og Ap argumenterer for at det er frivillig å følge Stortingets vedtak

På Dagsnytt Atten på NRK mandag kritiserte Mæland Arbeiderpartiet og Senterpartiet for å gå imot Stortingets flertall.

– Arbeiderpartiet og Senterpartiet argumenterer for at det er helt frivillig å følge Stortingets vedtak. Det er sånn nå at om man er lokalpolitiker og uenig med Stortinget, så kan vi nå bare avholde folkeavstemninger, sa Mæland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan ikke være ett prinsipp for Finnmark og helt andre prinsipper for resten av landet. Dette handler om å ha et prinsipp knyttet til om Stortinget bestemmer eller ikke, sa Høyre-ministeren.

På spørsmål om hele reformen kan ryke hvis Finnmark forblir alene, svarte Mæland følgende:

– Stortinget har vedtatt en helhetlig regionreformen. Når deler av den ryker ved at det minste fylket eventuelt får bli stående, vil det invitere til en debatt om hele reformen.

Støre: – Skremsel

Overfor ABC Nyheter avviste Ap-leder Jonas Gahr Støre mandag at en omkamp om Troms og Finnmark vil sette regionreformen på spill.

– Dette er skremsel og et forsøk på å gi Finnmark skylden for noe som helt og holdent er hennes eget ansvar. Regjeringen har forsøkt å kjøre over folk med en dårlig utredet reform og en rotete prosess, og denne uttalelsen gir inntrykk av at Mæland helst vil droppe saken, sa Ap-lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: – Hele regionreformen står på spill hvis Finnmark skal bestå

– Hvorfor skal Finnmark slippe unna omorganiseringen, mens resten av landet skal gjøre det?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er jo ikke sånn at resten av landet omorganiseres. Møre og Romsdal består, og det samme gjør Rogaland og Oslo. Dessuten er Finnmark et fylke som skiller seg ut på mange områder, og det er ikke gitt at det skal behandles som resten av landet. Her må det gå an å finne løsninger som ivaretar både Troms og Finnmark, svarte Støre.

Jonas Gahr Støre mener regjeringen og Mæland må snu.

– Demokratiske vedtak skal følges, og det er liten tvil om at det finnes tvangsvedtak som kan få gjennomført denne sammenslåingen. Spørsmålet er om det er klokt – demokratiet legger jo også vekt på at vedtak skal ha legitimitet og være forankret. Her har regjeringen kjørt på med en prosess med svak legitimitet og forankring, så det blir å snu ting på hodet å skyte på Finnmark, sa Støre til ABC Nyheter mandag kveld.

Tidslinje - striden om Finnmark+Troms

8. juni 2017: Stortinget vedtar regjeringens regionreform som reduserer antall fylker til 11.

Oktober 2017: Troms fylkesting vedtar å sette i gang prosess med Finnmark om sammenslåing.

31. oktober 2017: Et felles fylkestingsmøte med Finnmark og Troms avholdes i Kirkenes. De vedtar at forhandlinger skal gjennomføres mellom de to fylkenes forhandlingsutvalg. Det ender med at Finnmark bryter forhandlingene.

Mars 2018: Troms fylkesting godkjenner avtale om sammenslåing av Troms og Finnmark. Dersom Finnmark ikke godkjenner avtalen, ber Troms om at kommunal- og moderniseringsministeren skal fastsette medlemmene og mandat for fellesnemnd som skal gjennomføre sammenslåing.

10. mai 2018: Senterpartiet varsler lovforslag i Stortinget om å reversere vedtaket om tvangssammenslåing.

21. juni 2018: Finnmark fastholder sitt nei til sammenslåing og deres fylkesting beslutter å ikke oppnevne medlemmer av fellesnemnd.

En halv time etter vedtaket publiserer kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) en ny forskrift som reduserer Finnmarks representasjon i fellesnemnda og gir Troms fullmakt til å drive fellesnemnda alene.

12.7.2018: Fylkesrådet i Troms anbefaler at Fylkestinget på sitt møte 10. august skal vedta at det «... anser det som umulig for medlemmer fra Troms å gjennomføre sitt arbeid i fellesnemnda uten at Finnmark deltar i nemnda.»

Fylkesrådet (Ap, Sp, V, KrF) innstiller videre på å be Kommunal- og moderniseringsdepartementet å gjennomføre den regionale fellesnemndas oppgaver for gjennomføring av sammenslåingen.

Juli 2018: Rødt avviser forslaget om å be departementet gjennomføre sammenslåingen. Rødt foreslår at Fylkestinget 10. august i stedet skal kreve at statsråden fremmer sak for Stortinget om å omgjøre vedtaket om tvangssammenslåing.

10. august 2018: Flertallet i Troms fylkesting sier nei til å delta i en fellesnemnd og ber Kommunal- og moderniseringsdepartementet gjennomføre arbeidet med sammenslåing. Statsråd Monica Mæland sier nei til det og ber de to fylkene ordne opp.

20. august 2018: Monica Mæland innkaller de to fylkene til møte. Bare Troms kommer. Mæland konkluderer med at hun ikke kommer videre før Stortinget har behandlet saken.