Märtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom

Märtha Louise oppfordrer folk til å holde motet oppe under coronakrisen.
Märtha Louise oppfordrer folk til å holde motet oppe under coronakrisen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et ferskt Instagram-innlegg deler prinsesse Märtha Louise sine tanker om sorgen etter Ari Behns død og om å holde motet oppe i tøffe coronatider.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«I dag dukket de første vårtegnene opp i hagen her. Så vakre disse vårblomstene er som alltid spirer gjennom dødt løv. Vi i vår lille familie har gått gjennom - og går fremdeles gjennom - en hard tid etter Aris død. Den vanskeligste vi har vært gjennom.»

Slik innleder prinsesse Märtha Louise et Instagram-innlegg sammen med et bilde av krokuser som har begynte å vokse. Hun fortsetter med å beskrive hvordan tiden har vært for henne og døtrene etter at hennes eksmann Ari Behn begikk selvmord 1. juledag.

Se dette innlegget på Instagram

I dag dukket de første vårtegnene opp i hagen her. Så vakre disse vårblomstene er som alltid spirer gjennom dødt løv. Vi i vår lille familie har gått gjennom - og går fremdeles gjennom - en hard tid etter Aris død. Den vanskeligste vi har vært gjennom. Helt fra jul og selv før Covid-19 var et verdens-faktum, var vi i mørke bølgedaler av sorg og jeg måtte finne fotfeste alene i foreldre-rollen for tre skjøre, vakre, sårbare, fine barn som trenger meg 24/7. Tidligere møter med døden har vært naturlige årsaker. Og selv om døden noen ganger har kommet alt for tidlig, og selv om sorgprosessen har vært vond, har den likevel vært fredfull. Avklart. Det var den ikke nå og har gjort prosessen lang og sorgtung og den vil selvfølgelig fortsette langt inn i fremtiden. Og nå når den verden vi kjente har snudd seg på hodet og alt er usikkert og hverdagen ny og med mer fysisk avstand, ser jeg hvor sårbare vi mennesker er. Men likevel sterke. For det har slått meg gjennom denne dype sorgdalen, og med Corona-virusets sterke tilstedeværelse på jorden i tillegg, at vi mennesker kan tåle veldig mye. Som disse krokusene som trosser frost og tæle for å blomstre. Mange kjemper hver dag på jobb for å redde menneskeliv og gjøre det beste for samfunnet. Og for dem er jeg uendelig takknemlig. Likevel vet jeg mange sliter hjemme, både med sorg for dem de har mistet eller er redde for dem de er glad i, angst for hva framtiden bringer og sliter med ensomhet eller kanskje har et utrygt hjemmemiljø. Hold ut. Det kommer en vår etter vinteren. En vår der verden igjen gir mening om enn kanskje på en ny måte. Vi kommer gjennom også dette. Ta inn de vakre vårtegnene. Dem kan du beundre helt alene og gir oss håp om at våren snart slår ut i full blomst. ❤️

Et innlegg delt av Märtha Louise (@iam_marthalouise)

Sorgtung prosess

Under begravelsen holdt Maud Angelica tale for sin far som rørte hele Norge, mens Märtha Louise kjempet med tårene ved siden av henne. Prinsessen har siden vært ordknapp offentlig om Behns dødsfall, men i sitt siste Instagram-innlegg åpner hun seg om hvordan livet har vært for henne og døtrene.

«Helt fra jul og selv før Covid-19 var et verdens-faktum, var vi i mørke bølgedaler av sorg og jeg måtte finne fotfeste alene i foreldre-rollen for tre skjøre, vakre, sårbare, fine barn som trenger meg 24/7.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prinsessen forteller at selv om sorgprosessen i tidligere møter med døden har vært vond, så har omstendighetene like fullt vært avklart og fredfull.

«Det var den ikke nå og har gjort prosessen lang og sorgtung og den vil selvfølgelig fortsette langt inn i fremtiden. Og nå når den verden vi kjente har snudd seg på hodet og alt er usikkert og hverdagen ny og med mer fysisk avstand, ser jeg hvor sårbare vi mennesker er. Men likevel sterke.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

VIDEO:Maud Angelica Behn: – Det finnes alltid en utvei!

En ny vår

Märtha trekker paralleller til de blomstrende krokusene i hagen når hun skriver at hun opplever at mennesker er i stand til å takle motgang – både i sorg over noen som er gått og coronapandemien som nå raser verden rundt.

«Mange kjemper hver dag på jobb for å redde menneskeliv og gjøre det beste for samfunnet. Og for dem er jeg uendelig takknemlig. Likevel vet jeg mange sliter hjemme, både med sorg for dem de har mistet eller er redde for dem de er glad i, angst for hva framtiden bringer og sliter med ensomhet eller kanskje har et utrygt hjemmemiljø. Hold ut.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avslutningsvis domineres innlegget av symbolikken ved at våren alltid kommer etter vinteren.

«Det kommer en vår etter vinteren. En vår der verden igjen gir mening om enn kanskje på en ny måte. Vi kommer gjennom også dette. Ta inn de vakre vårtegnene. Dem kan du beundre helt alene og gir oss håp om at våren snart slår ut i full blomst.»


Om du har det vanskelig eller kjenner noen som har det vanskelig, be om hjelp! Ring en venn, snakk med familien din, gå til fastlegen eller ring Mental Helses hjelpetelefon: 116 123, Røde Kors: 80033 321 eller Kirkens SOS: 22400040.