Svensk TV4 sparker Alexander Bard etter kritikkstorm

Alexander Bard fikk hard kritikk etter sine Twitter-utfall mot Black Lives Matter-bevegelsen. Nå har han mistet jobben i svenske TV4. Foto: Wikimedia
Alexander Bard fikk hard kritikk etter sine Twitter-utfall mot Black Lives Matter-bevegelsen. Nå har han mistet jobben i svenske TV4. Foto: Wikimedia Foto: a
Artikkelen fortsetter under annonsen

TV4-profilen Alexander Bard gikk hardt ut mot Black Lives Matter-bevegelsen på Twitter. Først etter kraftige reaksjoner fra fotballmiljøet mistet Bard jobben.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Musiker og produsent Alexander Bard var på 90-tallet kjent fra den svenske musikkgruppen Army of Lovers, men de siste årene har han vært jurymedlem i «Talang», som er den svenske utgaven av «Norske Talenter». Det var Aftonbladet som meldte at den profilerte dommeren gikk hardt ut mot Black Lives Matter-bevegelsen i flere engelskspråklige Twitter-meldinger. Blant annet skrev han følgende:

«Dersom svarte liv skal spille en rolle, så burde de ta seg sammen, studere hardt, skaffe jobb og tjene egne penger istedenfor å leve på velferdssystemet».

Etter at de første reaksjonene på meldingene kom, uttalte TV4s kommunikasjonssjef Charlie Forsberg til Aftonbladet at kanalen ikke ønsket å svare på hva talent-dommeren mente privat eller på sine plattformer i sosiale medier.

Dette fikk flere til å reagere sterkt. Blant annet gikk Bards dommerkollega i «Talang», sanger og influencer Bianca Ingrosso ut og stilte tydelig krav til TV4:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enten fikk de sparke ham, eller så ville hun forlate programmet.

– Dette er et feigt svar

Bundesliga-proff Robin Quaison delte et bilde av Bards uttalelser på sin Instagram-konto og oppfordret samtidig til boikott.

«Jeg er opprørt over denne ignorante og rasistiske uttalelsen og håper at alle som tenker det samme, gjør stemmen sin hørt mot rasisme. Etter å ha lest TV4s kommentar angående Alexander Bards ord, blir jeg enda mer opprørt! Dette er et feigt svar av TV4 . Som arbeidsgiver har dere et ansvar! Jeg krever at TV4 tar stilling til saken og handler, jeg kommer til å boikotte alt som er koblet til TV4», skriver Quaison i innlegget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Quaison fikk full støtte fra de svenske landslagsprofilene John Guidetti, Jimmy Durmaz, Dejan Kulusevski, Emil Forsberg og Mikael Lustig. I et innlegg på Instagram ba Martin Ødegaards lagkamerat i Real Sociedad, Alexander Isak, TV4 om å ta affære etter Bards uttalelser:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Har dere ikke nulltoleranse for rasisme? Vi har sett at dere har tatt stilling til og handlet mot andre ting, vi forventer intet mindre nå».

– Deilig å ha ryggen fri

Sent lørdag kveld kom svaret fra TV4 om at de avslutter samarbeidet med Bard etter kritikk mot tv-profilens uttalelse om Black lives matter-bevegelser på Twitter. TV4 skriver i en epost til TT at han derfor ikke vil fortsette i jobben som jurymedlem på «Talang».

– Jeg kommenterer ikke mine kommentarer, det får andre gjøre, sa Alexander Bard til Aftonbladet.

– Dette er en beslutning som har blitt tatt i løpet av månedene med corona, og i stedet for å gå ut med det i august, var det bedre å si nå at jeg ikke kommer til å være med i «Talang» neste sesong. Det kjennes deilig å ha ryggen fri og ikke ha noe ansvar overfor TV4.

Han har ellers ingen planer om å bli mindre kontroversiell i tiden fremover.

– Denne Twitter-meldingen er ingenting mot hva jeg kommer til å stille med i høst, sier han til Aftonbladet.