Kommer du for tidlig? Her er ekspertens råd og vink

Det finnes flere tips og råd man kan benytte seg av.
Det finnes flere tips og råd man kan benytte seg av.  Foto: Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du måttet be partneren din om unnskyldning mer enn én gang når moroa tok slutt tidligere enn ønsket?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du nervøs før et seksuelt møte i det hele tatt begynner, fordi du tidligere har hatt for tidlig utløsning?

Så mange som én av tre menn opplever for tidlig sædavgang i løpet av livet. Det er faktisk så normalt at anerkjente klinikker anser for tidlig sædavgang som en «vanlig seksuell plage» og insisterer på at så lenge det skjer en gang i blant, har du ingenting å bekymre deg for, skriver magasinet AskMen.

– Mange menn som opplever at de kommer for raskt, får faktisk ikke orgasme raskere enn andre menn når de testes, så det første du bør tenke på hvis du er bekymret, er om opplevelsene dine kan være normale, sier forsker Nicole Prause til magasinet.

Se video: – Smakte forferdelig!

Innenfor normalområdet?

Selv om det ikke finnes noen gylden regel for å diagnostisere rask utløsning, sier Prause at du ikke bør være bekymret hvis du bare har penetrerende vaginalt samleie i to minutter før orgasme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du bør anse det som et problem hvis du nesten alltid får utløsning innen ett minutt etter penetrering, ikke klarer å utsette utløsningen og/eller føler deg så frustrert at du helt unngår seksuell intimitet, skriver AskMen. Da kan det være verdt å ta en tur til legen for å ta opp situasjonen.

Prause forsikrer at hvis du ønsker å øke forsinkelsen til utløsning, vil du kunne gjøre det med behandling.

Og forskeren mener det også finnes positive sider ved det:

– Du kan utvikle bedre ferdigheter innen oralsex, langsommere berøring og lignende positive sexvaner på grunn av kortere utløsningstid, noe som gjør deg til en bedre elsker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere råd

Hvis du fortsatt er bekymret for at du har problemer med å bli ferdig for raskt under sex, finnes det flere råd og vink som kan hjelpe på veien.

Psykiske problemer som stress og depresjon kan forverre tilstanden, og er langt vanligere enn en spesifikk fysisk tilstand, for eksempel økt følsomhet, betennelse i prostata eller ryggmargsproblemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen ganger går for tidlig sædavgang over av seg selv i løpet av et par uker eller måneder uten besøk på legekontoret. Den beste måten å begynne på er å redusere stresset, så det å unne seg deg litt hvile og rekreasjon og se hvordan det går.

Ifølge Prause er følgende tre løsninger de beste for å behandle for tidlig utløsning:

1. Klemmeteknikker

Hvis du får en følelse av at du er i ferd med å få for tidlig utløsning, kan du eller partneren din klemme på penisskaftet rett under hodet med tommelen på den ene siden og pekefingrene på den andre. Klem i cirka 20 sekunder, slipp, og du bør kunne fortsette den seksuelle aktiviteten.

Når du bruker denne teknikken effektivt over lengre tid, kan du utsette utløsningen ved å klemme.

Etter hvert som du blir mer komfortabel med din seksuelle evne og utholdenhet, vil du etter hvert lære deg å utsette orgasmen uten klemmingen. Denne øvelsen kan gjentas så ofte som nødvendig, og krever ofte åpen kommunikasjon med partneren din.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Bedøvende kremer

En annen mulig behandling er medisiner som bidrar til å utsette utløsningen. Disse bedøvende kremene og sprayene inneholder et bedøvelsesmiddel, for eksempel benzokain, lidokain eller prilokain, som smøres på penis 10-15 minutter før sex for å redusere følelsen og dermed utsette utløsningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bedøvende kremer er faktisk nyttige for menn, men ettersom disse også smitter over på partneren din, bør du ikke bruke dem uten partnerens samtykke, råder Prause.

Selv om lokalbedøvende midler er effektive, har de også potensielle bivirkninger. Noen menn rapporterer om midlertidig nedsatt følsomhet og redusert seksuell nytelse.

Noen ganger rapporterer også kvinnelige partnere om disse effektene ved kontakt med den behandlede penisen.

3. Antidepressiva

Her er ikke målet at man skal gå på slike medisiner resten av livet, påpeker Prause, men at de kan prøves i en kortere periode. Faktisk kan en måneds prøveperiode være nok, da de skal ha rask effekt. Når denne typen medisiner gis for å behandle rask sædavgang, kan de bidra til å utsette orgasmen i flere minutter.

Legemidler som brukes til denne typen behandling er blant annet selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI).