Livsstil

Kilopris over 200.000 kroner – vokser vilt i Norge

Japanere betaler astronomiske priser for en sopp som ikke er uvanlig å finne i norsk furuskog.

Matsutake-soppen kalles også kransmusserong. De mest strøkne eksemplarene kan oppnå ville priser.
Publisert

Flere japanske medier melder om rekordpris på åtte matsutake-sopper, som i oktober ble omsatt på auksjon i Hyōgo. For 263 gram betalte budvinneren et beløp som tilsvarer 59.500 norske kroner. 

Det gir en kilopris på svimlende 226.000 kroner, og gjør soppen til en av verdens dyreste.

Mulig å finne

Matsutake går også under navnet kransmusserong. Den vokser vilt i norske skoger.

–  Soppen er ikke et veldig vanlig syn, men absolutt mulig å finne. Selv er jeg ute i skogen nesten daglig, og jeg ser den kanskje hvert fjerde eller femte år, sier forsker Tor Erik Brandrud ved Norsk institutt for naturforskning til ABC Nyheter. Han er en av landets ledende mykologer.

Forsker Tor Erik Brandrud.

Brandrud opplyser at soppen trives best i furuskoger på sandbunn, og at den er vanligst i de østligste skogtraktene på Østlandet. Det er blant annet en del kjente forekomster på furumoene rundt Elverum. Også i Pasvik i Finnmark er den utbredt.

Artsdatabanken oppgir rundt 100 kjente vekstområder i landet og anslår den reelle utbredelsen til å omfatte rundt 700 steder, med totalt 14.000 sopper. Arten er vurdert som sårbar. 

Rødlistet

Matsutake-soppen er i Norge rødlistet.

–  Sopplukkere anbefales derfor å vise nøysomhet. Men det er ikke forbudt å plukke den. Hvis du finner mye på ett sted, kan du godt plukke noe, kommenterer Brandrud.

Hvorfor blir enkelte sopper så dyre?

Knapphet i naturen. Mange av de dyreste artene (matsutake, trøfler) kan ikke dyrkes industrielt. Tilgangen styres av skogtype, vær og sesong.

Kvalitetsgradering. Streng sortering på størrelse, form, lukt og «feilfrihet». 

Flyktig aroma og kort holdbarhet. Varen må plukkes, fraktes og serveres raskt; høy svinnrisiko og få topp-eksemplarer driver prisen opp i toppmarkedet.

Håndplukk og logistikk. Plukking, kontroll og sortering er manuelt arbeid. Import krever hurtigkjede med kjøl.

Etterspørsel fra fine dining. Små volumer, global prestisje og sesongens første gir budkriger.

–  Ok, den er sjelden, men likevel ikke helt uvanlig. Hvorfor blir prisene så astronomiske?

–  Japanere har et veldig spesielt forhold til mat. Matsutake-soppen klassifiseres på ti ulike kvalitetsnivåer, og hvis du finner noen unge og fine eksemplarer som rangerer helt i toppen, kan budene ta av.

Kokk Noritsugu Yoshimura vant budet og opplyste at soppen skulle serveres raskt til gjestene på restaurant Kinmata. Ifølge News On Japan uttalte han: «Teksturen er fast, fuktigheten er akkurat passe, og aromaen er fantastisk – årets sopp er virkelig eksepsjonell.»

Men det er altså bare de aller fineste soppene som kan oppnå slike priser. Rundt 10.000 kroner kiloen er en vanligere auksjonspris. Til sammenligning koster fersk steinsopp typisk 800-1000 kroner i gourmetbutikker i Oslo.

Nordens trøffel?

I motsetning til hvit trøffel, som er enda dyrere, er det ikke vanlig i Norge å se stjernerestauranter reklamere med retter basert på matsutake.

–  Det kunne de godt ha gjort. På et høstsopptreff i Pasvik i 2022 ble soppen tilberedt etter alle kunstens regler. Ikke alle synes den smaker like fantastisk, men det var en opplevelse, sier Brandrud.

Effektivt triks: Slik renser du soppen med mel

Populær i Sverige

–  Finnes det et marked for norske sopplukkere som selger fangsten sin i Japan?

–  Ikke som jeg kjenner til. I tilfelle må kvaliteten være på topp, og den må fraktes veldig hurtig for ikke å forringes i kvalitet. I Sverige er det nok mer fokus på matsutake-soppens verdi, og om ikke annet kan lokale utbredelser føre til at skogeiere ivaretar det biologiske mangfoldet ved å la skogen stå, i stedet for å hugge den ned, sier Brandrud.

Matsutake-soppen vokser fram i soppsesongen i september og oktober, og kan fortsatt være å finne.

PS: Er du ikke helt trygg på hvilke sopper du kan spise? Hold deg unna disse!