Livsstil
Populært vinområde tvinges til å lage mindre vin
I 2025 skal det produseres mindre vin i Piemonte. Det skjer parallelt med at verdens vinkonsum går ned.
Regionen Piemonte i Italia ber produsentene kutte avkastningen i Langhe Nebbiolo og Barbera d’Alba med minst 10 prosent. Det innføres også forbud mot nyplanting av Langhe Nebbiolo.
Tiltaket skal hindre overproduksjon og prispress i et svakere marked. Samtidig vil regionen verne om kvaliteten, opplyser konsortiet i Piemonte.
Innstrammingen kommer samtidig som det globale vinkonsumet faller. Vinorganisasjonen OIV anslår at nivået i 2024 var det laveste siden 1961. Spesielt yngre mennesker drikker mindre vin, som ABC Nyheter tidligere har omtalt.
Fra før har blant andre Champagne, Bordeaux og Rioja innført begrensninger i mengden produsert vin.
Viktig for Norge
Piemonte er det største enkeltområdet for rødvin på Vinmonopolet, med 14,4 prosent av totalt volum. I 2024 solgte Vinmonopolet:
Barbera d’Alba DOC: 686.746 liter
Langhe Nebbiolo DOC: 165.140 liter
Begge tappes kun på flaske. Større volumer fra Piemonte kommer også som DOC Piemonte og DOC Langhe Rosso, ofte av druene barbera eller nebbiolo. Disse finnes også som pappvin. Rosé fra Piemonte står for en stor andel av totalvolumet, kun slått av Pays d’Oc i Frankrike.
Trond Erling Pettersen, leder for varefag og faghandel i Vinmonopolet, sier til ABC Nyheter at han venter små følger for norske forbrukere på kort sikt.
– Det vil overraske meg om grossistene ikke klarer å skaffe nok vin til å møte etterspørselen her hjemme, og så lenge det er mer enn nok tilgjengelig vin i markedet, er det andre faktorer som påvirker salgsprisen i større grad. For eksempel kronekurs, avgifter og lønnsvekst, transportkostnader og prisen på emballasje, kommenterer han.
Nordmenn velger lysere vin
Vinsalget i Norge er lavere enn i pandemiårene 2020–2022. Hvitvin, musserende og rosé tar andeler. Rødvin faller, men er fortsatt størst med 51,1 prosent. I første halvår 2025 solgte Vinmonopolet nær 42 millioner liter, ned 4,1 prosent fra første halvår 2024.
– Innen rødvin har det de siste 10 årene skjedd en vridning fra de mer sødmefulle, alkoholsterke og mørke rødvinene til lysere, lettere, friskere viner av druer som barbera, pinot noir og grenache, forteller Trond Erling Pettersen.