Livsstil

Populært vinområde tvinges til å lage mindre vin

I 2025 skal det produseres mindre vin i Piemonte. Det skjer parallelt med at verdens vinkonsum går ned.

Piemonte er største enkeltdistrikt for rødvin på Vinmonopolet og står for 14,4 prosent av salgsvolumet.
Publisert

Regionen Piemonte i Italia ber produsentene kutte avkastningen i Langhe Nebbiolo og Barbera d’Alba med minst 10 prosent. Det innføres også forbud mot nyplanting av Langhe Nebbiolo.

Tiltaket skal hindre overproduksjon og prispress i et svakere marked. Samtidig vil regionen verne om kvaliteten, opplyser konsortiet i Piemonte.

Innstrammingen kommer samtidig som det globale vinkonsumet faller. Vinorganisasjonen OIV anslår at nivået i 2024 var det laveste siden 1961. Spesielt yngre mennesker drikker mindre vin, som ABC Nyheter tidligere har omtalt.

Vinmarkene preger naturlandskapet i Alba.

Fra før har blant andre Champagne, Bordeaux og Rioja innført begrensninger i mengden produsert vin.

Viktig for Norge

Piemonte er det største enkeltområdet for rødvin på Vinmonopolet, med 14,4 prosent av totalt volum. I 2024 solgte Vinmonopolet:

  • Barbera d’Alba DOC: 686.746 liter

  • Langhe Nebbiolo DOC: 165.140 liter

Hva betyr DOC?

En DOC-vin (Denominazione di Origine Controllata) kommer med en klassifisering som garanterer opprinnelse, druesort og produksjonsregler.

Begge tappes kun på flaske. Større volumer fra Piemonte kommer også som DOC Piemonte og DOC Langhe Rosso, ofte av druene barbera eller nebbiolo. Disse finnes også som pappvin. Rosé fra Piemonte står for en stor andel av totalvolumet, kun slått av Pays d’Oc i Frankrike.

Trond Erling Pettersen, leder for varefag og faghandel i Vinmonopolet, sier til ABC Nyheter at han venter små følger for norske forbrukere på kort sikt.

Piemonte er et populært reisemål for nordmenn, på grunn av vin, mat og natur.

– Det vil overraske meg om grossistene ikke klarer å skaffe nok vin til å møte etterspørselen her hjemme, og så lenge det er mer enn nok tilgjengelig vin i markedet, er det andre faktorer som påvirker salgsprisen i større grad. For eksempel kronekurs, avgifter og lønnsvekst, transportkostnader og prisen på emballasje, kommenterer han.

Nordmenn velger lysere vin

Vinsalget i Norge er lavere enn i pandemiårene 2020–2022. Hvitvin, musserende og rosé tar andeler. Rødvin faller, men er fortsatt størst med 51,1 prosent. I første halvår 2025 solgte Vinmonopolet nær 42 millioner liter, ned 4,1 prosent fra første halvår 2024.

– Innen rødvin har det de siste 10 årene skjedd en vridning fra de mer sødmefulle, alkoholsterke og mørke rødvinene til lysere, lettere, friskere viner av druer som barbera, pinot noir og grenache, forteller Trond Erling Pettersen.

Verdens vinproduksjon og -konsum 2024

  • Produksjon: 226 millioner hektoliter  — laveste nivå på over 60 år, hovedsakelig grunnet ekstreme værforhold.

  • Konsum: 214 millioner hektoliter — laveste siden 1961.

  • Marked: Til tross for fall i både produksjon og konsum, ventes tilnærmet balanse globalt i 2024; to år på rad med lav avling kan bidra til å stabilisere markedet. Senere reduseres produksjonen gjennom lovendringer.

  • Vingårdsareal: 2024 var fjerde året på rad med global nedgang i areal med vindyrking.

  • Handel: Eksportvolumet er omtrent uendret, snittpris er historisk høy. 3,60 euro/liter er nær 30 prosent mer enn før-pandemi. 

Kilde: International Organisation of Vine and Wine (OIV).