Livsstil

Dette er soppen flest blir forgiftet av 

Antall soppforgiftninger steg kraftig av spesielt én type sopp i fjor. 

Skal du på soppsanking er det viktig å være både kyndig og obs på at mange av de giftigste soppene vokser sammen med de spiselige. Vurder derfor hver sopp én for én og ta forholdsregler som kurs før du legger ut på plukketuren.
Publisert Sist oppdatert

Høsten er for mange synonymt med sopplukking etterfulgt av hjemmelaget soppstuing hjemme. Soppsankingen sikrer ikke bare smakfull sopp til middagsbordet, men er også en måte å komme seg opp av sofaen og ut i naturen på. Da er det viktig å vite hva man plukker.

Hvorfor er dette viktig?

Giftinformasjonen ble i fjor kontaktet om flere hundre tilfeller av soppforgiftning, og i snitt legges rundt ti personer årlig inn på sykehus med behov for behandling – enkelte med alvorlige organskader. 

Mange forveksler meget giftige sopper med ufarlige sopper som champignon eller kantarell, fordi de vokser i samme områder og kan se like ut. I fjor ble det registrer rekordmange forgiftninger av spesiet én type sopp, som vokser i samme område som kantarell og traktkantarell. 

FHI meldte tidligere i år om rekordhøyt antall soppforgiftninger fra spesielt én type sopp i fjor (2024). Giftinformasjonen advarer derfor nordmenn før årets planlagte soppturer:

– Matsopp og giftig sopp kan vokse side om side, så det er viktig å ta soppkurs, og få hjelp til å kontrollere soppen. 

Så mange blir årlig forgiftet av sopp i Norge

Charlotte Rosenberg Ulstad, seniorrådgiver hos Giftinformasjonen til FHI (Folkehelseinstitutet), forteller til ABC Nyheter at soppforgiftning kan gi mange ulike symptomer ut i fra hvilken sopp som er spist. 

– Blant annet mage-tarm reaksjoner, påvirkning av bevissthet, påvirkning av muskulatur og blod, men det også gi alvorlig organskade på lever og nyrer. 

Giftinformasjonen har ikke en fullstendig oversikt over alle soppforgiftninger, men oversikten deres viser tilfeller av registrerte sykehusinnleggelser hvor pasientene har hatt behov for behandling etter inntak av giftig sopp.

–  I fjor var det 19 tilfeller, men antallet varierer fra år til år, med et snitt på ti de siste 14 årene. Noen av disse får alvorlige organskader på lever og nyrer.

Totalt i år (til og med i dag 26. august) har Giftinformasjonen hatt 347 henvendelser om soppforgiftninger.

Statistikken fra Giftinformasjonen gjelder kun saker der de faktisk har blitt kontaktet, og antallet kan derfor være høyere i virkeligheten.

Hvit fluesopp er soppen som fører til flest tilfeller av forgiftning i Norge. Den kan forveksles med både champignon og andre spiselige hvite sopper.

Flest forgiftninger av hvit fluesopp og økning i Spiss giftslørsopp

De fleste vet hvordan både traktkantarell, champignon og steinsopp ser ut, men det hjelper ikke når langt giftigere og lignende typer vokser side om side med de spiselige soppene. Seniorrådgiveren fra Giftinformasjonen forteller hvilken sopp flest lures av.

– Soppen som har gitt flest innleggelser på sykehus med fare for moderat eller alvorlig forgiftning de siste 14 årene, er hvit fluesopp. 

Den meget giftige soppen kan forveksles med både champignon eller annen hvit sopp, som for eksempel ung røyksopp. 

Også den meget giftige spiss giftslørsoppen tas det feil av, og det er denne som hadde en kraftig økning i fjord. 

– Spiss giftslørsopp vokser i samme område som kantarell og traktkantarell.

Fordi de tre lett kan forveksles anbefales det å derfor alltid å ha de ulike sopptypene i soppkurven adskilt fra hverandre, samt å plukke og identifisere soppene én for én. 

Symptomene du må være obs på ved forgiftning

De farligste soppforgiftningene, som kan gi varige organskader på lever og nyrer, gir ikke symptomer med det samme.

– For eksempel kan spiss giftslørsopp gi symptomer fra 1,5 døgn etter inntak, mens hvit fluesopp gir symptomer fra 6-24 timer etter inntak.

Mistenker du at du er forgiftet av sopp anbefaler seniorrådgiveren å ta kontakt med lege eller Giftinformasjonen. 

– Ta også vare på sopprester fra måltid eller bilder av soppen til hjelp for identifikasjon.

Noen generelle råd fra rådgiveren fra FHI til dem som skal ut på soppsanking:

  • Kjenn matsoppene og de farligste giftsoppene før du går ut i skogen og plukker og spiser sopp.
  • Plukk og identifiser soppene én for én. Se både oppå hatten, under hatten, stilken og nederst på stilken for identifikasjon av soppen.
  • Matsoppen bør være utvokst eller ha nok kjennetegn til at du kan identifisere den.
  • Ikke spis eller server sopp du ikke er 100% sikker på.
  • Ha de ulike sopptypene i soppkurven adskilt fra hverandre.
  • Bruk digital eller fysisk soppkontroll fra Sopp og nyttevekstforbundet,   Soppkontroll.no. Her kontrollerer soppsakkyndige bildene.

Dette er de giftigste soppene i Norge

Avbildet er en hvit fluesopp (Amanita virosa), en av de 6 giftigste soppene i Norge. Alle de giftigste soppene er «skivesopper» som vil si at de har skiver/lameller på undersiden av hatten. Hvordan skivene er festet til stilken er et viktig kjennetegn for skivesoppene.

Felles for de 6 giftigste soppene i Norge er at de alle er skivesopper, skriver Giftinformasjonen hos Helsenorge. De seks giftige soppene kan alle gi alvorlig forgiftning med organskade: 

  • Hvit fluesopp
  • Grønn fluesopp
  • Spiss giftslørsopp
  • Butt giftslørsopp
  • Flatklokkehatt
  • Letopia-slekten

Hva gjør du hvis du mistenker soppforgiftning?

  • Kontakt lege eller Giftinformasjonen umiddelbart.
  • Ta vare på sopprester og eventuelle bilder av soppen.
  • Informer om hvor soppen ble plukket, hvem som plukket den, og hvilken sopp dere trodde det var.