Livsstil
Glem protein – nå er det fiber som gjelder
Proteinsalget har økt kraftig, men eksperten vil heller at du får i deg fiber. Hvorfor er det så viktig? Og hvordan øker du fiberinntaket?
Såkalt «fibermaxxing» har trendet på sosiale medier gjennom høsten. Fiber er det nye proteinet, mener brukere på sosiale medier.
Det gleder kostholdsforsker Monica Hauger Carlsen.
De fleste nordmenn får i seg for lite – til tross for at det kan øke levealderen og hjelpe deg med å opprettholde en sunn kroppsvekt.
Men hva er egentlig fiber? Hvorfor er det så viktig, og hvordan sørger du for å få i deg nok?
Proteinsalget har eksplodert
I lang tid har protein «trendet». Sosiale medier har vært fullt av innlegg om viktigheten av å få i seg nok, og hvordan du får det i deg.
Parallelt har butikkhyllene fylt seg opp med produkter med ekstra protein.
– De to siste årene har vi sett en vekst innenfor YT-serien på 216 prosent, så det er ingen tvil om at det er produkter som treffer godt blant folk, sa Ida Bjørnstad Vrangen i Tine til NRK i mai.
I første kvartal av 2025 økte salget av cottage cheese med 40 prosent, kvarg med 36 prosent og naturell yoghurt med 24 prosent, opplyses det i den samme artikkelen.
Det er en utvikling som fortsetter fra året før.
Fibermaxxing tar av i sosiale medier
Nå kan det se ut som kostfiber har blitt den nye trenden.
I sosiale medier har begrepet «fibermaxxing» dukket opp. Det brukes i poster, spesielt på TikTok, der brukere deler hvordan de forsøker å makse inntaket sitt av fiber.
Carlsen har ikke fått med seg trenden, men mener at «det er veldig bra at fokuset skifter fra protein til fiber».
– Protein får de fleste av oss mer enn nok av, og vi burde fokusere mer på fiber i kostholdet, sier hun til ABC Nyheter.
Men det er viktig med stor variasjon i fibertyper, påpeker hun.
Stor variasjon av ulike typer fiber gir bedre tarmhelse enn om man har lite variasjon i fibertypene man spiser.
– Derfor vil «Fibermaxxing» være bra dersom det gjøres ved å spise mange ulike typer hele fiberrike matvarer. Om man derimot «fibermaxxer» med bare én eller noen få typer fiber, er den gode helseeffekten uklar.
Forskeren anbefaler alle som vil øke inntaket av fiber om å spise et variert plantebasert kosthold, med mye fiberrike matvarer.
– En bonus med den løsningen er jo at de også får i seg andre næringsstoffer.
Så mye fiber bør du spise om dagen
Kvinner bør få i seg minst 25 gram fiber daglig. Menn bør ha et inntak på minst 35 gram om dagen, opplyser Carlsen.
Det får de færreste i dag.
– Fra kostholdsundersøkelser blant voksne i Norge vet vi at fiberinntaket gjerne kunne vært høyere, forteller forskeren.
Hva annet bør du vite om fiber? Vi har stilt Carlsen fem spørsmål om fiber. Dette svarer hun:
Hva er fiber?
Kostfiber er en gruppe karbohydrater som ikke blir fordøyd i tynntarmen og som derfor går til tykktarmen uten å bli brutt ned. I tykktarmen blir deler av fiberet brutt ned av bakterier, og gir gjennom bakteriene energi til kroppen vår.
Energien fra fiber er cirka halvparten av energien man får fra tilgjengelige karbohydrater som brytes ned i tynntarmen. De fleste typer fiber er plantebaserte, men noen fremstilles av for eksempel skalldyr og noe er syntetiske.
Les også: Nå kan du nektes å fly i fire år – og få bot på flere hundre tusen kroner
Hvorfor er fiber viktig for kroppen?
Fiber har mange helsefordeler. Carlsen lister opp følgende:
- Et økt inntak av fiber er i studier sett å være assosiert med lavere total dødelighet.
- Å spise fiber kan øke næringsopptaket og metthetsfølelsen etter et måltid.
- Inntak av kostfiber reduserer risikoen for forstoppelse.
- Inntak av kostfiber bidrar til lavere risiko for tykk- og endetarmskreft, samt flere andre kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdom og type 2-diabetes.
- Fiberrike matvarer hjelper med å opprettholde en sunn kroppsvekt.
Konsekvensene av å ikke få i deg nok fiber, er at man mister de helsebringende effektene listet over.
Dessuten påpeker forskeren at inntak av passende mengder kostfiber fra et variert kosthold også er viktig for barn.
Les også: Er det sunt å drikke kaffe? Ja, i hvert fall for noen, mener forskere
Kan en få i seg for mye fiber?
For friske voksne er det ikke noen øvre grense for inntak av fiber, men spiser man veldig mye på kort tid, vil nok noen oppleve at det kan føre til gassdannelse og oppblåsthet.
Skulle man gå fra et kosthold med lite til mye fiber på kort tid, kan man nok erfare en noe «urolig» tarm mens tykktarmen og mikrobiotaen der tilpasser seg det nye fiberrike kostholdet.
I tillegg vil noen personer reagerer på noen typer fiber. Personer med IBS, irritabel tarmsyndrom, kan reagere med smerter, ubehag og avføringsendringer når de spiser noen typer karbohydrater, som også er fiber.
Disse gruppene må derfor begrense inntaket av noen typer fiber. Hvilke typer fiber og i hvilke mengder, er individuelt og varierende.
Hvilke matvarer inneholder mye fiber?
Belgvekster som bønner og linser, fullkornsprodukter, brød som er minst 75 prosent grovt, grønnsaker, nøtter og frø, frukt og bær.
LES OGSÅ: Disse proteinene forlenger livet
Hva er noen enkle måter å øke fiberinntaket på?
Å spise variert og plantebasert er et veldig godt utgangspunkt for å øke fiberinntaket.
Det samme er å alltid velge grove kornprodukter, gjerne med nøtter og frø.
I tillegg kan en legge til bønner, kikerter, linser, nøtter og frø i salater, taco, gryteretter og supper.