Disse proteinene forlenger livet
Det skal ikke mye til: Spiser du litt mer av riktige proteiner, vil du minske sjansen for hjertesykdom, kreft og tidlig død.

Harvard er blant forskningsinstitusjonene som forsker på og omtaler temaet. De konkluderer med at man vil redusere sjansen for tidlig død med ti prosent, ved bare å spise tre prosent mer proteiner fra planteriket. For kvinner er effekten enda større enn for menn.
Overlege Tanja Kalchenko ved Oslo universitetssykehus er ikke overrasket over resultatet.
– Vitenskapen er entydig: Et grønnere, eller mer plantebasert kosthold kan i stor grad beskytte mot sykdommer, gi lengre liv og bedre livskvalitet.
Skader helsen vår

Harvard mener tilgjengelig forskning tyder på at det er kilden til proteinet (eller «proteinpakken»), heller enn mengden protein, som har betydning for helsen vår. Spiser du mer av riktige proteiner, vil det redusere sjansen for både hjertesykdom, diabetes og kreft. I tillegg kan det gjøre godt for beinhelse og vekt.
Kalchenko forklarer at dette skyldes proteinenes «innpakning». Mens proteiner fra planter kommer med både kostfiber, sunne plantestoffer, vann og lite fett/lite kalorier, mangler mat fra dyreriket slike sunne stoffer, og gir mer fett/kalorier i forhold til mengden vitaminer, mineraler og sporstoffer. Og det er noen stoffer i mat fra dyreriket som skader helsen om de blir spist i mengden vi i vestlige land spiser de i dag. Kolesterol og mettet fett er noen eksempler.
I Vesten, Norge inkludert, kommer en stor proteinandel fra matvarer fra dyreriket.
– Dette er ikke gunstig, fordi matvarer fra dyreriket er kilder til stoffer nordmenn allerede spiser helseskadelig mye av.
Hun sier at det handler om å erstatte litt av kjøttdeig, pølser, egg og ost med fullkornspasta, grovt brød, kål, nøtter og erter/bønner.
– Det handler kun om 3 prosent. Hvis vi regner på det, og med utgangspunkt i et gjennomsnittlig kaloriinntak per dag på 2000 kilokalorier, så vil det si 15 gram protein. Dette tilsvarer å kutte ut to egg, en femtedel av en pakke kjøttdeig eller 80 gram kyllingfilet.

Halver kjøttinntaket
Helsedirektoratet opplyser at befolkningen får i seg mer enn nok protein.

– Vi har derfor ikke et spesifikt fokus på proteiner i våre kostråd, men ett av rådene lyder «velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt», sier Linda Granlund, divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging hos Helsedirektoratet.
Hun sier at rådet er i tråd med studiene som konkluderer med at å spise mindre protein fra rødt kjøtt til fordel for planteprotein er knyttet til lavere dødelighet.
– Det viktigste er uansett å spise variert, og å velge mest mat fra planteriket. Dersom man utelukker animalske proteinkilder helt, er det særlig viktig å få i seg protein fra andre kilder, legger hun til.
Hvor mye protein bør man spise per dag?
Kalchenko oppfordrer til å halvere kjøttinntaket, og ikke bare tenkte på protein.
– Nordmenn spiser omtrent dobbelt så mye protein som kroppen behøver.
Hun forteller at store mengder av noen av aminosyrene som finnes i mat fra dyreriket kan føre til sykdom.
– En gjennomsnittlig kvinne behøver ca. 50 – 60 gram protein per dag, og menn 60 – 70 gram protein per dag.
I gjennomsnitt kommer 27 prosent av disse 100 grammene proteinen per dag fra kjøtt.
– Det betyr at kjøtt kan kuttes helt fra kosten, og fortsatt få i seg nok proteiner.

Kalchenko vil ikke bekymre seg for jern.
– Potet gir like mye jern som kyllingfilet eller svinefilet. Jern fra korn og belgvekster tas dårligere opp enn jern fra kjøtt, men dette kan man kompensere for hvis man spiser grønnsaker, frukt eller bær i måltidene sammen med korn eller belgvekster.
– Mesteparten av jerninntaket i norsk kosthold kommer dessuten fra kornprodukter, grønnsaker og frukt, og kun 20 prosent fra kjøtt.