Miami Beach' strender er coronastengt for alle – bortsett fra Robert «Raven» Kraft

Hver dag siden 1974 har man kunnet se Robert «Raven» Kraft løpe den samme ruten langs Miami Beach. Turen starter alltid på slaget 17:30. 17. oktober fyller han 70 år. Foto: Cliff Hawkins/Getty Images/AFP
Hver dag siden 1974 har man kunnet se Robert «Raven» Kraft løpe den samme ruten langs Miami Beach. Turen starter alltid på slaget 17:30. 17. oktober fyller han 70 år. Foto: Cliff Hawkins/Getty Images/AFP

I 45 år har Robert Kraft (69) lagt ut på løpetur langs Miamis vakre strender. Han har trosset orkaner, matforgiftning, lungebetennelse og nå coronaviruset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

South Beach er kjent for det glamorøse utelivet på pulserende utesteder og kjendisdrevne restauranter. Her ligger motebutikkene på rekke og rad langs handlegaten Lincoln Road Mall, mens utendørskaféer og art deco-arkitektur preger Ocean Drive.

Men kanskje mest berømt er strendene som har gitt denne delen av Miami kallenavnet «Den amerikanske rivieraen». Vanligvis er den langstrakte stranden fylt opp med soltørste strandløver og -løvinner, men som en konsekvens av coronapandemien er de nå stengt for offentligheten.

Men mens resten av Miami og byen Miami Beachs innbyggere må avfinne seg med å skulle holde seg langt unna den populære sandstranden for å hindre smittespredning, er det én mann som er unntatt fra regelen.

Det har seg nemlig slik at byens myndigheter har gitt 69 år gamle Robert «Raven» Kraft spesialtillatelse til å bruke strendene til å fortsette sin daglige løpetur slik han har gjort hver dag i mer enn fire tiår.

(Saken fortsetter under)

TRAILER: Dokumentarfilmen «Robert Raven Kraft: Unstoppable» (2017) forteller den utrolige og samtidig inspirerende historien om Robert Kraft

Turistattraksjon med løpende fanskare

Historien om Robert Kraft begynner i 1974. Etter mislykkede forsøk på å gjøre karrière som sanger og låtskriver, kom han hjem til moren som bodde i Miami Beach. Han ante ikke hva han skulle ta seg til, men bestemte seg for at han i det minste kunne gjennomføre en løpetur langs South Beach som lå et steinkast fra barndomshjemmet.

Som sagt så gjort: 1. januar 1975 tok han på seg joggeskoene og la ut på en løpetur. Dagen etter gjentok han det, og dagen etter, og dagen etter, og dagen etter ...

Siden da har han hver dag klokken 17:30 løpt de samme 13 kilometerne langs den samme ruten som starter ved livredningstårnet på Fifth Street – hver eneste dag.

45 år senere er Kraft blitt en lokal turistattraksjon som du nærmest kan stille klokken din etter. I begynnelsen løp han for seg selv, men så begynte andre joggere å slå følge. I 1980 ble han inspirasjonskilden til løpeklubben «Raven» der flere av de omkring 2500 medlemmene ofte ses mens de løper like bak Kraft. Det kan nesten minne litt om scenen i filmen «Forrest Gump» (1994), der Gump jogger på kryss og tvers av USA mens flokken med mennesker som løper etter ham øker i antall.

Les også: – Mens jentene driver sitt drama, ender jeg opp med å slenge gutta litt rundt

(Saken fortsetter under)

Robert «Raven» Kraft ble inspirasjonskilden til løpeklubben «Raven», og den nå 67 år gamle løperen har fått mye selskap underveis siden klubben ble opprettet i 1980. Foto: Cliff Hawkins/Getty Images/AFP
Robert «Raven» Kraft ble inspirasjonskilden til løpeklubben «Raven», og den nå 67 år gamle løperen har fått mye selskap underveis siden klubben ble opprettet i 1980. Foto: Cliff Hawkins/Getty Images/AFP

– Ønsker å gi folk håp

I alle år har han ikke latt seg hindre av hverken orkaner, lungebetennelse eller matforgiftning i å løpe sin daglige tur. Da han en gang var innlagt på sykehus, løp han i gangene der.

Men 16. mars kunne det imidlertid se ut til at Kraft ville komme til å bli tvunget til å ta en ufrivillig pause grunnet innføringen av de strenge coronatiltakene. En av konsekvensene ble nedstenging av strandsonen.

Kraft nektet imidlertid å la hverken politi eller strandvakter hindre ham i å løpe, og til slutt klarte flere tusen av hans fans og støttespillere å overtale byens myndigheter i å gi ham spesialtillatelse. Dermed kan den ivrige joggeren fortsette som før uten å bli stanset.

(Saken fortsetter under)

Robert «Raven» Kraft trenger ikke lenger bekymre seg får skulle bli stanset av hverken strandvakter eller pooliti - han har fått byens tillatelse til å løpe langs Miamis folketomme strender. Foto: Cliff Hawkins/Getty Images/AFP
Robert «Raven» Kraft trenger ikke lenger bekymre seg får skulle bli stanset av hverken strandvakter eller pooliti - han har fått byens tillatelse til å løpe langs Miamis folketomme strender. Foto: Cliff Hawkins/Getty Images/AFP

– Jeg ønsker å gi folk håp for å vise dem at det er noe som ikke har endret seg selv om verden er blitt snudd på hodet, uttaler den mildt sagt spreke 69-åringen til nyhetsbyrået AFP.

– De eneste fotavtrykkene jeg ser på stranden nå, er fuglenes og mine egne fra dagene i forveien. Med Guds vilje skal jeg fortsette å løpe hver dag, hvis havet ikke stiger eller coronaviruset tar meg, legger han til.